Ποια χρηματιστήρια και ποια νομίσματα τα πήγανε καλύτερα το 2014;

Ποια χρηματιστήρια και ποια νομίσματα τα πήγανε καλύτερα το 2014;

Άνοδος και πτώση πήγανε «χέρι-χέρι» το 2014, με τις γεωπολιτικές εξελίξεις και την πτώση της τιμής του πετρελαίου να αλλάζουν τα δεδομένα.

Την κορυφαία επίδοση ανάμεσα στα μεγάλα διεθνή χρηματιστήρια σημείωσαν οι δείκτες των χρηματιστηρίων της Κίνας, στη Σαγκάη και το Σενζέν, που κατέγραψαν κέρδη της τάξης του 50% κατά το 2014.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, το μεγαλύτερο κέρδος στην χρονιά που κλείνει σήμερα καταγράφηκε στις κινεζικές αγορές τους τελευταίους μήνες του έτους με «οδηγούς» τις τράπεζες και τις χρηματιστηριακές εταιρείες.

Στον αντίποδα, τη χειρότερη επίδοση ανάμεσα στα ασιατικά χρηματιστήρια κατέγραψε εκείνο της Νοτίου Κορέας, όπου οι απώλειες έφτασαν το 4,8%.

Όσον αφορά στα νομίσματα, το δολάριο «κλείνει» τη χρονιά με άνοδο 12%, καταγράφοντας την καλύτερή του ετήσια επίδοση από το 2005.

Αντίθετα, η ισοτιμία του ευρώ δεν παρουσίασε άνοδο δεδομένου ότι «η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα υποχρεωθεί να αρχίσει να αγοράζει κρατικά ομόλογα για να αποτρέψει τον αποπληθωρισμό».

Αναφορικά με τον κλάδο των κρατικών ομολόγων, η απόδοση των γερμανικών δεκαετών ομολόγων καταγράφει τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων έξι χρόνων.

Τέλος, η υποχώρηση της τιμής του πετρελαίου συνεχίζεται με την τιμή του «μαύρου χρυσού» να παρουσιάζεται μειωμένη κατά 48% το 2014.