Ποια δάνεια θα γλυτώσουν από τα «γεράκια» των fund

Ποια δάνεια θα γλυτώσουν από τα «γεράκια» των fund

Το νέο θεσμικό πλαίσιο θα παρέχει προστασία σε συγκεκριμένες κατηγορίες καταναλωτικών και επιχειρηματικών δανείων.

Σχέδιο προστασίας από την πώληση σε funds «κόκκινων δανείων» με υποθήκη την κύρια κατοικία, μικρομεσαίων επιχειρήσεων και εκείνων που δόθηκαν για την κάλυψη καταναλωτικών αναγκών έχει ετοιμάσει η κυβέρνηση ενόψει του νέου γύρου διαπραγματεύσεων με το κουαρτέτο των θεσμών.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του «Έθνους της Κυριακής», η κυβέρνηση έχει αποφασίσει και ετοιμάσει σχέδιο θεσμικού πλαισίου, το οποίο θα παρουσιαστεί στους Θεσμούς, που δεν θα επιτρέπει τη μεταβίβαση σε funds «κόκκινων δανείων» που δόθηκαν για την αγορά πρώτης κατοικίας και μάλιστα το ακίνητο αυτό είναι υποθηκευμένο. Το σχέδιο προβλέπει, επίσης, και την προστασία των «κόκκινων δανείων» μικρομεσαίων επιχειρήσεων, εφόσον αυτά είναι κάτω από το ύψος των 500.000 με ένα εκατομμύριο ευρώ.

Η πρωτοφανής οικονομική ύφεση που έχει πλήξει πρωτίστως τις εταιρείες αυτού του μεγέθους είναι το βασικό επιχείρημα της κυβέρνησης. Και μάλιστα όταν τα δάνεια αυτά αποδεδειγμένα διατέθηκαν από τους ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων για επενδύσεις και ανάπτυξη των δραστηριοτήτων τους.

Πληροφορίες θέλουν το οικονομικό επιτελείο για αυτή την κατηγορία των επιχειρηματικών δανείων να επιδιώκει την ενεργοποίηση του «νόμου Δένδια», που προέβλεπε τη χορήγηση και φορολογικών κινήτρων προκειμένου οι μικρές επιχειρήσεις να διευθετούν τις οφειλές τους προς τις τράπεζες.

Γραμμή προστασίας θα υπάρχει και για τα καταναλωτικά δάνεια χαμηλού ποσού, κάτω των 20.000 ευρώ, με δεδομένο ότι ελήφθησαν από νοικοκυριά που πραγματικά βρέθηκαν σε δύσκολες συνθήκες και αναγκάστηκαν να προσφύγουν στον τραπεζικό δανεισμό.

Πηγή: Το Έθνος της Κυριακής