Ποια είναι η πόλη με την υψηλότερη ταξιδιωτική κίνηση

Ποια είναι η πόλη με την υψηλότερη ταξιδιωτική κίνηση

Η έρευνα της MasterCard αναδεικνύει την αυξανόμενη σημασία των insights, της καινοτομίας και των εμπειριών στη δημιουργία των ‘έξυπνων’ πόλεων του μέλλοντος.

Η MasterCard παρουσιάζει τη φετινή κατάταξη “Global Destinations Cities Index”, του παγκόσμιου ετήσιου δείκτη για τις πόλεις με την υψηλότερη ταξιδιωτική κίνηση. Σύμφωνα με τα στοιχεία του δείκτη, το Λονδίνο διατηρεί για πέμπτη φορά τη θέση του κορυφαίου διεθνούς ταξιδιωτικού προορισμού.

Εξετάζοντας τις ταξιδιωτικές συνήθειες, ο Global Destinations Cities Index, παρουσιάζει τις 132 πιο δημοφιλείς πόλεις του κόσμου. Ο Δείκτης της MasterCard είναι κάτι παραπάνω από μια απλή έρευνα, καθώς παρέχει βαθύτερη κατανόηση για το πώς οι άνθρωποι κινούνται σε όλο τον κόσμο και δίνει έμφαση στη σημασία και την προβολή των πόλεων παγκοσμίως, ως τόπων διαμονής, προορισμών και κινητήριων δυνάμεων ανάπτυξης.

Σύμφωνα με τον δείκτη, το Λονδίνο αναμένεται να υποδεχθεί 18.82 εκατ. διεθνείς επισκέπτες μέσα στο 2015, λίγο παραπάνω από την Μπανγκόκ που έρχεται δεύτερη στην κατάταξη.

Οι υπόλοιπες πόλεις που κατατάχθηκαν στους 10 κορυφαίους προορισμούς, αναμένεται να υποδεχθούν τους παρακάτω επισκέπτες:

·         Μπανγκόκ – 18.24 εκατ.·         Παρίσι – 16.06 εκατ.·         Ντουμπάι – 14.26 εκατ.·         Κωνσταντινούπολη – 12.56 εκατ.

·         Νέα Υόρκη – 12.27 εκατ.

 

·         Σιγκαπούρη – 11.88 εκατ.·         Κουάλα Λουμπούρ – 11.12 εκατ.·         Σεούλ – 10.35 εκατ.·         Χονγκ Κονγκ – 8.66 εκατ.

 

Η Αθήνα βρίσκεται στην 45η θέση της παγκόσμιας κατάταξης με τους 132 πιο δημοφιλείς προορισμούς και αναμένεται πως το 2015 θα υποδεχθεί 2.68 εκατ. διεθνείς επισκέπτες, σημειώνοντας 6% αύξηση σε σχέση με το 2014. Επίσης, ανάμεσα στις 36 Ευρωπαϊκές πόλεις της έρευνας, η Αθήνα κατατάσσεται στην 18η θέση. Αντίστοιχα. η δαπάνη των διεθνών επισκεπτών στην πρωτεύουσα αναμένεται να φτάσει το ποσό των $2.293 εκατ. το 2015, ποσό αυξημένο κατά 11% σε σύγκριση με αυτό του 2014.

“Η MasterCard κατανοεί τη σημασία των πόλεων ανά τον κόσμο, τόσο για τους ταξιδιώτες που τις επισκέπτονται όσο και για αυτούς που ζουν σε αυτές,” δήλωσε η Ann Cairns, Πρόεδρος Διεθνών Αγορών της MasterCard. «Η φετινή μελέτη μας βοηθά να καταλάβουμε ακριβώς το πόσο αλληλοσυνδέονται οι πόλεις του κόσμου και τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν στη σύνδεση και την κινητοποίηση  μεγαλύτερου αριθμού ανθρώπων από ποτέ“.

Κατανοώντας τους παράγοντες που ‘κινούν’ τις παγκόσμιες πόλεις

Υπολογίζεται ότι, το 2015, περίπου 383 εκατ. ταξίδια με διανυκτέρευση θα πραγματοποιηθούν από διεθνείς επισκέπτες στις 132 πόλεις του δείκτη, δημιουργώντας μια τεράστια ζήτηση αγαθών, υπηρεσιών και εμπειριών, καθώς αναμένεται να δαπανηθούν συνολικά $360 δισ. κατά τη διάρκεια των ταξιδιών αυτών.

«Ο δείκτης αυτός είναι μόνο η αρχή. Μέσα από έναν ισχυρό συνδυασμό στοιχείων, καινοτομίας και εμπειριών, η MasterCard συνεργάζεται για να στηρίξει τη δημιουργία των ‘έξυπνων’ πόλεων του μέλλοντος”, δήλωσε η Cairns.

Καινοτομία στις υποδομές: Τεχνολογίες ανέπαφων συναλλαγών και πληρωμές μέσω κινητών δημιουργούν εξυπνότερες πόλεις

Μεγάλες πόλεις όπως το Λονδίνο και το Σικάγο ‘χτίζουν’ σταδιακά ένα ανοιχτό, λειτουργικό σύστημα μετακινήσεων που διευκολύνεται από το δίκτυο της MasterCard. Οι εκσυγχρονισμοί των διαδικασιών αυτών βοηθάνε τον προσανατολισμό των επενδύσεων σε άλλα έργα υποδομής.

Η MasterCard έχει επίσης αναπτύξει προγράμματα μάρκετινγκ για τους καταναλωτές, για να υποστηρίξει τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν οι πόλεις ως κέντρα αλληλεπίδρασης μεταξύ των ανθρώπων. Πιο συγκεκριμένα, έξι από τις 10 κορυφαίες  πόλεις-προορισμούς  είναι ταυτόχρονα και Priceless Cities. Μέλη μιας μοναδικής στο είδος της παγκόσμιας πλατφόρμας, που αφορά σε μοναδικές εμπειρίες για τους ταξιδιώτες, προνομιακή πρόσβαση σε εκδηλώσεις και αξιοθέατα, και ειδικές προσφορές σε συνεργασία με εμπόρους.

Πόλεις-προορισμοί: Εντοπίζοντας τις τάσεις

Σε όλο τον κόσμο, υπάρχουν μερικές βασικές τάσεις που ξεχωρίζουν, μεταξύ των οποίων και οι παρακάτω:

  • Ασία / Ειρηνικός – Σε αυτή τη γεωγραφική περιοχή βρίσκονται τρεις από τις τέσσερις ταχύτερα αναπτυσσόμενες πόλεις μεταξύ 2009 και 2015 – Κολόμπο, Τσενγκντού και Οσάκα.
  • Ευρώπη – Η Κωνσταντινούπολη είναι ο πιο διαφοροποιημένος προορισμός σε όρους προέλευσης επισκεπτών, καθώς το 50% αυτών προέρχονται από 33 διαφορετικές πόλεις.
  • Λατινική Αμερική – Η Λίμα είναι ο κορυφαίος προορισμός και, ταυτόχρονα, η ταχύτερα αναπτυσσόμενη πόλη της Λατινικής Αμερικής, με σχεδόν 50% περισσότερους διεθνείς επισκέπτες από τη δεύτερη σε κατάταξη πόλη, το Μεξικό.
  • Μέση Ανατολή και Αφρική – Το Ντουμπάι συνεχίζει να είναι μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες πόλεις στην παγκόσμια δεκάδα, ενώ το Αμπού Ντάμπι είναι η τρίτη ταχύτερα αναπτυσσόμενη πόλη γενικά, μεταξύ 2009 και 2015.
  • Βόρεια Αμερική – Το Χιούστον είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη πόλη της Βόρειας Αμερικής από το 2009 και είναι η μόνη πόλη-προορισμός στην περιοχή με διψήφιο ρυθμό ανάπτυξης.