Ποια είναι η σωστή ώρα για να ξεκινάτε τη δουλειά;

Ποια είναι η σωστή ώρα για να ξεκινάτε τη δουλειά;

Η ηλικία παίζει σημαντικό ρόλο για το πότε μπορούμε να αποδίδουμε πραγματικά στο χώρο εργασίας.

Ίσως να μην αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι Αμερικανοί γενικά στερούνται τον ύπνο τους. Σίγουρα αυτό που δεν μας βοηθά καθόλου είναι η διαρκώς σύνδεση σε συσκευές τεχνολογίας που παρασύρει τον ύπνο μακριά, ωστόσο ένας εμπειρογνώμονας ύπνου ίσως να έχει την απάντηση για τα κουρασμένα μας μάτια.

Ο Paul Kelley, ερευνητής ύπνου στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης προτείνει η έναρξη των εργασιών και των σχολείων να μην ξεκινούν την τυπική ώρα 9:00-17:00. Έτσι, αντί να εμφανιζόμαστε σαν μεθυσμένοι στο γραφείο αναζητώντας έναν καφέ επειγόντως για να ξυπνήσουμε, ο Kelley θεωρεί ότι θα ήταν πολύ ευεργητικό εάν οι εργαζόμενοι ξεκινούσαν τη δουλειά τους από τις 10:00 το πρωί και μετά.

Συνεπώς τα παιδιά θα μπορούν να εκμεταλλεύονται το χρόνο και να κοιμούνται πιο αργά. Σύμφωνα με τον Kelley «τα παιδιά μεταξύ ηλικιών οκτώ και δέκα ετών θα πρέπει να αρχίζουν το σχολείο στις 8:30 το πρωί, στην ηλικία των 16 ετών στις 10:00, και στην ηλικία των 18 από τις 11:00 και μετά».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο «κακός» ύπνος φέρνει σωματικά και ψυχικά προβλήματα, αύξηση του σωματικού βάρους και διαβήτη. Κατά τον Kelley, είναι απαραίτητο να κλείνουμε τις ηλεκτρονικές συσκευές τουλάχιστον μια ώρα πριν κοιμηθούμε, καθώς το φως της οθόνης διαταρράσει τον εγκέφαλο από την παραγωγή μελατονίνης, η οποία επιτρέπει στο σώμα μας να ξέρει ότι είναι ώρα για ύπνο.

Το Αμερικανικό υπουργείο Υγείας δημοσίευσε πρόσφατα μια μελέτη που τάσσεται υπέρ στο ξεκίνημα της εργασίας σε μια διαφορετική ώρα. Το μόνο που απομένει είναι να πειστούν και οι εργοδότες μας!