Ποια είναι τα νέα πλαφόν για όλες τις συντάξεις

Ποια είναι τα νέα πλαφόν για όλες τις συντάξεις

«Κλείδωσαν» τα όρια για τις ανώτατες αποδοχές των συνταξιούχων.

Σήμερα αποστέλλεται στους Θεσμούς η τελική πρότασης της ελληνικής κυβέρνησης για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Έθνος», το νέο πλαφόν για την κύρια σύνταξη διαμορφώνεται στα 2.300 ευρώ, ενώ ανώτατο όριο 3.000 ευρώ προβλέπεται για το άθροισμα των συντάξεων που εισπράττει ο δικαιούχος από πολλαπλές πηγές (κύρια, επικουρική, μέρισμα κλπ).

Το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης συνδέει τα νέα πλαφόν με τον θεσμό της εθνικής σύνταξης, η οποία θα υπολογίζεται στο 60% του ενδιάμεσου εισοδήματος και με τα σημερινά δεδομένα ανέρχεται στα 384 ευρώ. Υψηλόβαθμα στελέχη του Υπουργείου Εργασίας τονίζουν πως το νέο πλαφόν για την κύρια σύνταξη τοποθετείται στο 6πλάσιο της εθνικής σύνταξης (2.304 ευρώ), ενώ για το άθροισμα των συντάξεων στο 8πλάσιο αυτής (3.072 ευρώ).

Το νομοσχέδιο ακουμπά όλο το φάσμα της κοινωνικής ασφάλισης και εισάγει ριζικές αλλαγές στο συνταξιοδοτικό. Ειδικότερα προβλέπει:

-Νέο τρόπο υπολογισμού της σύνταξης για όλου με βάση το σύνολο του ασφαλιστικού βίου και με «κλιμακωτά ποσοστά αναπλήρωσης» που συνδέονται με τα έτη ασφάλισης και τις συντάξιμες αποδοχές.

-«Προσωπικό ποσοστό αναπλήρωσης» για να μη μειωθούν οι ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις.

-Εθνική σύνταξη χωρίς εισοδηματικά κριτήρια σήμερα στα 384 ευρώ που θα καταβάλλεται με 15ετία στα 67 ή εναλλακτικά στα 62 με συνολικά 40 έτη δουλειάς.

-Τελικό ποσό σύνταξης μετά το άθροισμα της εθνικής και της κύριας σύνταξης.