Ο Μπιλ Γκέιτς προβλέπει τις τρεις μεγαλύτερες τεχνολογικές αλλαγές του μέλλοντος

Ο Μπιλ Γκέιτς προβλέπει τις τρεις μεγαλύτερες τεχνολογικές αλλαγές του μέλλοντος
Photo:

Θα υπάρξουν στο μέλλον εντυπωσιακές τεχνολογικές ανακαλύψεις που θα οδηγήσουν σε οικονομική ανάπτυξη και πρόοδο όλης της ανθρωπότητας;

Ο ιδρυτής της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς, εισήλθε σε μια από τις πιο επίκαιρες συζητήσεις στα οικονομικά αυτή τη στιγμή, δημοσιεύοντας μια κριτική του νέου βιβλίου του οικονομολόγου Ρόμπερτ Γκόρντον, The Rise and Fall of American Growth.

Ο Γκόρντον ισχυρίζεται στο βιβλίο του ότι «Η οικονομική ανάπτυξη δεν είναι μια σταθερή διαδικασία που δημιουργεί οικονομική πρόοδο με σταθερό ρυθμό, τον έναν αιώνα μετά τον άλλον. Αντίθετα, η πρόοδος δημιουργείται πολύ ταχύτερα κάποιες περιόδους σε σχέση με κάποιες άλλες».

Δυστυχώς για μας, γράφει ο Γκόρντον, εισερχόμαστε σε μια εκτεταμένη περίοδο αργής ανάπτυξης, επειδή οι θαυμαστές τεχνολογικές ανακαλύψεις που τροφοδότησαν τα τελευταία 150 χρόνια οικονομικής προόδου δεν πρόκειται να επαναληφθούν.

Αν και ο Μπιλ Γκέιτς στην κριτική του έχει κάποια θετικά σχόλια για το βιβλίο, εμφανίζεται να διαφωνεί εντελώς με το κεντρικό του συμπέρασμα. Ο Γκόρντον επισημαίνει ότι η ψηφιακή επανάσταση που ξεκίνησε τη δεκαετία του ’70 και ενσωματώθηκε στην αμερικανική οικονομία μέχρι τη δεκαετία του ’90 επηρέασε ένα μικρό μόνο τμήμα της οικονομίας, δηλαδή τον κόσμο της ψυχαγωγίας και της επικοινωνίας.

Ο Γκέιτς διαφωνεί, γράφοντας: «Η ψηφιακή επανάσταση επηρεάζει τον ίδιο τον μηχανισμό της αγοράς. Πώς αγοραστές και πωλητές βρίσκουν ο ένας τον άλλον, πώς συγκεντρώνουμε πληροφορίες, πώς δημιουργούμε μοντέλα, πώς συνεργάζονται οι επιστήμονες, πώς μαθαίνουμε νέα πράγματα – όλα αυτά έχουν αλλάξει δραματικά χάρη στην ψηφιακή καινοτομία».

Και ο Γκέιτς πιστεύει ότι αυτές οι αλλαγές θα τροφοδοτήσουν κάποιες εντυπωσιακές τεχνολογικές ανακαλύψεις που θα οδηγήσουν σε οικονομική ανάπτυξη και πρόοδο όλης της ανθρωπότητας. Ιδού οι τρεις τεχνολογικές αλλαγές που αναφέρει ο ίδιος ο Γκέιτς στη βιβλιοκριτική του:

1. Ανώτερη Ρομποτική

Μια πρόσφατη ανάλυση της χρήσης των ρομπότ στην αμερικανική μεταποίηση την περίοδο 1993-2007 έδειξε ότι η εφαρμογή ρομπότ «τροφοδότησε πάνω από το ένα δέκατο της συνολικής αύξησης του ΑΕΠ τη συγκεκριμένη περίοδο». Ακόμα πιο αναπτυγμένα ρομπότ θα μπορούσαν να ενθαρρύνουν ακόμα ταχύτερη ανάπτυξη, αν και υπάρχουν ανησυχίες ως προς την κατανομή αυτού του οφέλους στους εργαζομένους.

2. Θεραπεία για το Αλτσχάιμερ

«Φανταστείτε μια θεραπεία για το Αλτσχάιμερ» γράφει ο Γκέιτς. «Αυτή η πάθηση κοστίζει στις ΗΠΑ 236 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, κυρίως στο Medicare και το Medicaid. Μια θεραπεία θα άλλαζε τον προϋπολογισμό κάθε Πολιτείας, αλλά και την ποιότητα ζωής εκατομμύριων ανθρώπων». Αν και οι επιστήμονες δεν βρίσκονται κοντά στην ανακάλυψη μιας θεραπείας, ο Γκέιτς έχει δίκιο όταν λέει ότι τα οικονομικά κίνητρα για την ανάπτυξη τέτοιων θεραπειών είναι ήδη εκεί.

3) Υπερ-τσιμέντο

Σε μια συνέντευξή του νωρίτερα φέτος, ο Γκέιτς επεσήμανε ότι το βιβλίο του Γκόρντον θα διαψευσθεί από τις μεγάλες ανακαλύψεις που πρόκειται να επέλθουν στην επιστήμη υλικών, τον κλάδο εκείνο με τη μεγαλύτερη ίσως επίδραση στην παγκόσμια οικονομία. Ο Γκέιτς είπε: «Τα επόμενα 20 χρόνια θα δούμε την τεράστια επίδραση πραγμάτων όπως η βιολογία, η μηχανική μάθηση, και η κατανόηση των υλικών, και είμαι σίγουρος γι’ αυτό που λέω. Η νέα επιστήμη των υλικών αλλάζει το πώς χτίζεις πράγματα, και πόσο αυτά διαρκούν».