Νέα Υόρκη η «βασίλισσα» των επενδύσεων

Νέα Υόρκη η «βασίλισσα» των επενδύσεων

Ποιες είναι οι πόλεις που συγκέντρωσαν τα περισσότερα επενδυτικά κεφάλαια το 2013.

Η εταιρεία Cushman & Wakefield επιμελείται κάθε χρόνο έκθεση για τις πόλεις που συγκεντρώνουν τα περισσότερα επενδυτικά κεφάλαια στην αγορά ακινήτων. Στο φετινό της report με καταληκτική ημερομηνία το τρίτο τρίμηνο του 2013, την πρώτη θέση διατηρεί η Νέα Υόρκη ως η μεγαλύτερη αγορά για επενδύσεις ακινήτων, καθώς κατάφερε να συγκεντρώσει συνολικά κεφάλαια ύψους 36,4 δισ. ευρώ .

Πίσω από τη Νέα Υόρκη, στη δεύτερη θέση κατατάσσεται το Λονδίνο, με συνολικές επενδύσεις ύψους 24 δισ. ευρώ, 6% περισσότερες από τον προηγούμενο χρόνο, ενώ ακολουθούν Λος Αντζελες, Τόκιο και Σαν Φρανσίσκο κατά σειρά. Το Παρίσι κατέγραψε σημαντική πτώση, καθώς βρέθηκε εκτός της πρώτης πεντάδας, κυρίως λόγω της έλλειψης συμφωνιών μεγάλης κλίμακας. Συνολικά, σε παγκόσμιο επίπεδο καταγράφεται άνοδος του όγκου των συναλλαγών, καθώς αυτές ανήλθαν σε αξία σε 480,7 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 16% σε σχέση με την περσινή έρευνα της εταιρείας.

Reuters: «Το ελληνικό χρηματιστήριο προσελκύει ξένους επενδυτές»

Κατά το διάστημα του προηγούμενου έτους οι 25 μεγαλύτερες πόλεις, με βάση το ύψος των κεφαλαίων που επενδύθηκαν σε ακίνητα, συγκέντρωσαν συνολικό μερίδιο της τάξεως του 55%, έναντι 53% τον αμέσως προηγούμενο χρόνο. Ταυτόχρονα, η αύξηση των επενδύσεων στις εν λόγω αγορές ήταν της τάξεως του 20,7%, έναντι 12,1% που ήταν η αντίστοιχη αύξηση στις υπόλοιπες πόλεις. Ωστόσο πλέον έχουν κάνει την εμφάνισή τους τα πρώτα σημάδια στροφής των επενδυτών και σε νέες ευκαιρίες, καθώς το μερίδιο των 25 μεγαλύτερων πόλεων υποχώρησε κατά το δεύτερο φετινό τρίμηνο σε 50%, έναντι του 58% όπου είχε βρεθεί κατά το πρώτο τρίμηνο.

Επίσης ένα άλλο σημαντικό στοιχείο της έρευνας είναι ότι οι επενδύσεις από ξένους στην παγκόσμια αγορά αυξήθηκαν κατά 11,8% και ανήλθαν σε 126,5 δισ. ευρώ. Τις μεγαλύτερες εισροές ξένων κεφαλαίων κατέγραψε η γεωγραφική περιοχή της Ασίας, συγκεντρώνοντας συνολικά 41 δισ. ευρώ ή το 32% του συνόλου των ξένων επενδύσεων. Από πλευράς μεμονωμένων πόλεων, το Λονδίνο διατηρεί την πρωτοκαθεδρία του, καθώς συγκέντρωσε το 13% των ξένων επενδύσεων με 16,6 δισ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης: Empire State Building καλεί Wall Street!