Ποιες πολύκροτες υποθέσεις θα εξετάσει η Επιτροπή Ανταγωνισμού το φθινόπωρο

Μια εξ'αυτών σχετίζεται με την αυτεπάγγελτη έρευνα στους διαγωνισμούς δημοπράτησης δημόσιων έργων υποδομής. 

Οι υποθέσεις που θα απασχολήσουν την Επιτροπή Ανταγωνισμού το Φθινόπωρο είναι τέσσερις, με την μία εξ αυτών να βρίσκεται σε διαδικασία διευθέτησης.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει αναρτηθεί στην ηλεκτρονική σελίδα της επιτροπής, στις 26 Σεπτεμβρίου έχει προγραμματισθεί να εξετασθεί από την ολομέλεια, η αυτεπάγγελτη έρευνα στους διαγωνισμούς δημοπράτησης δημόσιων έργων υποδομής, ιδίως οδοποιίας, εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης οδικών αξόνων, κατασκευής νέων αυτοκινητοδρόμων, συγκοινωνιακών έργων (μετρό – ΟΣΕ – λιμάνια – αεροδρόμια), όπως ενδεικτικά στα έργα:

α) Σταθμοί Σιδηροδρομικής Γραμμής στο Τμήμα Κιάτου – Ροδοδάφνη,

β) Τμήμα Ροδοδάφνη – Ψαθόπυργος (σήραγγα Παναγοπούλας),

γ) Σήραγγα Καλλιδρόμου,

δ) Τιθορέα – Δομοκός (υπολειπόμενες εργασίες Υποδομής – Επιδομή – Ηλεκτροκίνηση),

ε) Εγνατία Οδός: Δερβένι – Σέρρες – Προμαχώνας,

στ) Εγνατία Οδός: Τμήμα Κορομηλιά – Κρυσταλλοπηγή,

ζ) Εγνατία Οδός: Κάθετος Άξονας Φλώρινα – Νίκη,

η) Αττικό Μετρό – Μετρό Θεσσαλονίκης,

θ) Νέος Λιμένας Πατρών – 3ο Τμήμα – Α΄ φάση,

ι) Εγνατία Οδός: Εργασίες Ολοκλήρωσης Τμήματος Παναγία – Γρεβενά,

ια) Εγνατία Οδός: Εργασίες Ολοκλήρωσης από Κόμβο Σελλών – Σήραγγα Μετσόβου,

ιβ) Εγνατία Οδός: Εργασίες Ολοκλήρωσης από Σήραγγα Μετσόβου – Ανισόπεδος Κόμβος Παναγιάς.

Η έρευνα αφορά στην πιθανή παράβαση των διατάξεων του άρθρου 1 του Ν. 3959/2011 (ή και του άρθρου 1 του Ν. 703/1977), περί «προστασίας του ελεύθερου ανταγωνισμού», όπως ισχύει, και του άρθρου 101 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ).

Όπως σημειώνεται στην σχετική σελίδα της επιτροπής: “θα οριστεί νέα ημερομηνία συζήτησης της υπόθεσης, ανάλογα με την πρόοδο της διαδικασίας διευθέτησης”.

Στο μεταξύ, στις 22 Σεπτεμβρίου, η ολομέλεια θα ασχοληθεί με την εξέταση προδικαστικής παραπομπής που αφορά στο αίτημα του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ) για παράβαση των διατάξεων των όρων του ανταγωνισμού, αναφορικά με τη λειτουργία των χώρων στάθμευσης του αεροδρομίου Μακεδονία”.

Στις 19 Σεπτεμβρίου θα γίνει επανεξέταση (εξ αναβολής από 23-6-2016) της καταγγελίας της πρωτοβάθμιας επαγγελματικής οργάνωσης με την επωνυμία «Ένωση φανοποιών και βαφέων αυτοκινήτων του νομού Χανίων» κατά των εταιριών:

α) «Autadex Ελλάς Α.Ε.»,

β) «Η Εθνική» Ανώνυμη Ελληνική Εταιρεία Γενικών Ασφαλίσεων (αναφερόμενη εντός της καταγγελίας ως «Εθνική Ασφαλιστική ΑΕΕΓΑ»),

γ) «Αγροτική Ασφαλιστική Α.Ε.»,

δ) «Ιντεραμέρικαν ΕΑΕΖΑΕ»,

ε) «Groupama Φοίνιξ Ανώνυμη Ελληνική Ασφαλιστική Εταιρία» (ισχύουσα επωνυμία της προηγουμένως ονομαζόμενης «Φοίνιξ Μετρλάϊφ ΓΑΕΑΕ») και

στ) της «Eνωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος», για παράβαση της νομοθεσίας περί ανταγωνισμού, καθώς και του Κανονισμού 1400/2002 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κατόπιν αναπομπής από το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών της υπ’ αριθ. 460/V/2009 απόφασης της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Τέλος, στις 24 Οκτωβρίου θα εξετασθεί η αυτεπάγγελτη έρευνα της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού στη σχετική αγορά καλλυντικών προϊόντων υψηλής ποιότητας και τιμής, σε συνέχεια καταγγελιών της εταιρίας «Notos com Συμμετοχές ΑΕΒΕ» για πιθανή παράβαση της νομοθεσίας περί ανταγωνισμού (εξ αναβολής από 13/10/2016).

Σχετικά άρθρα