Ποιοι είναι οι στρατηγικοί επενδυτές της Eurobank

Ποιοι είναι οι στρατηγικοί επενδυτές της Eurobank

Το ΤΧΣ ενέκρινε την προσφορά ύψους 1,3 δισ. ευρώ που κατατέθηκε από την ομάδα θεσμικών επενδυτών -  Καλύπτουν το 47% της ΑΜΚ.

Αλλαγή σελίδας και επίσημα για την Eurobank. Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) ανακοίνωσε ότι ενέκρινε την προσφορά που κατατέθηκε από Ομάδα Θεσμικών Επενδυτών στην οποία περιλαμβάνονται οι: Fairfax, Capital Research and Management, Wilbur Ross, Fidelity, Mackenzie, και Brookfield αναφορικά με την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) της Eurobank, ύψους 2,86 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι επενδυτές συμφώνησαν να συνάψουν με την Eurobank «Συμφωνία Θεσμικού Επενδυτή» και παράλληλα δεσμεύτηκαν να συμμετάσχουν στη διαδικασία εγγραφής των νέων μετοχών με συνολικό ποσό ύψους €1,332 εκ (το οποίο αντιπροσωπεύει το 47% της ΑΜΚ) στην τιμή των €0,30 ανά προσφερόμενη μετοχή.

Aναλυτικά:

Επενδυτής/Ποσό ∆έσμευσης ανά Επενδυτή

Fairfax: 400.000.000 ευρώ
WLR Funds:  37.500.000 ευρώ
Capital Research and Management Funds: 556.801.260 ευρώ
Mackenzie Funds: 172.000.000 ευρώ
Fidelity Funds: 115.500.000 ευρώ
Brookfield:  50.000.000 ευρώ

Συνολικό Ποσό ∆έσμευσης των Επενδυτών: 1.331.801.260 ευρώ

Υπό τον όρο ότι το σύνολο του Ποσού ∆έσμευσης δεν θα μειωθεί, μπορεί οποιοσδήποτε Επενδυτής (πλην της Fairfax και της WLR Funds) να διαθέσει το Ατομικό Ποσό ∆έσμευσης Επενδυτή σε άλλον Επενδυτή. Οι Επενδυτές θα αποκτήσουν τις νέες μετοχές ως μέρος και σύμφωνα με τους όρους της διεθνούς προσφοράς.

Το υπόλοιπο ποσό της ΑΜΚ, όπως ορίστηκε στις 12 Απριλίου 2014 από τη Γενική Συνέλευση της Eurobank, θα καλυφθεί με τη διαδικασία του βιβλίου προσφορών για θεσµικούς και άλλους ειδικούς επενδυτές εκτός Ελλάδος και µε δηµόσια προσφορά στην Ελλάδα. Σημειώνεται ότι το βιβλίο προσφορών ανοίγει στις 25 Απριλίου παράλληλα για ξένους και Έλληνες επενδυτές, ενώ εκτιμάται ότι η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών θα ξεκινήσεις στις 8 Μαΐου.

Η κα Αναστασία Σακελλαρίου, Διευθύνουσα Σύμβουλος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), δήλωσε: «Σήμερα ολοκληρώνεται επιτυχώς το πρώτο στάδιο της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου της Eurobank με τη δεσμευτική προσφορά ομάδας έμπειρων και διεθνώς αναγνωρισμένων Θεσμικών Επενδυτών. Προσδοκούμε στην πλήρη κάλυψη της ΑΜΚ με ιδιωτικά κεφάλαια στην τελική τιμή που θα προσδιοριστεί από τη διαδικασία του βιβλίου προσφορών. Το συνεχιζόμενο ισχυρό ενδιαφέρον ποιοτικών επενδυτών για τις ελληνικές τράπεζες καταδεικνύει τη σημαντική πρόοδο που έχει συντελεστεί στον ελληνικό τραπεζικό τομέα.»

Διαβάστε ακόμη: O Καναδός που λατρεύει τις έξυπνες επενδύσεις μπαίνει στην Eurobank

Eurobank: « Διαχειρίσιμες οι χρηματοοικονομικές ανάγκες της Ελλάδας»
Στο μεταξύ η τράπεζα σε ανάλυση της εκτιμά ότι η αποκατάσταση της πρόσβασης της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές και το νέο πακέτο ελάφρυνσης χρέους αναμένεται να μειώσουν σημαντικά το ενδεχόμενο ενός νέου προγράμματος χρηματοδότησης από τον επίσημο τομέα. Επισημαίνεται επίσης ότι η ιδιαίτερα επιτυχής έκδοση του νέου 5ετούς ομολόγου της Ελληνικής Δημοκρατίας σηματοδοτεί το πρώτο μεγάλο βήμα στην πορεία πλήρους αποκατάστασης της πρόσβασης της χώρας στις διεθνείς αγορές.

Το αναμενόμενο πακέτο ελάφρυνσης του ελληνικού δημόσιου χρέους από τους επίσημους δανειστές σε συνδυασμό με νέες εκδόσεις κυβερνητικών ομολόγων (5,5 δισ. ετησίως κατά μέσο όρο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Eurobank) και με τα μέτρα που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο της πρόσφατης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής, αναμένεται να διασφαλίσουν πλήρη κάλυψη των όποιων χρηματοδοτικών κενών προβλέπονται για τα επόμενα 6-7 έτη, καθιστώντας μη-αναγκαίο ένα νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης από τον επίσημο τομέα. Συγκεκριμένα, υπό την προϋπόθεση επιβεβαίωσης του υφιστάμενου μακροοικονομικού σεναρίου, οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Γενικής Κυβέρνησης κρίνονται απόλυτα διαχειρίσιμες, τουλάχιστον έως το 2022/23, εκτιμά η τράπεζα.