Ποιοι και πως μπορούν να μην πληρώσουν φόρους για τα τεκμήρια

Ποιοι και πως μπορούν να μην πληρώσουν φόρους για τα τεκμήρια

Η φοροκαταιγίδα έρχεται, ωστόσο κάποιοι θα «κρατούν ομπρέλα».

Τη δυνατότητα να αμφισβητήσουν τα τεκμήρια και να μην πληρώσουν φόρο για αυτά, έχουν κατηγορίες φορολογούμενων και το 2014, όπως οι επιδοτούμενοι άνεργοι, οι φαντάροι, αλλά και όσοι φορολογούμενοι νοσηλεύονται σε νοσοκομεία και κλινικές για μεγάλο διάστημα, δίνει το υπουργείο Οικονομικών.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με το dikaiologitika.gr και τις οδηγίες για την φορολογική δήλωση 2014 , τα τεκμήρια διαβίωσης μπορούν από συγκεκριμένους φορολογούμενους που πληρούν τις προϋποθέσεις που θεσπίζει κάθε χρόνο το υπουργείο Οικονομικών , να αμφισβητηθούν. Με τον τρόπο αυτό οι εν λόγω φορολογούμενοι μπορούν να μην φορολογηθούν σύμφωνα με τα τεκμήρια διαβίωσης, αλλά με το πραγματικό τους εισόδημα.

Όπως αναφέρουν οι οδηγίες για την συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων, συνολικό ποσό της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης που προκύπτει από την κύρια και τις δευτερεύουσες κατοικίες, καθώς και αυτό που προσδιορίστηκε στους κωδικούς 707-770 και 851-858 μπορεί να αμφισβητηθεί από τον φορολογούμενο όταν η πραγματική δαπάνη του φορολογουμένου και των μελών που τον βαρύνουν είναι μικρότερη από την αντικειμενική δαπάνη, όπως αποδεικνύεται από τον υπόχρεο με βάση πραγματικά περιστατικά ή στοιχεία.

Η επίκληση των περιστατικών αυτών μπορεί να γίνει από όλους τους υπόχρεους.

Ενδεικτικά, αναφέρουμε ορισμένες περιπτώσεις:

α) Όσοι υπηρετούν τη στρατιωτική θητεία τους στις Ένοπλες Δυνάμεις.
β) Όσοι είναι φυλακισμένοι.
γ) Όσοι νοσηλεύονται σε νοσοκομείο ή κλινική.
δ) Όσοι είναι άνεργοι και για το χρονικό διάστημα που δικαιούνται βοήθημα ανεργίας.
ε) Όσοι συγκατοικούν με συγγενείς πρώτου βαθμού και έχουν μειωμένες δαπάνες διαβίωσης, γιατί αποδεικνύεται ότι στις δαπάνες συμβάλλουν οι συγγενείς αυτοί οι οποίοι πραγματοποιούν εισόδημα από εμφανείς πηγές.
στ) Οι ορφανοί ανήλικοι, οι οποίοι έχουν στην κυριότητά τους επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης, από κληρονομιά του πατέρα ή της μητέρας τους.
ζ) Όσοι, προσκομίζουν στοιχεία από τα οποία αποδεικνύεται ότι από γεγονότα ανώτερης βίας πραγματοποίησαν δαπάνη μικρότερη από την αντικειμενική.

Όταν συντρέχει μία ή περισσότερες από τις περιπτώσεις αυτές, ο φορολογούμενος μπορεί να υποβάλει αίτηση με τα αναγκαία δικαιολογητικά για την απόδειξη των ισχυρισμών του.

Διαβάστε περισσότερα στο news247.gr