Ποιοι και πόσο ωφελούνται από τη μείωση της προκαταβολής φόρου

Ποιοι και πόσο ωφελούνται από τη μείωση της προκαταβολής φόρου
Accounting. (Photo by WBU / Science Photo Library via AFP) Photo: AFP
Ποιοι οι κερδισμένοι από τη μείωση της προκαταβολής φόρου, το πακέτο με τις νέες παρεμβάσεις.

Πέντε φορολογικές και ασφαλιστικές ελαφρύνσεις για εργαζόμενους και επιχειρήσεις ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια σύσκεψης μέσω τηλεδιάσκεψης με αντικείμενο την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας.

Πιο συγκεκριμένα:

Πρώτον: Μειώνεται από φέτος -αλλά πια σε μόνιμη βάση- για όλα τα φυσικά πρόσωπα τα οποία ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, η προκαταβολή φόρου από το 100% στο 55%. Έτσι ανατρέπονται οι αυξήσεις της προκαταβολής φόρου που επιβλήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση.

-Δεύτερον: Μειώνεται -πάλι σε μόνιμη βάση- για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες η προκαταβολή φόρου από το 100% στο 80% από το ‘22. Ειδικά για φέτος όμως μειώνεται ακόμα περισσότερο, στο 70%.

-Τρίτον: Μειώνεται σε μόνιμη βάση από το 2022, για το φορολογικό έτος δηλαδή του ‘21, ο συντελεστής φόρων όλων των νομικών προσώπων και όλων των νομικών οντοτήτων από το 24% στο 22%. Δηλαδή σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα από αυτά που παρέλαβε η σημερινή κυβέρνηση, που θυμίζω ήταν στο 28%. Υπενθυμίζω ότι προηγήθηκε, πέρυσι, η μεγάλη μείωση στον εισαγωγικό φορολογικό συντελεστή για τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, από το 22% στο 9%.

-Τέταρτον: Επεκτείνεται η μείωση κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα και για το 2022.

-Πέμπτον: Επεκτείνεται -μπορούμε πια να το επιβεβαιώσουμε και επίσημα- η αναστολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα και για το έτος 2022».

Με το μόνιμο «κούρεμα» έως 45% της προκαταβολής φόρου και μάλιστα από φέτος, τη μείωση κατά δυο ποσοστιαίες μονάδες του συντελεστή φορολόγησης των κερδών των επιχειρήσεων και την επέκταση για το 2022 της μείωσης κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών και της αναστολής της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης ευνοούνται οι εξής κατηγορίες φορολογούμενων:
  1. Ελεύθεροι επαγγελματίες, ατομικές επιχειρήσεις, αυτοαπασχολούμενοι: Οι επαγγελματίες που δεν επηρεάστηκαν από την πανδημία θα δουν φέτος το εκκαθαριστικό σημείωμα της εφορίας να ξεφουσκώνει σημαντικά. Πολλοί μάλιστα θα δουν ο «λογαριασμός» της Εφορίας να γράφει επιστροφή φόρου. Και αυτό θα συμβεί για τους εξής λόγους:

– Η προκαταβολή φόρου εισοδήματος μειώνεται από το 100% στο 55%.

– Έχει ενεργοποιηθεί η νέα κλίμακα φορολογίας εισοδήματος που προβλέπει συντελεστή φόρου 9% για το κλιμάκιο εισοδήματος έως 10.000 ευρώ.

– «Καταργήθηκε» η ειδική εισφορά αλληλεγγύης.

Έτσι εξουδετερώνονται οι φορολογικές επιβαρύνσεις  για τους επαγγελματίες που κατάφεραν να κρατηθούν όρθιοι την χρονιά της πανδημίας και πέτυχαν να εμφανίσουν μεγαλύτερα εισοδήματα σε σχέση με το 2019. Όσοι μάλιστα επιβαρύνθηκαν το 2020 με προκαταβολή φόρου, η οποία είχε μειωθεί έως και 100% ανάλογα με τη μείωση του τζίρου που εμφάνισαν πέρυσι, δεν αποκλείεται να δουν φέτος το εκκαθαριστικό της φορολογικής δήλωση να γράφει επιστροφή φόρου.

Παράδειγμα

Ελεύθερος επαγγελματίας που εμφάνισε το 2020 για πρώτη φορά καθαρά κέρδη 15.000 ευρώ.

Φόρος εισοδήματος: 2.000 ευρώ

Προκαταβολή φόρου με συντελεστή 100%: 2.000 ευρώ

Εισφορά αλληλεγγύης: 0

Σύνολο φόρου πριν τη μείωση της προκαταβολής φόρου: 4.000 ευρώ

Προκαταβολή φόρου με μείωση του συντελεστή στο 55%: 1.100 ευρώ

Σύνολο φόρου μετά το «κούρεμα» της προκαταβολής φόρου: 3.100 ευρώ

Όφελος: 900 ευρώ.

  1. Επιχειρήσεις που διατήρησαν ή αύξησαν την κερδοφορία τους του 2020. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ από το σύνολο των 87 κλάδων οικονομικής δραστηριότητας 23 είναι αυτοί που ανέβασαν στροφές μέσα στο lockdown σε σχέση με τους υπόλοιπους 64 της αγοράς, οι οποίοι είτε είδαν τον τζίρο τους να μειώνεται δραστικά είτε πέρασαν σε ζημιές. Τα ίδια στοιχεία δείχνουν ότι εν μέσω πανδημίας άντεξαν οι εταιρίες παραγωγής φαρμακευτικών προϊόντων, τα σούπερ μάρκετ, τα φαρμακεία, οι υπηρεσίες ταχυμεταφορών, δραστηριότητες σχετικές με τον προγραμματισμό ηλεκτρονικών υπολογιστών, υπηρεσίες παροχής υπηρεσιών σε κτίρια και εξωτερικούς χώρους, εταιρίες προϊόντων καπνού, κ.ά. Όλοι οι κλάδοι που βγήκαν αλώβητοι από την πανδημική κρίση ευνοούνται από το ψαλίδισμα της προκαταβολής φόρου. Φέτος ο συντελεστής της προκαταβολής φόρου από 100% μειώνεται στο 70%.

Έτσι για παράδειγμα μια επιχείρηση που εμφάνισε το 2020 για πρώτη φορά καθαρά κέρδη 30.000 ευρώ, πριν την μείωση της προκαταβολής φόρου θα επιβαρύνονταν ως εξής:

– Φόρος εισοδήματος με συντελεστή 24%: 7.200  ευρώ

– Προκαταβολή φόρου με συντελεστή 100%: 7.200 ευρώ

Συνολική φορολογική επιβάρυνση πριν τη μείωση της προκαταβολής: 14.400 ευρώ.

– Προκαταβολή φόρου μετά τη μείωση του συντελεστή από το 100% στο 70%: 5.040 ευρώ.

Συνολική επιβάρυνση μετά το «κούρεμα» της προκαταβολής φόρου: 12.240 ευρώ ή  40,8% επί των κερδών

Όφελος: 2.160  ευρώ.

Για το 2022 ο φορολογικός συντελεστής για τις επιχειρήσεις μειώνεται από το 24% στο 22% ενώ η προκαταβολή φόρου εισοδήματος διαμορφώνεται στο 80% και πλέον θα είναι μόνιμη.

  1. Εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα: Επεκτείνεται και το 2022 η μείωση κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα. Έτσι για μισθό 1.000 ευρώ το όφελος για τον εργαζόμενο είναι 12 ευρώ το μήνα και 168 ευρώ το χρόνο. Για μισθό 1.500 ευρώ το όφελος για τον εργαζόμενο θα είναι 18 ευρώ το μήνα και 252 ευρώ το χρόνο.
  2. Φορολογούμενοι που αποκτούν εισοδήματα από τον ιδιωτικό τομέα: Η ειδική εισφορά αλληλεγγύης θα παραμείνει «παγωμένη» και το 2022 για πάνω από 1,2 εκατομμύρια φορολογούμενους. Αυτό σημαίνει ότι για έναν μισθωτό του ιδιωτικού τομέα με ετήσιο εισόδημα 25.000 ευρώ το ετήσιο όφελος ανέρχεται σε 426 ευρώ ενώ για φορολογούμενο με ετήσια εισοδήματα από τον ιδιωτικό τομέα 30.000 ευρώ το ετήσιο όφελος φθάνει στα 676 ευρώ.