Ποιοι παράγοντες θα κρίνουν την επιτυχία της συμφωνίας της Disney με την 21st Century Fox;

Μπορεί το ντιλ των 71 δισ. δολαρίων να ολοκληρώθηκε, αλλά το «στοίχημα» των εταιρειών παραμένει.

Η συμφωνία της Disney για το πλειοψηφικό πακέτο της 21st Century Fox, ύψους 71 δισ. δολαρίων μπορεί να έκλεισε, αλλά θα χρειαστούν χρόνια για να φανεί αν ο διευθύνων σύμβουλος της Disney, Bob Iger, δαπάνησε με σύνεση τα χρήματα της εταιρείας του. Όπως σημειώνουν διεθνή μέσα ενημέρωσης, ο στόχος της συμφωνίας είναι σαφής: να γίνει η Disney σαν το Netflix.

«Η απόκτηση της 21st Century Fox οδηγήθηκε από την ισχυρή μας άποψη ότι τέτοιες σπουδαίες επιχειρήσεις και τέτοια brands θα μας δώσουν την ευκαιρία να κινηθούμε ταχύτερα, να φτάσουμε υψηλότερα- ιδιαίτερα όσον αφορά την ανοικοδόμηση άμεσης σύνδεσης με το κοινό», σημείωσε ο Bob Iger. Ο Iger στοιχηματίζει στην υπηρεσία streaming, καθώς οι επενδυτές έχουν ήδη βγάλει νικητή το Netflix στη μάχη του κατά των παραδοσιακών μέσων.

Μόλις αυτή την εβδομάδα, ο CEO του Netflix, Reed Hastings, επανέλαβε ότι η εταιρεία του είναι περισσότερο επιχείρηση μέσου ενημέρωσης, παρά τεχνολογική.

Η επιχείρηση της Disney δεν μπορεί να συγκριθεί άμεσα με το Netflix. Στην ιδιοκτησία της βρίσκονται τεράστια θεματικά πάρκα, ενώ βγάζει εκατοντάδες εκατομμύρια από εμπορικά προϊόντα. Έχει ένα εντελώς διαφορετικό επιχειρηματικό μοντέλο. Ωστόσο, οι επενδυτές έχουν στραφεί κατά ένα μεγάλο μέρος υπέρ του Netflix. Οι μετοχές της Disney έχουν κινηθεί ανοδικά κατά 15% τα τελευταία τρία χρόνια. Οι μετοχές του Netflix έχουν επίσης ανοδική πορεία- κατά 258% την ίδια περίοδο.

Η Disney θα αποσύρει την επόμενη χρονιά όλες τις ταινίες της από το Netflix για να είναι αποκλειστικά διαθέσιμες στην υπηρεσία της Disney+, που θα κάνει ντεμπούτο αργότερα φέτος. Όπως τονίζει το CNBC, η Disney έχει πια στην κατοχή της τα assets της Fox έτσι ώστε να γίνει και αυτή μία επιλογή streaming που θα μπορεί να ανταγωνιστεί τους ανταγωνιστές της, το Netflix, το Prime Video της Amazon, τις υπηρεσίες της WarnerMedia και άλλους.

Η επιτυχία της εξαγοράς είναι πιο σύνθετο ζήτημα. Εάν η νέα υπηρεσία streaming της Disney μοιάζει περισσότερο με αυτή του Netflix, τότε θα θεωρηθεί επιτυχία. Εάν όχι, ο διάδοχος του Iger θα πρέπει να σκεφθεί το επόμενο μεταβατικό σχέδιο της εταιρείας.