Πυκνώνουν οι φωνές για δημιουργία κυβέρνησης ειδικού σκοπού

Πυκνώνουν οι φωνές για δημιουργία κυβέρνησης ειδικού σκοπού

Εκ των έσω αμφισβήτηση της συγκυβέρνησης από δικούς της βουλευτές και πρώην υπουργούς - Ποιοι βουλευτές ζητούν αποχώρηση Σαμαρά.

Ανεβαίνει το πολιτικό θερμόμετρο όσο προχωρά η συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση, που θα ολοκληρωθεί το απόγευμα της Παρασκευής με την ψηφοφορία στη Βουλή.

Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι αρκετοί βουλευτές όχι μόνο της αντιπολίτευσης, αλλά και της συγκυβέρνησης, ζητούν αποχώρηση Σαμαρά και δημιουργία Κυβέρνησης ειδικού σκοπού.

Σηφουνάκης, Μωραϊτης, Κρεμαστινός «δυναμιτίζουν» τη βάση της συγκυβέρνησης
Μεταξύ όσων αμφισβητούν την αντοχή του κυβερνητικού σχηματισμού είναι και ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Νίκος Σηφουνάκης, ο οποίος μάλιστα χαρακτήρισε τη δημιουργία κυβέρνησης εθνικής ενότητας ως αναγκαία και ως κάτι που θα έπρεπε να έχει ήδη γίνει. Ωστόσο «δεν διαφαίνεται κάτι τέτοιο από την παρούσα Βουλή», συμπλήρωσε. Ο κ. Σηφουνάκης άσκησε δριμύτατη κριτική στην Κυβέρνηση για έλλειψη στρατηγικής, που ως αποτέλεσμα έχει να μην αναστρέφεται το κλίμα οικονομικής και πολιτικής αστάθειας, ενώ από τις βολές του δεν ξέφυγε και η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

Είχε προηγηθεί η δήλωση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Θάνου Μωραϊτη, ο οποίος ξεκαθάρισε από το βήμα της Βουλής πως δεν πρόκειται να δώσει «λευκή επιταγή» στον πρωθυπουργό. «Μπορεί κάποιοι στο κόμμα μου να γοητεύονται με την ιδέα στρατηγικής συνεργασίας με τη Ν.Δ. Εγώ δεν δίνω “λευκή επιταγή” σε κανένα Σαμαρά», είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε πως: «Δεν πρόκειται να σιωπήσω. Θα συνεχίσω να διεκδικώ αλλαγές σε προοδευτική κατεύθυνση».

Ο κ. Μωραΐτης επέρριψε ευθύνες στις ηγεσίες της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, αναφορικά με το ζήτημα της κυβερνητικής σταθερότητας, την οποία υπονόμευσαν «τα Ζάππεια, όσοι στήριξαν Μπαλτάκους, όσοι έκλεισαν την ΕΡΤ, όσοι “κρατάνε” τη λίστα Λαγκάρντ».

«Η ανοχή της κυβέρνησης περνά τους επόμενους μήνες μέσα από την ύπαρξη ολοκληρωμένου σχεδίου και νέας προγραμματικής συμφωνίας. Έτσι, μπορεί η προεδρική εκλογή να τύχει ακόμα και νέων κυβερητικών λύσεων από την ίδια Βουλή – και τότε να δούμε τους “αρχάγγελους” της σταθερότητας αν θα είναι προσκολλημένοι στην καρέκλά τους», κατέληξε.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Δημήτρης Κρεμαστινός, πρώην υπουργός και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ο οποίος πρότεινε μια ευρύτερη συνεργασία  για κυβέρνηση ειδικού στόχου «υπό πρωθυπουργό κοινής αποδοχής, ακόμα και με εναλλακτική πρωθυπουργία των κομμάτων που θα συμμετάσχουν».  Ο κ. Κρεμαστινός εξήγησε ότι μόνο μια τέτοια Κυβέρνηση μπορεί να διεκδικήσει με μεγάλη επιτυχία μια συμφωνία για τη διευθέτηση του χρέους.

«Η κυβέρνηση αυτή θα μπορέσει με προϋποθέσεις να δημιουργήσει ανάπτυξη ευρωπαϊκού και όχι τριτοκοσμικού τύπου, αυτή που σήμερα θέλουν να μας επιβάλουν οι δανειστές», είπε χαρακτηριστικά ο πρώην υπουργός.

Στο ίδιο μήκος κύματος η αντιπολίτευση
Στο μέτωπο της αντιπολίτευσης τα πράγματα δεν διαφέρουν κατά πολύ, με τον Σπύρο Λυκούδη να δηλώνει την Παρασκευή πως «χρειαζόμαστε πολιτική σταθερότητα μέσα από μια συμφωνία των βασικών πολιτικών δυνάμεων της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης για μια νέα κυβέρνηση ειδικού σκοπού που θα αναδειχθεί από την παρούσα Βουλή».

Ο κ. Λυκούδης έκανε λόγο για «μια συμφωνία η οποία θα εξαντλήσει τον εναπομείναντα χρόνο ως την άνοιξη του 2016 και θα περιέχει τα κρίσιμα θέματα που θα έχουμε στην ατζέντα το επόμενο διάστημα προς αντιμετώπιση. Διαπραγμάτευση για το χρέος, εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλαγές στον εκλογικό νόμο και στο Σύνταγμα.

«Είναι τρεις άξονες θεμάτων που καμία δύναμη από μόνη της δεν μπορεί και δεν πρέπει να επιδιώξει να τα αντιμετωπίσει γιατί είναι θέματα κρίσιμης εθνικής σημασίας που από μόνα τους απαιτούν σημαντικά αυξημένες πλειοψηφίες», κατέληξε.

Εκλογές με σκοπό τη δημιουργία Κυβέρνησης εθνικής ενότητας ζήτησε από τη πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Τέρενς Κουίκ, από το βήμα της Βουλής. «Υπάρχει δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής ενότητας, μετά όμως από εθνικές εκλογές. Θα μπορούσε σε αυτή να συμμετέχουν και κόμματα της σημερινής συγκυβέρνησης, χωρίς όμως τους σημερινούς τους αρχηγούς», είπε χαρακτηριστικά.

Κυβέρνηση εθνικής ενότητας βλέπει και ο «γαλάζιος αντάρτης» Απόστολος Τζιτζικώστας
Υπενθυμίζεται πως και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας πρόσφατα σε δηλώσεις του στον Alpha είχε ταχθεί υπέρ του σχηματισμού μίας κυβέρνησης εθνικής ενότητας προκειμένου να διεξαχθεί ομαλά η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και να μη χρειαστεί να προσφύγει η χώρα σε εκλογές.

Όπως είχε πει ο περιφερειάρχης, «ενδεχομένως να χρειαστεί να παραιτηθεί ο Αντώνης Σαμαράς, καθώς για να γίνει μία κυβέρνηση εθνικής ενότητας θα πρέπει πιθανότατα να αλλάξει ο πρωθυπουργός».

Πηγή: News247.gr