Οι πιο φωτεινές πόλεις του κόσμου από το διάστημα

Οι πιο φωτεινές πόλεις του κόσμου από το διάστημα

Εντυπωσιακές φωτογραφίες, που όμως κρύβουν το συνεχώς αυξανόμενο αστικό πρόβλημα της μόλυνσης του φωτός.

Τη νύχτα, ακόμα και πέρα από τα 300 χιλιόμετρα πάνω από τη Γη, ένας αστροναύτης μπορεί να αιωρηθεί σε ένα παράθυρο στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και να δει πόλεις με τέτοια απίστευτη λεπτομέρεια, που είναι δυνατό να ξεχωρίσει ακόμα και συγκεκριμένους δρόμους. Από το 2003, όταν ένας αστροναύτης βρήκε τον τρόπο να τραβήξει μια καθαρή φωτογραφία της θέας από την τροχιά, εκατοντάδες χιλιάδες καταπληκτικών αστικών φωτογραφιών έχουν συσσωρευτεί σε αρχεία.

Μία νέα ιστοσελίδα προσπαθεί να βρει εθελοντές για να αναγνωρίσουν καθεμιά από αυτές τς πόλεις – όχι απλά επειδή είναι όμορφες οι λήψεις, αλλά επειδή μπορούν να βοηθήσουν τους επιστήμονες να καταλάβουν καλύτερα το πρόβλημα της αστικής ρύπανσης φωτός. Χάρη στο τεχνητό φως, ένα μέρος σαν το Hong Kong είναι 1.000 φορές φωτεινότερο από ένα φυσικό χώρο χωρίς φώτα τη νύχτα. Όλο αυτό το εκτυφλωτικό φως καταστρέφει τον ύπνο, βλάπτει την άγρια ζωή και σπαταλά ενέργεια.

 

Η ιστοσελίδα «Πόλεις τη Νύχτα» ξεκίνησε από μερικούς Ισπανούς αστροφυσικούς, οι οποίοι ξεκίνησαν να ακολουθούν το λογαριασμό ενός αστροναύτη στο Twitter. «Για μας οι νυχτερινές φωτογραφίες του ήταν σαν τη φωτιά για ένα πυροσβέστη – είναι κάτι όμορφο, αλλά πρέπει να το θέσεις υπό έλεγχο», αναφέρει ο Alejandro Sanchez από το Πανεπιστήμιο Complutense της Μαδρίτης.

Διαβάστε περισσότερα στο news247.gr