Πήραν τα πάνω τους οι λιανικές πωλήσεις στην Ευρωζώνη τον Απρίλιο – Ο ρόλος του πληθωρισμού

Πήραν τα πάνω τους οι λιανικές πωλήσεις στην Ευρωζώνη τον Απρίλιο – Ο ρόλος του πληθωρισμού
One Euro Coin, stacked money on euro coins and banknotes in the background. Euro coins are portraying the value and a map of Europe, but each country in the eurozone has its own design on the obverse in Thessaloniki, Greece, on April 15, 2020. The currency is managed by the European Central Bank (ECB) of EU. (Photo Illustration by Nicolas Economou/NurPhoto) (Photo by Nicolas Economou / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Η καταναλωτική εμπιστοσύνη έχει πλέον ανέλθει στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών.

Άνοδο εμφάνισαν για τον Απρίλιο οι λιανικές πωλήσεις στην Ευρωζώνη, δείχνοντας αντοχή των καταναλωτών στις πληθωριστικές πιέσεις που επηρεάζουν την ευρωπαϊκή οικονομία.

Όπως ανακοίνωσε την Τρίτη η Eurostat, οι λιανικές πωλήσεις σε μηνιαίο επίπεδο αυξήθηκαν κατά 0,8% έναντι συρρίκνωσης 0,3% τον Μάρτιο. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν άνοδο 0,7%.

Σε ετήσιο επίπεδο οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 0,7% έναντι πτώσης 0,5% τον Μάρτιο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν συρρίκνωση 0,2%.

Η άνοδος οφείλεται στις υψηλότερες δαπάνες για καύσιμα και τρόφιμα, ενώ οι λοιπές πωλήσεις εκτός τροφίμων παρέμειναν αμετάβλητες.

Σύμφωνα με το Dow Jones Newswires, ο γενικός πληθωρισμός στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο 2,4% τον Μάρτιο, ψυχραίνοντας σημαντικά από τα ύψη των προηγούμενων δύο ετών.

Η εκτίναξη του πληθωρισμού στον απόηχο της πλήρους εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία στις αρχές του 2022 οδήγησε σε κρίση κόστους ζωής στην Ευρωζώνη των 20 κρατών μελών, υπονομεύοντας τις δαπάνες λιανικής πώλησης.

Η καταναλωτική εμπιστοσύνη έχει πλέον ανέλθει στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών και οι εγχώριες δαπάνες θα μπορούσαν να ωθήσουν περαιτέρω την οικονομική ανάπτυξη της Ευρωζώνης φέτος, συμβάλλοντας στην εξισορρόπηση των αδύναμων επιχειρηματικών επενδύσεων και της υποτονικής βιομηχανικής παραγωγής.

Η Γερμανία και η Γαλλία, οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του μπλοκ, κατέγραψαν και οι δύο αύξηση των λιανικών πωλήσεων άνω του μέσου όρου τον Μάρτιο, αν και η Ισπανία, η τέταρτη μεγαλύτερη, κατέγραψε μείωση των μηνιαίων πωλήσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: