Πυρηνικά – «Καμπανάκι» SIPRI: Οι 9 χώρες που διαθέτουν κεφαλές εκσυγχρονίζουν τα οπλοστάσιά τους

Πυρηνικά – «Καμπανάκι» SIPRI: Οι 9 χώρες που διαθέτουν κεφαλές εκσυγχρονίζουν τα οπλοστάσιά τους
PAKISTAN - NOVEMBER 13: The Pakistani Military launches an intermediate-range nuclear-capable ballistic missile Shaheen-II, also known as Hatf-VI, with a range of 1,500 kilometers (900 miles) from an undisclosed location in Pakistan on November 13, 2014. The test fire hit its target in the Arabian Sea, which is the northern part of the Indian Ocean. (Inter Services Public Relations (ISPR)/Anadolu Agency) (Photo by INTER SERVICES PUBLIC RELATIONS / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP) Photo: AFP
Τον Ιανουάριο, από τις κάπου 12.121 πυρηνικές κεφαλές που υπάρχουν στην υφήλιο, οι 9.585 ήταν έτοιμες να χρησιμοποιηθούν.

Εν μέσω κλιμάκωσης των γεωπολιτικών εντάσεων σε παγκόσμια κλίμακα, οι πυρηνικές δυνάμεις συνεχίζουν να εκσυγχρονίσουν τα οπλοστάσιά τους, τονίζουν ερευνητές, καλώντας τους ηγέτες τους να «κάνουν ένα βήμα πίσω και να σκεφτούν».

«Είχαμε να δούμε τα πυρηνικά όπλα να διαδραματίζουν τόσο σημαντικό ρόλο στις διεθνείς σχέσεις από τον ψυχρό πόλεμο», συνοψίζει ο διευθυντής του προγράμματος για τα όπλα μαζικής καταστροφής στο Διεθνές Ινστιτούτο Μελετών για την Ειρήνη με έδρα τη Στοκχόλμη (SIPRI), ο Γουίλφρεντ Γουάν.

Τα εννέα κράτη που διαθέτουν πυρηνικά οπλοστάσια (η Ρωσία, οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Ινδία, η Κίνα, το Ισραήλ, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Πακιστάν κι η Βόρεια Κορέα) προχωρούν όλα σε εκσυγχρονισμό τους και πολλά εξ αυτών ανέπτυξαν το 2023 νέα συστήματα, τονίζει το ινστιτούτο σε νέα έρευνα του, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ

Τον Ιανουάριο, από τις κάπου 12.121 πυρηνικές κεφαλές που υπάρχουν στην υφήλιο, οι 9.585 ήταν έτοιμες να χρησιμοποιηθούν.

Περίπου 2.100 από τις τελευταίες διατηρούνταν σε κατάσταση «υψηλού επιχειρησιακού συναγερμού», τοποθετημένες σε βαλλιστικούς πυραύλους.

Σχεδόν όλες αυτές οι πυρηνικές κεφαλές ανήκουν στη Ρωσία και στις ΗΠΑ – πρόκειται άλλωστε για τις δύο χώρες που κατέχουν το 90% των πυρηνικών όπλων σε παγκόσμια κλίμακα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για πρώτη φορά ωστόσο, υπογραμμίζει επίσης το SIPRI, η Κίνα έθεσε «ορισμένες κεφαλές σε κατάσταση υψηλού επιχειρησιακού συναγερμού» – που σημαίνει έτοιμες να εκτοξευθούν αμέσως.

«Ζούμε σήμερα σε μια από τις πιο επικίνδυνες περιόδους στην ιστορία της ανθρωπότητας», προειδοποιεί ο Νταν Σμιθ, ο διευθυντής του SIPRI.

«Οι πηγές αστάθειας είναι πολυάριθμες: πολιτικές αντιπαλότητες, οικονομικές ανισότητες, περιβαλλοντικές επιπλοκές, επιτάχυνση της κούρσας εξοπλισμών. Βρισκόμαστε μπροστά στην άβυσσο κι είναι καιρός οι μεγάλες δυνάμεις να κάνουν ένα βήμα πίσω και να σκεφτούν. Κατά προτίμηση μαζί».

Τον Φεβρουάριο του 2023, η Ρωσία ανακοίνωνε ότι αναστέλλει τη συμμετοχή της στη συνθήκη Νέα START – «την τελευταία συνθήκη ελέγχου (…) που περιόριζε τις στρατηγικές πυρηνικές δυνάμεις της Ρωσίας και των ΗΠΑ».

Το Ινστιτούτο καταγράφει ότι η Μόσχα διεξήγαγε τον Μάιο γυμνάσια με τακτικά πυρηνικά όπλα στα σύνορα με την Ουκρανία.

Παρότι «ο συνολικός αριθμός των πυρηνικών κεφαλών συνεχίζει να μειώνεται, στο μέτρο που τα όπλα της εποχής του ψυχρού πολέμου προοδευτικά καταστρέφονται», παρατηρείται αύξηση «του αριθμού των επιχειρησιακών πυρηνικών κεφαλών» από χρονιά σε χρονιά από πλευράς των πυρηνικών δυνάμεων, επικρίνει ο διευθυντής του SIPRI.

Συμπληρώνει πως η τάση θα συνεχιστεί και «πιθανόν θα επιταχυνθεί» τα επόμενα χρόνια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: