Πιθανή η επαναλειτουργία της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Τεχεράνη

Πιθανή η επαναλειτουργία της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Τεχεράνη

Ο πρόεδρος του Ιράν από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ όπου επιθυμεί να προσελκύσει επενδυτές, κάνει μία ακόμη κίνηση προς την επαναπροσέγγιση με τη Δύση.

«Η επαναλειτουργία μιας αμερικανικής πρεσβείας στην Τεχεράνη δεν είναι αδύνατη», δήλωσε ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί στο περιθώριο της ομιλίας του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, δείχνοντας για άλλη μια φορά τη συμφιλιωτική κατεύθυνση που θέλει να ακολουθήσει η κυβέρνησή του.

Η αμερικανική πρεσβεία στην Τεχεράνη παραμένει κλειστή πάνω από 30 χρόνια, μετά την κατάληψή της το 1979.

Ο Ροχανί έκανε το σχόλιο αυτό σε συνέντευξή του στη δημόσια ραδιοτηλεόραση της Ελβετίας RTS, τέσσερις ημέρες αφότου το Ιράν άρχισε να περιορίζει τις πυρηνικές του δραστηριότητες στο πλαίσιο συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Ο Ιρανός πρόεδρος κατέστησε ακόμη σαφές ότι στόχος του στο Νταβός είναι να προσελκύσει δυτικούς επενδυτές για τη χώρα του και να συναντηθεί με στελέχη διεθνών εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου. Στο πλαίσιο της συμφωνίας με το Ιράν οι δυτικές κυρώσεις ανεστάλησαν, ωστόσο εξακολουθεί να ισχύει η απαγόρευση στις εξαγωγές πετρελαίου.

Διαβάστε ακόμη: H μυστική διπλωματία πίσω από το deal Δύσης-Ιράν

Έτσι, στην ομιλία του από το βήμα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ δήλωσε ότι το Ιράν διαπραγματεύεται με τις ΗΠΑ με στόχο μια «εποικοδομητική σχέση» με τη διεθνή κοινότητα και περιμένει από τις ΗΠΑ να υποστηρίξουν με πράξεις τα λόγια τους. Ο Ροχανί πρόσθεσε ότι οι σχέσεις με την Ευρώπη θα εξομαλυνθούν καθώς έχει ήδη να εφαρμόζεται η συμφωνία για τον περιορισμό του εμπλουτισμού ουρανίου.

Εξάλλου, όπως τόνισαν σήμερα στο Νταβός ο Ροχανί και ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράν ενώπιον ορισμένων εκ των πλέον ισχυρών του κόσμου στον πετρελαϊκό τομέα, το Ιράν θα παρουσιάσει από τον Σεπτέμβριο ένα νέο, ελκυστικό επενδυτικό μοντέλο για τη σύναψη πετρελαϊκών συμβολαίων.

Τρία στελέχη του πετρελαϊκού τομέα που παρευρέθησαν στη συνάντηση και μίλησαν με το Ρόιτερς είπαν ότι ο Ροχανί και ο υπουργός Πετρελαίου Μπιτζάν Ζανγκανέχ υπογράμμισαν τη σημασία των ορυκτών καυσίμων λόγω της αύξησης της ενεργειακής ζήτησης. Οι Ιρανοί αξιωματούχοι επεσήμαναν ακόμα ότι η νέα κυβέρνηση του Ιράν είναι ανοιχτή στις δυτικές επενδύσεις και την τεχνολογία στο πλαίσιο της πολιτικής προσέγγισης της Δύσης.

Διαβάστε ακόμη: Το πετρέλαιο και η πολιτική των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή

Τέλος, ο Ιρανός πρόεδρος αναφέρθηκε ακόμη στη συριακή κρίση, λέγοντας πως η «καλύτερη λύση είναι η οργάνωση ελεύθερων και δημοκρατικών εκλογών χωρίς ξένες παρεμβάσεις». Ο Ροχανί υπογράμμισε ότι οι ξένοι μαχητές που υποστηρίζουν τους Σύρους αντάρτες πρέπει να εκδιωχθούν από τη χώρα πριν από τις συνομιλίες κυβέρνησης-αντιπολίτευσης και πριν από τη διεξαγωγή εκλογών.

«Όταν σταματήσει η αιματοχυσία και οι ‘τρομοκράτες’ εκλείψουν από τη χώρα, τότε θα πρέπει να ανοίξουμε το δρόμο για την αντιπολίτευση ώστε να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση», πρόσθεσε ο Ροχανί.  Όσον αφορά τις εκλογές στη Συρία, είπε: Ό,τι προκύψει από αυτές πρέπει όλοι να το αποδεχθούν όλοι».

Διαβάστε ακόμη: Ένταση και πολλά νεύρα στην πρώτη μέρα της «Γενεύης 2»