Πλαφόν στις τιμές καυσίμων και τροφίμων ζήτησε ο Βασίλης Κορκίδης

Πλαφόν στις τιμές καυσίμων και τροφίμων ζήτησε ο Βασίλης Κορκίδης
Ο πρόεδρος του ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης μιλάει λίγο πριν απευθύνει χαιρετισμό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπιος Παυλόπουλος (ΔΕΝ ΕΙΚΟΝΙΖΕΤΑΙ) στην παρουσίαση της Ετήσιας Έκθεσης του Ελληνικού Εμπορίου για το 2017, που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, την Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2018. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το «πλαφόν» δεν είναι αρεστή λέξη στο εμπόριο, αλλά στην παρούσα κατάσταση η περιορισμένη εφαρμογή του σε καύσιμα και τρόφιμα είναι «αναγκαίο κακό».

Αυτό δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, Βασίλης Κορκίδης, σχολιάζοντας τη δήλωση του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδ. Γεωργιάδη για την επιβολή πλαφόν στο περιθώριο κέρδους για τα καύσιμα και άλλα προϊόντα, το κόστος των οποίων επηρεάζεται από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς ανέφερε τα εξής: Το πλαφόν είναι ένα πολιτικό εργαλείο οικονομικής παρέμβασης για την προστασία των καταναλωτών και τη δυνατότητα πρόσβασης τους σε κοινωνικά αγαθά σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Το πλαφόν κέρδους διαφέρει από το πλαφόν τιμών και την διατίμηση ανεξαρτήτως κόστους, ενώ όσο πιο πολύ πλησιάζει στην πηγή παραγωγής, εισαγωγής και χονδρικής διάθεσης, τόσο πιο αποτελεσματικό είναι για τον τελικό καταναλωτή. Δηλαδή στην περίπτωση του πετρελαίου, στα διυλιστήρια και στη περίπτωση των σιτηρών στις αλευροβιομηχανίες, παρά σε βενζινοπώλες και αρτοποιούς αντίστοιχα. Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ‘Αδωνις Γεωργιάδης, ανακοίνωσε ότι, κατ΄ανώτατη τιμή, το περιθώριο κέρδους του Σεπτέμβρη του 2021 θα είναι ο οδηγός για το περιθώριο κέρδους. Μάλιστα διασαφήνισε ότι η επιλογή αυτή γίνεται με μέριμνα και για τις περιοχές, όπως τα νησιά όπου υπάρχουν αυξημένα κόστη λόγω μεταφοράς και γι’ αυτό προβλέπεται ο προσδιορισμός του πλαφόν κέρδους στη βάση εσόδων-εξόδων. Διευκρίνησε πως δεν θα μπει αόριστα πλαφόν στο περιθώριο κέρδους και πρόσθεσε πως γενικά όλες οι επιχειρήσεις πρέπει να βάλουν πλάτη αυτή τη δεδομένη συγκυρία. Η σχετική τροπολογία κατατέθηκε στη Βουλή, ενώ προαναγγέλθηκε ότι θα δημοσιοποιηθούν βαριά πρόστιμα, σε πολλές επιχειρήσεις στη διατροφική αλυσίδα, για υπερβολικό κέρδος, σύμφωνα με τα στοιχεία των ελέγχων. Το «πλαφόν» δεν είναι αρεστή λέξη στο εμπόριο, αλλά στη παρούσα κατάσταση η περιορισμένη εφαρμογή του σε καύσιμα και τρόφιμα είναι «αναγκαίο κακό».