Πλαίσιο Computers: Οδηγώντας τις επιχειρήσεις στην επόμενη ημέρα

Πλαίσιο Computers: Οδηγώντας τις επιχειρήσεις στην επόμενη ημέρα
Ο ηγέτης πρέπει να προσαρμόζεται και να προσαρμόζει την επιχείρησή του στις αλλαγές. Για να το πετύχει αυτό απαιτούνται δύο βασικές συνθήκες: πρόσβαση στην πληροφορία και ταχεία αντίδραση. Το Πλαίσιο ήταν πάντοτε και το ίδιο ένας φορέας αλλαγής. Πρεσβεύει την τεχνολογία που έρχεται να δημιουργήσει ένα διαφορετικό modus operandi.

Kώστας Γεράρδος – CEO

Προσαρμοστικότητα και κουλτούρα αλλαγής. Αν έπρεπε να επιλέξω δύο κεντρικές έννοιες για να περιγράψω αυτό που χρειάζεται ο σύγχρονος ηγέτης μιας επιχείρησης, θα επέλεγα τη δυνατότητα να προσαρμόζεται και να προσαρμόζει την επιχείρησή του στο συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον.

Τα τελευταία χρόνια η ελληνική αγορά έχει δημιουργήσει μια σταθερή βάση για την ανάπτυξή της. Ο κλάδος του retail, στον οποίο δραστηριοποιείται το Πλαίσιο, βρίσκεται εντούτοις σε ένα καθεστώς συνεχούς μετάλλαξης, με τις επιχειρήσεις να καλούνται να προσαρμοστούν συχνά σε νέα δεδομένα.

Η επιτυχία των επιχειρήσεων του κλάδου κρίνεται, σε μεγάλο βαθμό, συνεπώς από τη δυνατότητά τους να προσαρμόζονται. Και για να το πετύχουν αυτό, απαιτούνται δύο βασικές συνθήκες: η πρόσβαση στην πληροφορία και η ταχεία αντίδραση. Αν μπορούσαμε να παρομοιάσουμε την επιχείρηση με ένα καράβι, θα λέγαμε ότι, μόλις αλλάζει η συνθήκη, πρέπει να ξέρεις ποια είναι η νέα κατεύθυνση που θα του δώσεις και την ίδια στιγμή να έχεις δημιουργήσει τις συνθήκες έτσι ώστε να μπορεί να στρίψει γρήγορα προς τη νέα πορεία.

Η προσαρμοστικότητα είναι άμεσα συνδεδεμένη με τον σύγχρονο ηγέτη, ο οποίος, ανεξάρτητα από τις δεξιότητες που αναπτύσσει, πρέπει πρώτα απ’ όλα να δίνει ενεργά το «παρών» στην καθημερινότητα της επιχείρησής του αλλά και στην ευρύτερη αγορά. Να μπορεί να λάβει γρήγορα τη γνώση ότι κάτι αλλάζει στο μακροοικονομικό περιβάλλον ή στο μικροκλίμα του κλάδου που βρίσκεται, και αντίστοιχα να γνωρίζει τις παθογένειες και τις δυνατότητες της δικής του επιχείρησης και των δικών του ομάδων, τη στιγμή που θα κληθούν να αντιδράσουν θετικά στις αλλαγές και να προσαρμοστούν.

Ο σύγχρονος ηγέτης μιας επιχείρησης πρέπει ο ίδιος να πρεσβεύει την αξία της προσαρμοστικότητας. Να την ενσωματώνει στην κουλτούρα της επιχείρησης, όντας πρώτος από όλους ο ίδιος προσαρμοστικός. Να δημιουργεί τις συνθήκες για γρήγορη λήψη αποφάσεων, όντας ο ίδιος άμεσος όταν καλείται να λάβει μια απόφαση ή να δώσει μια κατεύθυνση.

Πρέπει παράλληλα να αποτελεί ενεργό μέρος του συνόλου, αποδεικνύοντας κάθε στιγμή ότι το σύνολο είναι σημαντικό και ότι το ενδιαφέρον και η μέριμνά του εκτείνεται έξω από τα όρια της επιχείρησής του.

Στην πραγματικότητα, όλοι εμείς που βρισκόμαστε στην ηγεσία των επιχειρήσεων τείνουμε πάντοτε να αξιολογούμε τους οικονομικούς δείκτες της επιχείρησής μας. Δεν πρέπει, εντούτοις, να ξεχνάμε ότι η μεγάλη εικόνα είναι η ελληνική κοινωνία και η ελληνική οικονομία. Όταν δεν φροντίζεις όλο τον οργανισμό με το δικό σου μερίδιο όσο μπορείς και φροντίζεις μόνο το δικό σου κύτταρο, αν ασθενήσει ο οργανισμός νομοτελειακά θα έχεις πρόβλημα και εσύ. Άρα θεωρώ πως κάθε άνθρωπος που είναι σε θέση ηγεσίας και έχει τη δύναμη και το ερέθισμα να αλλάξει κάποια πράγματα πρέπει να συνεισφέρει.

Το Πλαίσιο μετράει μια διαδρομή πέντε δεκαετιών και αναπτύσσεται συνεχώς μέσα σε ένα περιβάλλον με σημαντικές αλλαγές. Με γεγονότα −ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια− που προκάλεσαν βίαιες μεταλλάξεις στην αγορά και στις καταναλωτικές συνήθειες. Με νέα δεδομένα που μας έχουν διδάξει να είμαστε ανθεκτικοί.

Το Πλαίσιο ήταν πάντοτε και το ίδιο ένας φορέας αλλαγής. Πρεσβεύει την τεχνολογία που έρχεται να δημιουργήσει νέες συνθήκες και νέους τρόπους εργασίας, διαφορετικό modus operandi, άλλους τρόπους παραγωγικότητας, ακόμη και διασκέδασης. Επιδίωξή μας είναι να διατηρήσουμε αυτό τον ρόλο και στις αλλαγές που διαβλέπουμε για τα επόμενα χρόνια: με την ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης σε μεγαλύτερο εύρος εφαρμογών και λειτουργιών, με την αύξηση της σημασίας της ενέργειας, με τα σπίτια να μπορούν να παράγουν ενέργεια εκτός από το να καταναλώνουν, με την εδραίωση του last mile στην αγορά, το οποίο μεταβάλλει τον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιούμε τις αγορές μας.

Στην πρώτη γραμμή των αλλαγών

Το να βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή των αλλαγών αυτών σημαίνει για εμάς ότι μπορούμε να διατηρήσουμε τη σχέση που έχουμε δημιουργήσει με τους καταναλωτές μας. Σημαίνει ότι θα συνεχίσουμε να βρισκόμαστε δίπλα τους, για να τους προσφέρουμε πρώτα απ’ όλα γνώση για αυτές τις νέες τεχνολογίες που μπορούν να αλλάξουν θετικά την καθημερινότητά τους. Αντιλαμβανόμαστε το Πλαίσιο σαν ένα hub, όπου οι καταναλωτές μαθαίνουν τις νέες τάσεις και επιλέγουν τεχνολογίες που θα κάνουν τη ζωή τους καλύτερη και πιο παραγωγική.

Την ίδια στιγμή αντιλαμβανόμαστε το Πλαίσιο και ως ενεργό μέρος της κοινωνίας, συνδέοντας το βασικό μας αντικείμενο, δηλαδή την τεχνολογία, με την κοινωνική συνεισφορά. Οι μεγάλες επιχειρήσεις οφείλουν να έχουν σήμερα, περισσότερο από ποτέ, έναν διττό ρόλο: να συμβάλουν στην ανάπτυξη της κοινωνίας μέσα από την ιδιότητά τους ως εργοδοτών και την ίδια στιγμή να προσφέρουν στην κοινωνία, στο μέτρο των δυνατοτήτων τους, με δράσεις που έχουν σαφές και ορατό κοινωνικό όφελος.

Η φωτεινή πλευρά της τεχνολογίας

Στο Πλαίσιο έχουμε επιλέξει να φέρουμε περισσότερους ανθρώπους κοντά στη φωτεινή πλευρά της τεχνολογίας, σε αυτή δηλαδή που η δημιουργία ή η εφαρμογή της βοηθάει τους ανθρώπους να έχουν μια καλύτερη ζωή.

Έχουμε δημιουργήσει τα Plaisiobots, τα οποία έχουν ως βασικό στόχο να επενδύσουν μέσα από την εκπαίδευση και την τεχνολογία στα παιδιά, την πιο ασφαλή επένδυση δηλαδή που μπορούμε να κάνουμε ως κοινωνία. To πρόγραμμα Plaisiobots ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια, ως μια πρωτοβουλία να παρέχουμε σε παιδιά συνεργατών μας εκπαίδευση στην ρομποτική ή στο coding. Σε παιδιά που δεν είχαν κανένα ερέθισμα και καμία γνώση, με στόχο να απελευθερώσουμε το ταλέντο τους, το οποίο τελικά τους χάρισε χρυσό μετάλλιο σε Διεθνή Ολυμπιάδα Ρομποτικής. Η πρωτοβουλία αυτή εξελίχθηκε σε ένα πανελλαδικό διαγωνισμό και στη δημιουργία ομάδων που μας εκπροσωπούν σε παγκόσμιο επίπεδο σήμερα, αλλά κυρίως σε ένα έναυσμα για να βάλουμε την τεχνολογία στην πραγματικότητα πολλών παιδιών.

Τα τελευταία χρόνια βιώνουμε σημαντικές αλλαγές, είτε πρόκειται για την κοινωνία είτε για την αγορά μας. Η τεχνολογία είναι η βάση πάνω στην οποία χτίζεται η εξέλιξη και η επένδυση σε αυτήν μας κάνει ενεργό μέρος και φορείς της εξέλιξης.

*Το άρθρο συμπεριλαμβάνεται στο CEO Initiative Book 2023