Πλαστικά Κρήτης: Προοπτικές κόντρα στο ράλι των τιμών στις πρώτες ύλες

Πλαστικά Κρήτης: Προοπτικές κόντρα στο ράλι των τιμών στις πρώτες ύλες
Ελλείψεις πρώτων υλών έφεραν αυξήσεις έως 100% - Μετακύλιση του κόστoυς στις πωλήσεις - Έσπασε το φράγμα των 300 εκατ. ευρώ ο κύκλος εργασιών το 2020 - Ικανοποιητικά επίπεδα παραγγελιών το επόμενο δίμηνο.

Θετικές προοπτικές διαβλέπει για το 2021 η Πλαστικά Κρήτης παρά τις προκλήσεις της πανδημίας, μεταξύ των οποίων και η έλλειψη πρώτων υλών που προκαλεί εκτόξευση των τιμών τους έως και 100%.

Οι κύριοι τομείς στους οποίους απευθύνονται τα προϊόντα της εταιρείας, οι αγροτικές καλλιέργειες και η βιομηχανία πλαστικών, δεν έχουν πληγεί σημαντικά και ως εκ τούτου η ζήτηση κινείται σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Τα εργοστάσια του ομίλου συνεχίζουν αδιάλειπτα τη λειτουργία τους, ωστόσο οι τιμές των πρώτων υλών έχουν φτάσει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, όπως αναφέρει η διοίκηση στην οικονομική έκθεση που συνοδεύει τις οικονομικές καταστάσεις 2020. Η εταιρεία, με την κατάλληλη πολιτική αποθεματοποίησης και αγορών, έχει εξασφαλίσει επάρκεια πρώτων υλών, ενώ παράλληλα προσπαθεί να περνάει στις τιμές πώλησης των προϊόντων το αυξημένο κόστος ώστε να διατηρήσει το μικτό κέρδος.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της Πλαστικά Κρήτης λόγω του ρευστού διεθνούς περιβάλλοντος, της αβεβαιότητας λόγω της πανδημίας και των συνθηκών στην αγορά πρώτων υλών, δεν είναι δυνατόν στην παρούσα φάση να δώσει κάποια έγκυρη πρόβλεψη για τα αποτελέσματα του έτους.

Ο κύκλος εργασιών της μητρικής εταιρείας αυξήθηκε κατά 9,5% (από 144,5 σε 158,2 εκατ. ευρώ) ενώ του ομίλου κατά 5,5% (από 288,8 σε 304,6 εκατ. ευρώ). Τα κέρδη της μητρικής εταιρείας προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και συνολικών αποσβέσεων (ΕΒΙΤDA) αυξήθηκαν κατά 29,8% (από 28,9 σε 37,5 εκατ. ευρώ) ενώ τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και συνολικών αποσβέσεων του ομίλου αυξήθηκαν κατά 26,5% (από 55,7 σε 70,5 εκατ. ευρώ). Τα κέρδη προ φόρων της μητρικής αυξήθηκαν κατά 32% (από 27,9 σε 36,8 εκατ. ευρώ) ενώ του ομίλου κατά 23,2% (από 48,2 σε 59,4 εκατ. ευρώ). Όσον αφορά τα κέρδη μετά τους φόρους και τα δικαιώματα μειοψηφίας, της εταιρείας αυξήθηκαν κατά 39,6% (από 23,5 εκατ. ευρώ σε 32,8 εκατ. ευρώ) ενώ του ομίλου κατά 28,62% (από 38,4 σε 49,3 εκατ. ευρώ).

Σημειώνεται ότι από το ξέσπασμα της πανδημίας η παραγωγή συνεχίστηκε κανονικά μέχρι σήμερα, εκτός από το εργοστάσιο του Γκαζιαντέπ στην Τουρκία που είχε περιορίσει σημαντικά την παραγωγή του τον Απρίλιο του 2020, λόγω μείωσης της ζήτησης για τα προϊόντα που παράγει. Η επίπτωση όμως αυτής της διακοπής στα συνολικά αποτελέσματα του ομίλου έχει υπερκερασθεί από την αύξηση παραγωγής και πωλήσεων των άλλων εργοστασίων.

Για το 2021 σημειώνεται ότι η ζήτηση των προϊόντων του ομίλου και οι υπάρχουσες παραγγελίες για το επόμενο δίμηνο βρίσκονται σε κανονικά για την εποχή επίπεδα. Επομένως, σύμφωνα με την μέχρι σήμερα πορεία και δεδομένης της χρηματοοικονομικής θέσης του ομίλου και της εταιρείας, οι επιπτώσεις της πανδημίας δεν αναμένεται να έχουν επίδραση στη συνέχιση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και στα οικονομικά αποτελέσματα, εκτός και αν ένα νέο κύμα της νόσου, αργότερα, αλλάξει για κάποιο λόγο τα δεδομένα, όπως σημειώνει η διοίκηση.