Πλειστηριασμοί: Σήμερα κρίνεται η νομιμότητα ή όχι επίσπευσης από servicers

Πλειστηριασμοί: Σήμερα κρίνεται η νομιμότητα ή όχι επίσπευσης από servicers
A picture taken on June 24, 2017 shows houses and buildings in Athens. - A tacit ban on thousands of property foreclosures in Greece, stalling sales for years, is now under threat as cash-strapped banks and social insurance funds start to turn the screws on creditors. And to escape obstruction by anti-eviction groups, the auctions will be taken online with the blessing of Greece's EU-IMF creditors (Photo by LOUISA GOULIAMAKI / AFP) Photo: AFP
Το ζήτημα αφορά εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες με «κόκκινες» οφειλές που ενδεχομένως να οδηγηθούν σε πλειστηριασμό ακινήτου.

Εκδικάζεται σήμερα στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου η υπόθεση που θα κρίνει το αν και κατά πόσο οι εταιρείες διαχείρισης (servicers) μπορούν να προχωρούν σε πλειστηριασμούς ακινήτων, λειτουργώντας ως εντολοδόχοι των funds που αγόρασαν τα δάνεια από τις τράπεζες.

Πρόκειται για μια υπόθεση που έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις, καθώς αφορά εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες με «κόκκινες» οφειλές που ενδεχομένως να οδηγηθούν σε πλειστηριασμό.

Οι νομικοί εκπρόσωποι των οφειλετών στηρίζονται αυτή τη στιγμή σε μία απόφαση τμήματος του Αρείου Πάγου που απαγορεύει στους servicers να λειτουργούν για λογαριασμό των funds που έχουν αγοράσει δάνεια ή φέτες τιτλοποιήσεων. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι έχουν εκδοθεί άλλες 12 αποφάσεις, που κρίνουν σύννομη τη διαδικασία. H ύπαρξη μίας αρνητικής απόφασης από τμήμα του Αρείου Πάγου οδήγησε το θέμα στην Ολομέλεια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η απόφαση του Αρείου Πάγου έχει σημασία, καθώς θα ξεκαθαρίσει το τοπίο και –εφόσον είναι υπέρ των servicers– θα επιταχύνει τους πλειστηριασμούς. Γεγονός που έχει μεγάλη σημασία για τις εταιρείες διαχείρισης, τα funds και τις τράπεζες ώστε να επιτύχουν τους επιχειρηματικούς τους στόχους.

Σε άλλη περίπτωση, αν δηλαδή η απόφαση είναι αρνητική, το γεγονός ενδέχεται να προκαλέσει μεγάλη αναταραχή, απειλώντας να «τινάξει στον αέρα» όλες τις τιτλοποιήσεις δανείων που έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια, μαζί με τις εγγυήσεις του προγράμματος «Ηρακλής».

Οι τράπεζες, όσο και οι εταιρείες διαχείρισης αναμένουν την τελική επίλυση του ζητήματος από το Ανώτατο Δικαστήριο, ώστε να μπει ένα τέλος στις καθυστερήσεις, οι οποίες όπως τονίζουν είναι και σε βάρος των δανειοληπτών, που εκτός από τα επιπλέον νομικά έξοδα, καλούνται εν τέλει να πληρώσουν περισσότερους τόκους για όσο διάστημα η υπόθεσή τους παραμένει ανοιχτή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: