Πληρωμές 894,2 εκατ. ευρώ του Δημοσίου προς τους ιδιώτες και το «ράλι» συνεχίζεται

Πληρωμές 894,2 εκατ. ευρώ του Δημοσίου προς τους ιδιώτες και το «ράλι» συνεχίζεται

Αν η κυβέρνηση δεν καταφέρει μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου να αποπληρώσει τα 1,2 δισ. ευρώ, τότε το ποσό των 800 εκατ. ευρώ θα επιστραφεί στα ταμεία του ESM.

Σε αγώνα δρόμου έχει μετατραπεί η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τους ιδιώτες  να εκταμιευτεί η δεύτερη δόση ύψους 800 εκατ. ευρώ από τον ESM.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, οι μεγάλες καθυστερήσεις που έχουν σημειωθεί, ενδέχεται να κοστίσουν πολύ ακριβά και αυτό γιατί η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να πληρώσει τα χρέη των Ταμείων και των νοσοκομείων, επιστρέψει φόρους σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα και να εκκαθαρίσει νέες συντάξεις ώστε να λάβει την υποδόση των 800 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει η Καθημερινή, από τις αρχές του έτους μέχρι και τα τέλη Αυγούστου δόθηκαν για ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις της γενικής κυβέρνησης, επιστροφές φόρων και εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης 894,2 εκατ. ευρώ, όταν η απόφαση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, για την εκταμίευση της δόσης θέτει ως προαπαιτούμενο καθαρές πληρωμές 1,2 δισ. ευρώ από τον Απρίλιο μέχρι και τα τέλη Οκτωβρίου.

Μεταξύ Μαΐου – Αυγούστου καταβλήθηκαν ληξιπρόθεσμες οφειλές 476,4 εκατ. ευρώ, ενώ την ίδια περίοδο δημιουργήθηκαν νέες ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις ύψους 1,1 δισ. ευρώ.

Στην περίπτωση, που η κυβέρνηση δεν καταφέρει μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου να διοχετεύσει στην αγορά 1,2 δισ., τότε,  το ποσό των 800 εκατ. ευρώ θα επιστραφεί στα ταμεία του ESM. Βέβαια, η κυβέρνηση μπορεί να αιτηθεί την εκταμίευση του ποσού, ωστόσο, το διοικητικό συμβούλιο του Μηχανισμού, που απαρτίζεται από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, θα πρέπει να συνεδριάσει εκ νέου για να εκταμιευθεί το σχετικό ποσό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία στο οκτάμηνο πληρώθηκαν:

• 513 εκατ. ευρώ για ληξιπρόθεσμα χρέη της γενικής κυβέρνησης (νοσοκομεία, ΕΟΠΥΥ, ΟΤΑ).

• 108,3 εκατ. ευρώ για εκκρεμείς επιστροφές φόρων.

• 272,9 εκατ. ευρώ για εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων επέστρεψε φόρους ύψους 670 εκατ. ευρώ τον περασμένο Σεπτέμβριο, ενώ  οι εργαζόμενοι στον ΕΦΚΑ εργάστηκαν όλο το το προηγούμενο Σαββατοκύριακο προκειμένου να εκδώσουν συντάξεις και αναδρομικά της τάξεως των 12,6 εκατ. ευρώ σε 4.193 νέους συνταξιούχους.

Και ο λογαριασμός «φουσκώνει»

Στο ποσό των 98,231 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε τον Αύγουστο το συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος προς το Δημόσιο όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Τον Αύγουστο το νέο ληξιπρόθεσμο χρέος (αυτό που δημιουργήθηκε από την αρχή του έτους) παρουσίασε αύξηση 1,068 δισ. ευρώ και ανήλθε στα 8,551 δισ. ευρώ έναντι 7,483 δισ. ευρώ τον Ιούλιο. Το παλαιό ληξιπρόθεσμο χρέος (όπως είχε διαμορφωθεί έως το τέλος του 2016) παρουσίασε μείωση στα 89,680 δισ. ευρώ έναντι 89,872 δισ. ευρώ τον Ιούλιο.

Σημειώνεται ότι το νέο ληξιπρόθεσμο χρέος που αφορά μόνο φορολογικές οφειλές αυξήθηκε τον Αύγουστο κατά 938 εκατομμύρια ευρώ και διαμορφώθηκε στα 6,551 δισ. ευρώ έναντι 5,723 δισ. ευρώ τον Ιούλιο.

Από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ προκύπτει ακόμη ότι το σύνολο των οφειλετών ανήλθε τον Αύγουστο στους 3.857.086 εμφανίζοντας μείωση σε σχέση με τον Ιούλιο, οπότε ανέρχονταν σε 3.978.127.

Το σύνολο των οφειλετών υπό αναγκαστικά μέτρα είσπραξης ανέρχονται σε 971.508 ενώ αυτοί στους οποίους δύναται να επιβληθούν τέτοια μέτρα ανέρχονται σε 1.652.508.