Πληρώστε από το κινητό σας μέσω Facebook

Πληρώστε από το κινητό σας μέσω Facebook
Photo:

Η Facebook προστίθεται στο μακρύ κατάλογο των εταιρειών που ελπίζουν να πάρουν ένα κομμάτι της πίτας των πληρωμών μέσω κινητού τηλεφώνου.

Η Facebook ανακοίνωσε ότι θα λανσάρει ένα πειραματικό πρόγραμμα που θα επιτρέπει στους χρήστες να αποθηκεύουν τα στοιχεία της πιστωτικής τους κάρτας στην ιστοσελίδα. Το κοινωνικό δίκτυο, στη συνέχεια, θα συμπληρώνει αυτόματα τις σχετικές πληροφορίες κάθε φορά που οι χρήστες αγοράζουν προϊόντα από τις εφαρμογές για κινητά τηλέφωνα των εταιρειών που συνεργάζονται μαζί του.

H εταιρεία περιέγραψε το πείραμα ως «μία πολύ μικρή δοκιμή», με έναν ή δύο αρχικούς εμπορικούς εταίρους.

Για την ώρα, η Facebook ξεκαθάρισε ότι οι φιλοδοξίες της περιορίζονται στην παροχή της δυνατότητας checkout με ένα μόνο κλικ. Δεν πρόκειται να διαχειρίζεται πληρωμές, όπως π.χ. το PayPal της eBay ή το Checkout της Google.

Το έδαφος στο οποίο κινείται η Facebook είναι πολλά υποσχόμενο, αλλά και ανεξερεύνητο. Όλοι συμφωνούν ότι δεν αρέσει στους καταναλωτές να δακτυλογραφούν ένα σωρό πληροφορίες για τη χρέωση της κάρτας τους πάνω σε μικροσκοπικές οθόνες κινητών τηλεφώνων, όμως η σύλληψη και εφαρμογή κάποιας εναλλακτικής λύσης δεν έχει αποδειχθεί τόσο εύκολη.

«Είναι ένας πολύ ανταγωνιστικός χώρος», εξηγεί ο αναλυτής Κεν Σένα στο CNN Money. «Νομίζω ότι υπάρχουν προοπτικές, αλλά βρισκόμαστε ακόμη σε πειραματική φάση».

Στις εταιρείες αυτές που επιμένουν να πειραματίζονται περιλαμβάνονται οι PayPal, Amazon, Google, Square και άλλες. Όμως, ακόμα και οι μεγαλύτερες από τις εταιρείες αυτές συναντούν δυσκολίες στην εύρεση μαζικού ενδιαφέροντος.

Το 2011, η Google λάνσαρε την υπηρεσία Wallet, η οποία όμως δεν έχει γνωρίσει καμία ιδιαίτερη ανάπτυξη από τότε. Το Amazon Payments, ένα σύστημα που μοιάζει με το πείραμα της Facebook, είναι δημοφιλές στις μικρές επιχειρήσεις και στην ιστοσελίδα Kickstarter, αλλά δεν έχει κάποια συγκεκριμένη στόχευση στις πληρωμές μέσω κινητού τηλεφώνου. Η Square είναι η πιο επιτυχημένη από τις πολλές startups στο χώρο, αλλά δεν έχει καταφέρει να ελκύσει μεγάλο αριθμό καταναλωτών.

Ένα μεγάλο μέρος των διαδικτυακών πωλήσεων λιανικής περνά μέσα από την Amazon, ενώ η PayPal συνεχίζει να κυριαρχεί στις πωλήσεις εκτός Amazon. Η επανάσταση στις πληρωμές μέσω κινητής τηλεφωνίας δεν έχει έρθει, όμως, ακόμη.

Μπορεί η Facebook να ξεκινά διστακτικά, αλλά ας μην ξεχνάμε ότι έχει μία τεράστια βάση χρηστών -άνω του ενός δισεκατομμυρίου- και μία τεράστια δεξαμενή δικών τους δεδομένων. Αν και η εταιρεία δεν ξεκαθάρισε αν έχει σχέδια μελλοντικής επέκτασης των υπηρεσιών πληρωμής μέσω κινητού τηλεφώνου, οι ευκαιρίες που ανοίγονται μπροστά της είναι εν δυνάμει τεράστιες.

Διαβάστε ακόμη: Το Facebook «εισβάλλει» στα εστιατόρια