Πλησιάζει το «ψαλίδι» στις επικουρικές συντάξεις

Πλησιάζει το «ψαλίδι» στις επικουρικές συντάξεις

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης επισπεύδει την υλοποίηση των μέτρων ενόψει της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης.

Η έλευση των εκπροσώπων των δανειστών στην Αθήνα εντός των επόμενων ημερών σηματοδοτεί την επίσπευση της υλοποίησης των δεσμεύσεων που έχει λάβει η κυβέρνηση απέναντι στους Θεσμούς. Κρισιμότερη όλων είναι η συνάντηση του Γιώργου Κατρούγκαλου με τους δανειστές την Δευτέρα, όπου αναμένεται να κλείσει το καυτό, ανοιχτό μέτωπο του ασφαλιστικού.

Ωστόσο, μόνο ανώδυνη δεν θα είναι για την κυβέρνηση η ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Το Υπουργείο Εργασίας έχει ήδη δρομολογήσει την υλοποίηση μέτρων για την μείωση των επικουρικών συντάξεων και του εφάπαξ προκειμένου να υπάρχει το απαραίτητο διοικητικό πλαίσιο για την εφαρμογή των νέων μεταρρυθμίσεων.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, κατά τη συνάντηση του Γιώργου Κατρούγκαλου με τους δανειστές τη Δευτέρα, τα ποσοστά αναπλήρωσης θα αποτελέσουν σημείο έντονης αντιπαράθεσης. Ο Υπουργός Εργασίας διεμήνυσε πως δεν θα δεχθεί νέες μειώσεις των συντελεστών και ως εκ τούτου τα ποσοστά που έχει αντιπροτείνει η ελληνική πλευρά ξεκινούν από 0,77% για κάθε έτος μέχρι την 15ετία και οδηγούν σε μειώσεις συντάξεων 10% έως 20%.

Σε ό,τι αφορά στο πλαίσιο της εθνικής σύνταξης, κυβέρνηση και δανειστές έχουν συμφωνήσει στα 384 ευρώ για 20 έτη ασφάλισης και 345,6 ευρώ για 15 έτη. Παράλληλα, προβλέπεται να επιβληθούν μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις, οι οποίες θα ξεκινούν από το 2% και θα φτάνουν ως και το 40% του ποσού μόνο της επικουρικής, όταν το άθροισμα κύριας και επικουρικής ξεπερνά τα 1.400 ευρώ.

Αναφορικά με τα εφάπαξ, το σχέδιο νόμου πάνω στο οποίο εργάζεται το κυβερνητικό επιτελείο προβλέπει νέο τρόπο υπολογισμού, ο οποίος θα ισχύσει για τους νέους συνταξιούχους, αλλά και όλες τις εκκρεμείς σήμερα αιτήσεις.