Πλειστηριασμοί από το 2014;

Πλειστηριασμοί από το 2014;

Κυβερνητικές διαρροές για αναβολή του μέτρου.

Η προοπτικής νέας πολιτικής αστάθειας φαίνεται πως μετακινεί έναν χρόνο μπροστά τα κυβερνητικά σχέδια για άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Η κυβέρνηση φέρεται να σχεδιάζει χρονικό «σπρώξιμο» του μέτρου για το καλοκαίρι του 2014, πράξη που αποδίδεται σε προσωπική επιλογή του Αντώνη Σαμαρά.

Στην απόφαση αυτή εμπλέκεται και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος είχε «άτυπη συνάντηση» με τον πρωθυπουργό χθες στο Μέγαρο Μαξίμου. Άλλωστε, δεν ήταν λίγα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που πίεζαν τον πρόεδρο του κόμματος να μην προχωρήσει σε αυτήν την κίνηση, ακόμη κι αν οδηγούσε τη χώρα σε νέες εκλογές.

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να εποφύγει τις εντάσεις, όμως η παλαιότερη δήλωση του γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου και στενού συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά, Τάκη Μπαλτάκου, πως αν καταψηφιστεί κάποιο κρίσιμο νομοσχέδιο θα πάμε σε εκλογές, δεν έχει ακόμη ανακληθεί.

Δεύτερες σκέψεις μετά τις αντιδράσεις
Οι αντιδράσεις των κυβερνητικών βουλευτών που καταγράφηκαν τις προηγούμενες μέρες ήταν, τελικά, υπαρκτές και η επιλογή του πρωθυπουργού να μην αγγίξει το θέμα στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο –ίσως και να- είχε νόημα.

«Οι πλειστηριασμοί πάνε πίσω», φέρεται να είπε κυβερνητική πηγή του Μαξίμου στον Τύπο. Στάση που απομένει να αποδειχθεί και στην πράξη, μιας και η κυβέρνηση αναμένεται να παίξει δυνατά το χαρτί του πρωτογενούς πλεονάσματος στην κρίσιμη αξιολόγηση της τρόικας το φθινόπωρο.

Οι τράπεζες από την πλευρά τους αναμένεται να προτείνουν επιμήκυνση του χρονικού διαστήματος αποπληρωμής των στεγαστικών δανείων ή παράταση του παγώματος για λίγους μήνες του 2014. Άλλωστε, η δήλωση του Γιάννη Στουρνάρα ότι το τραπεζικό σύστημα θα καταρρεύσει αν δεν ξεκινήσουν οι πλειστηριασμοί, δεν χωρά περαιτέρω εξηγήσεις.

Προς ακύρωση και το «σεισμόσημο»
Η κουβέντα για το «σεισμόσημο» που άνοιξε ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης αναμένεται να κλείσει από το επιτελείο του υπουργείου οικονομικών μιας και διαρροές στον Τύπο κάνουν λόγο για διάψευση του νέου αυτού φόρου για τα ακίνητα.