Πλειστηριασμός του οίκου Christie’s πούλησε έργα τέχνης συνολικής αξίας 323 εκατ. δολαρίων

Πλειστηριασμός του οίκου Christie’s πούλησε έργα τέχνης συνολικής αξίας 323 εκατ. δολαρίων

Η δημοπρασία περιλάμβανε πάνω από 90 έργα γνωστών καλλιτεχνών, όπως του Edward Hopper και του Jackson Pollock.

Ακόμη έναν πλειστηριασμό με τιμές πώλησης-ρεκόρ πραγματοποίησε ο οίκος Christie’s στην Νέα Υόρκη πριν λίγες μέρες. Η όλη διαδικασία διήρκησε δύο μέρες και κατέληξε στην πώληση πολυάριθμων έργων τέχνης στη συνολική τιμή των 323 εκατ. δολαρίων.

Ο πλειστηριασμός περιλάμβανε πάνω από 90 έργα γνωστών καλλιτεχνών, όπως του Edward Hopper και του Jackson Pollock, τα οποία βρίσκονταν υπό την ιδιοκτησία του μεγιστάνα των κρουαζιέρων, Barney A. Ebsworth.

Το «Chop Suey» του Edward Hopper ζωγραφίστηκε το 1929 και εμφανίζει δύο γυναίκες σε ένα καφέ. Είναι ένα πιο χαρακτηριστικά έργα του Αμερικάνου ζωγράφου το πουλήθηκε έναντι 91,9 εκατ. δολαρίων, θέτοντας ένα νέο ρεκόρ πλειστηριασμών για το πιο ακριβό έργο της πριν τον πόλεμο αμερικάνικης τέχνης.

Το έργο «Woman As Landscape» του Willem de Kooning έπιασε την τιμή-ρεκόρ των 68,9 εκατ. δολαρίων.

Ενώ το «Composition With Red Strokes» του Jackson Pollock βρέθηκε στην τρίτη θέση όσον αφορά την κατοχυρωμένη τιμή, με 55,4 εκατ. δολάρια.

Ο Ebsworth, ο οποίος πέθανε τον Απρίλιο ξεκίνησε να συλλέγει έργα τέχνης το 1972, την ίδια χρονιά που λάνσαρε την Royal Cruise Line. Τα κομμάτια που πουλήθηκαν από την προσωπική του συλλογή περιλάμβαναν ακόμα έργα του Joseph Stella και της Georgia O’Keefe. Ο οίκος Christie’s σημείωσε πως πριν τον θάνατό του, ο Ebsworth είχε πει: «Στην αγορά ακινήτων, τρία πράγματα έχουν σημασία: η τοποθεσία, η τοποθεσία και η τοποθεσία. Για μένα, στην συλλογή έργων τέχνης σημαντική είναι η ποιότητα, η ποιότητα και η ποιότητα. Προτιμούσα να έχω μια μικρότερη συλλογή που θα περιλάμβανε τους καλύτερους πίνακες, παρά δεκάδες μέτριους πίνακες».

Στο βίντεο που ακολουθεί  δείχνει τα κλάσματα του δευτερολέπτου όπου η τιμή του πίνακα «Chop Suey» από 45 εκατομμύρια φτάνει τα 85 εκατομμύρια δολάρια.