PMI – Altria: Πώς θα δημιουργήσουν τον μεγαλύτερο όμιλο προϊόντων καπνού στον κόσμο

PMI – Altria: Πώς θα δημιουργήσουν τον μεγαλύτερο όμιλο προϊόντων καπνού στον κόσμο
Η Philip Morris σε συζητήσεις με την Altria για τη δημιουργία ενός κολοσσού, αξίας 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων – Οι αριθμοί πίσω από μια εξαγορά, που αν ολοκληρωθεί, θα είναι η έκτη μεγαλύτερη στην ιστορία.

Η Philip Morris International επιβεβαίωσε ότι βρίσκεται σε συζητήσεις με την Altria για μια πιθανή συγχώνευση – συμφωνία που θα οδηγήσει σε επανένωση την εταιρεία που παράγει τα Marlboro για τις ΗΠΑ, με εκείνη που τα παράγει για τον υπόλοιπο πλανήτη. Το αποτέλεσμα θα είναι η δημιουργία του μεγαλύτερου ομίλου προϊόντων καπνού στον κόσμο, με χρηματιστηριακή αξία σχεδόν 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Μια συμφωνία θα επανενώσει τη Philip Morris International και την Altria, οι οποίες κάποτε αποτελούσαν μία εταιρεία, προτού η Altria διαχωριστεί από την PMI το 2008. Από τότε, η Altria παρέμεινε εστιασμένη στην αγορά των ΗΠΑ, πουλώντας εκεί τα τσιγάρα Marlboro, ενώ η PMI εστίασε στην πώληση τσιγάρων εκτός ΗΠΑ.

Ενδεχόμενη επιτυχής έκβαση των διαπραγματεύσεων θα δημιουργήσει έναν εταιρικό κολοσσό – μόνο πέρυσι οι δύο εταιρείες είχαν συνολικές πωλήσεις 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων και καθαρά κέρδη 15,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

«Δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι θα προκύψει κάποια συμφωνία από τις συζητήσεις αυτές» δήλωσε η PMI. Πηγή κοντά στις διαπραγματεύσεις ανέφερε ότι βάσει του προτεινόμενου σχεδίου συμφωνίας, οι μέτοχοι της PMI θα κατέχουν 57% – 59% της νέας εταιρείας, ενώ οι μέτοχοι της Altria θα ελέγχουν το υπόλοιπο μετοχικό κεφάλαιο. Το υπό συζήτηση σχέδιο συμφωνίας δεν προβλέπει premium για τους μετόχους καμίας από τις δύο εταιρείες.

Σύμφωνα με την εταιρεία επιχειρηματικών δεδομένων Refinitiv, η εξαγορά της Altria από την PMI, εφόσον ολοκληρωθεί, θα είναι η έκτη μεγαλύτερη στην ιστορία. Οι μετοχές της Altria έκλεισαν με πτώση 4%, στα 45,25 δολάρια, που σημαίνει ότι η χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας αγγίζει τα 85 δισεκατομμύρια δολάρια. Αντίστοιχα, η τιμή της μετοχής της PMI σημείωσε πτώση κατά 7,8%, στα 71,70 δολάρια. Αυτό μεταφράζεται σε χρηματιστηριακή αξία 112 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Πριν από δύο χρόνια, η British American Tobacco – ο βασικός αντίπαλος των δύο εταιρειών – εξαγόρασε τη Reynolds American σε μια συμφωνία ύψους 49,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Από τότε, πολλοί αναλυτές προέβλεψαν κάποια κίνηση επανένωσης της PMI με την Altria. Οι καπνοβιομηχανίες σπεύδουν να αυξήσουν την παρουσία τους στο ηλεκτρονικό τσιγάρο και στην τεχνολογία θέρμανσης καπνού, καθώς οι πωλήσεις των παραδοσιακών καπνικών προϊόντων μειώνονται. Πέρυσι, η Altria συμφώνησε στην αγορά μεριδίου 35% στην εταιρεία ηλεκτρονικού τσιγάρου Juul Labs για 13 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η συνένωση των δύο εταιρειών θα επιτρέψει επίσης στην PMI να εκμεταλλευθεί πλήρως την τεχνολογία θέρμανσης καπνού iQOS, την οποία ετοιμάζεται να λανσάρει στις ΗΠΑ η Altria έχοντας εξασφαλίσει τη σχετική άδεια από την PMI, σύμφωνα με τη Bonnie Herzog της Wells Fargo.

Επιπλέον, η συμφωνία και οι ισχυρές ταμειακές ροές της Altria από τις ΗΠΑ θα επιτρέψουν στην PMI να «ενισχύσει την ανάπτυξη» του  iQOS σε όλο τον κόσμο, σημείωσε η ίδια.

To iQOS, η PMI και η Παπαστράτος

Η PMI έχει δαπανήσει πάνω από 6 δισεκατομμύρια δολάρια στην ανάπτυξη του iQOS, της συσκευής θέρμανσης καπνού, η οποία ήδη διατίθεται σε 48 αγορές σε όλο τον κόσμο. Τον ερχόμενο μήνα, η εταιρεία σκοπεύει να λανσάρει τη συσκευή και στις ΗΠΑ. Η PMI έχει πει ότι ο αριθμός των χρηστών του iQOS παγκοσμίως αγγίζει τα 11 εκατομμύρια.

Σημαντικό μερίδιο για την επιτυχία του νέου καινοτόμου προϊόντος έχει η Παπαστράτος. Να υπενθυμίσουμε ότι το εργοστάσιο της Παπαστράτος στον Ασπρόπυργο, είναι ένα από τα τρία της PMI, στα οποία παράγονται αποκλειστικά ράβδοι καπνού. Η μετατροπή του εργοστασίου έγινε μετά από επένδυση ύψους 300 εκατ. ευρώ που πραγματοποίησε η εταιρεία στη χώρα μας δημιουργώντας παράλληλα και 400 νέες θέσεις απασχόλησης, διαθέτοντας έτσι ένα επαρκές και εκπαιδευμένο σε νέες τεχνολογίες ανθρώπινο δυναμικό. Επίσης η έγκριση από το αμερικανικό FDA για την πώληση IQOS στις ΗΠΑ είναι κομβική εξέλιξη για το καινοτόμο αυτό προϊόν θέρμανσης καπνού και δη στην Ελλάδα ως χώρα που επένδυσε στην επόμενη μέρα.

Ήδη σήμερα το μερίδιο του IQOS ξεπερνά το 7% στην εγχώρια αγορά, ενώ στόχος της Philip Morris International είναι έως το 2025 η διείσδυση του IQOS να φθάσει το 30%-40% διεθνώς. Στην Ελλάδα σήμερα πάνω από 150.000 καταναλωτές που επιλέγουν το θερμαινόμενο καπνικό προϊόν της Παπαστράτος, και το 80% αυτών έχει κόψει το συμβατικό τσιγάρο.

Η Παπαστράτος, που πρόσφατα βραβεύτηκε ως εταιρεία της χρονιάς από τον θεσμό «Πρωταγωνιστές της Ελληνικής Οικονομίας», εξάγει το 80% των παραγόμενων προϊόντων της στο εξωτερικό, σε χώρες όπως η Ιαπωνία, η Ολλανδία και η Σουηδία.