Υπό αμφισβήτηση η διευθέτηση Μόσχας-Κιέβου για το αέριο

Υπό αμφισβήτηση η διευθέτηση Μόσχας-Κιέβου για το αέριο

Η Μόσχα θέλει πολιτική σταθερότητα στο Κίεβο, είπε ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Το σχέδιο για μια προσωρινή διευθέτηση της διένεξης ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία για το φυσικό αέριο, επί του οποίου είχε υπάρξει συμφωνία πριν από μία εβδομάδα, αμφισβητείται πλέον έντονα εάν θα εφαρμοστεί, προειδοποίησε σήμερα ένας εκπρόσωπος του επιτρόπου Ενέργειας της ΕΕ Γκίντερ Έτινγκερ.

Νωρίτερα, ο Έτινγκερ είχε ανακοινώσει πως θα συναντηθεί αύριο Παρασκευή στις Βρυξέλλες με τον υπουργό Ενέργειας Γιούρι Πρόνταν για να συζητηθούν τα επόμενα βήματα. Ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ δεν θα παραστεί.

Νέες διαπραγματεύσεις, πιθανόν στο Βερολίνο, μπορεί να γίνουν στο Βερολίνο την επόμενη εβδομάδα, προσέθεσε.

Τα κράτη της ανατολικής Ευρώπης, της Βαλτικής αλλά και η Φινλανδία εξαρτώνται σχεδόν αποκλειστικά από τη Ρωσία για τις προμήθειες αερίου θέρμανσης. Πολλοί αγωγοί κρίσιμης σημασίας για τον εφοδιασμό της Ευρώπης διέρχονται από την Ουκρανία. Οι Βρυξέλλες ενεπλάκησαν στη διένεξη σε διαμεσολαβητικό ρόλο διότι πολλά κράτη φοβούνται ότι θα πληγούν από τη διένεξη αυτόν τον χειμώνα.

Η Μόσχα δεν έχει πωλήσει αέριο στην Ουκρανία από τον Ιούνιο. Εάν δεν υπάρξει οριστική συμφωνία, το Κίεβο δεν θα έχει παρά ελάχιστες ποσότητες από άλλες πηγές.

Νωρίτερα σήμερα ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν είπε ότι η Μόσχα επιζητεί την έξοδο της Ουκρανίας από την «πολιτική και οικονομική κρίση (…) κάτι που θα είναι προς το συμφέρον της Ρωσίας».

Το Κίεβο κατηγορεί τη Μόσχα ότι αναμιγνύεται στα εσωτερικά της Ουκρανίας, κάτι που η Ρωσία διαψεύδει.

«Η έξοδος της Ουκρανίας από την πολιτική και η οικονομική κρίση είναι προς το εθνικό συμφέρον της Ρωσίας», είπε ο Πούτιν σε μια εκδήλωση επενδυτικού ενδιαφέροντος στη Μόσχα και αναφέρθηκε στην Ουκρανία ως ένα «αδελφό» έθνος. «Θέλουμε να έχουμε έναν αξιόπιστο εταίρο και γείτονα», πρόσθεσε. «Ελπίζω ότι οι βουλευτικές εκλογές στην Ουκρανία θα συμβάλλουν… να αποκατασταθεί η πολυαναμενόμενη πολιτική σταθερότητα» στη χώρα αυτή, πρόσθεσε ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας.