Ποδαρικό το 2023 κάνουν 5 μέτρα στήριξης των εισοδημάτων 

Ποδαρικό το 2023 κάνουν 5 μέτρα στήριξης των εισοδημάτων 
λεφτά, επίδομα, μισθοί Photo: pixabay.com
Κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύη, αυξήσεις σε συντάξεις και κατώτατο μισθό - Η ατζέντα για τους πρώτους μήνες του 2023

Μέτρα για τη στήριξη των εισοδημάτων παίρνουν προτεραιότητα στην ατζέντα του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης για το 2023. 

Αφορούν κυρίως την αύξηση του κατώτατου μισθού, που θα τεθεί σε εφαρμογή από τον Απρίλιο, τις αυξήσεις των συντάξεων και την ελάφρυνση των μισθών από εισφορές.

-Ειδικότερα, ένα από τα μέτρα είναι η πλήρης κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης που επιβλήθηκε με τον ν. 3986/2011 στο πλαίσιο των μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής λόγω της κρίσης χρέους. Η έξοδος της χώρας από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας σηματοδότησε και την κατάργηση του μέτρου που ελήφθη ως προσωρινό το 2011 και έγινε μόνιμο. Καθώς τα εισοδήματα δέχτηκαν πιέσεις με την κρίση της πανδημίας και με τις επιπτώσεις του πολέμου που ακολούθησε η κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, από 1.1.2023, καλλιεργεί προσδοκίες στους πολίτες. Πρακτικά, για το φορολογικό έτος 2022 διευρύνεται η απαλλαγή από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης σε όλα τα εισοδήματα για δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

-Ένα άλλο σημαντικό μέτρο είναι τα μειωμένα ποσοστά κρατήσεων με μονιμοποίηση της μείωσης κατά 3% των ασφαλιστικών εισφορών. Από την 1η Ιανουαρίου 2023 μειώνονται οι κρατήσεις των μισθωτών εργαζομένων υπέρ των κλάδων ή λογαριασμών της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (Δ.ΥΠ.Α), οι οποίες συνεισπράττονται από τον e-Ε.Φ.Κ.Α. μαζί με τις ασφαλιστικές εισφορές εργοδοτών και εργαζομένων. Η απώλεια εσόδων του e-Ε.Φ.Κ.Α. και της Δ.ΥΠ.Α. καλύπτεται με κρατική επιχορήγηση.

-Επίσης, με τις υπογραφές των συναρμόδιων υπουργών αυξάνονται οι κύριες συντάξεις από 1.1.2023 κατά 7,75% για 1.724.713 συνταξιούχους. Η μεγάλη πλειοψηφία, πάνω από 80%, θα λάβει ακέραια την αύξηση του 7,75% ενώ από τους υπόλοιπους οι περισσότεροι θα δουν αυξήσεις που θα ξεπερνούν το 7% αναλόγως του ύψους της προσωπικής διαφοράς που διαθέτουν.

-Προωθούνται μισθολογικές βελτιώσεις στους στρατιωτικούς και αυξάνονται οι αποδοχές των γιατρών ενώ τίθεται σε ισχύ νέο μισθολόγιο ιατρών και οδοντιάτρων του ΕΣΥ, έμμισθων ειδικευόμενων και επικουρικών ιατρών. Για τη μισθολογική κατάταξη ορίζονται 16 μισθολογικά κλιμάκια ενώ αυξάνεται μεταξύ άλλων και το επίδομα νοσοκομειακής απασχόλησης και ειδικών συνθηκών άσκησης ιατρικού έργου.

-Πριν τα μέσα Ιανουαρίου ενεργοποιείται επίσης η διαδικασία για την αύξηση του κατώτατου μισθού, καθώς η νομοθετική διάταξη για το νέο χρονοδιάγραμμα αύξησης του κατώτατου μισθού αναμένεται στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα. Εισήγηση για τον κατώτατο μισθό θα κάνει στο υπουργικό συμβούλιο ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης ενώ η αύξηση θα τεθεί σε ισχύ από 1η Απριλίου, όπως προανήγγειλε ο πρωθυπουργός. Το σενάριο βάσης θέτει τον πήχη στα 751 ευρώ από τα 713 σήμερα επιστρέφοντας δηλαδή στα επίπεδα που ήταν προ των μνημονίων.