ΠΟΕ: Απειλή για χιλιάδες θέσεις εργασίας ένας γενικευμένος εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σήμα κινδύνου από τον γενικό διευθυντή του οργανισμού για τις διεθνείς συνέπειες που θα είχε η κλιμάκωση της εμπορικής διένεξης.

Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (WTO) Ρομπέρτο Αζεβέντο προειδοποίησε σήμερα για τους κινδύνους μιας κλιμάκωσης των εμπορικών εντάσεων μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Κίνας, υποστηρίζοντας ότι θα κινδύνευαν «πολλές θέσεις εργασίας».

«Δεν είναι δυνατόν να εκτιμήσουμε με ακρίβεια τις συνέπειες μιας σφοδρής κλιμάκωσης, αλλά θα ήταν σημαντικές», προειδοποίησε ο Αζεβέντο μιλώντας στη Διεθνή Νομισματική και Χρηματοπιστωτική Επιτροπή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

«Μια ρήξη στις εμπορικές σχέσεις των μεγαλύτερων οικονομικών θα μπορούσε να εκτροχιάσει την ανάκαμψη των τελευταίων ετών, να απειλήσει την οικονομική ανάπτυξη και να θέσει σε κίνδυνο πολλές θέσεις εργασίας», συνέχισε.

«Καθώς ζούμε σε μια αλληλοσυνδεόμενη οικονομία, οι συνέπειες θα ήταν πιθανότατα παγκόσμιες και θα είχαν επιπτώσεις και πέρα των άμεσα εμπλεκόμενων χωρών», υπογράμμισε ο Αζεβέντο τονίζοντας ότι «οι φτωχές χώρες θα ήταν αυτές με τις μεγαλύτερες απώλειες».

Ο WTO τους τελευταίους μήνες κατηγορείται ότι δεν κατάφερε να επιλύσει αποτελεσματικά τις εμπορικές διαφορές μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας, η οποία επικρίνεται συχνά για την υπερπαραγωγή χάλυβα και γιατί δεν τηρεί τους κανόνες του διεθνούς εμπορίου.

Εκτός από τον Αζεβέντο, στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ πολλοί πολιτικοί και οικονομολόγοι απηύθυναν έκκληση να αποφευχθεί ένας εμπορικός πόλεμος μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters