Ποια είναι η Γιούλια Ναβάλναγια; – Ο νέος αντίπαλος του Πούτιν;

Ποια είναι η Γιούλια Ναβάλναγια; – Ο νέος αντίπαλος του Πούτιν;
Photo: AFP
Η σύζυγός του Αλεξέι Ναβάλνι δήλωσε ότι θα αναλάβει να ανατρέψει το καθεστώς του Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Ψηλά» στην προσοχή των μεγάλων media της Δύσης βρίσκεται τις τελευταίες μέρες η Γιούλια Ναβάλναγια, η χήρα του Αλεξέι Ναβάλνι που πέθανε υπό συνθήκες που συνεχίζουν να είναι «σκοτεινές» στη Ρωσία, με το Politico να διερωτάταται εάν η 47χρονη Ρωσία μπορεί να γίνει ο νέος μεγάλος αντίπαλος του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Τρεις ημέρες αφότου οι ρωσικές αρχές ανακοίνωσαν ότι ο Ναβάλνι πέθανε σε φυλακή βόρεια του Αρκτικού Κύκλου, η σύζυγός του Γιούλια Ναβάλναγια δήλωσε τη Δευτέρα ότι θα αναλάβει την αποστολή του συζύγου της να ανατρέψει το καθεστώς του Βλαντίμιρ Πούτιν.«Σκοτώνοντας τον Αλεξέι, ο Πούτιν σκότωσε το μισό μου εαυτό, τη μισή μου καρδιά και τη μισή μου ψυχή. Αλλά έχω ακόμη το άλλο μισό και αυτό μου λέει ότι δεν έχω δικαίωμα να παραιτηθώ. Θα συνεχίσω τον αγώνα του Αλεξέι Ναβάλνι» ανέφερε η Γιούλια σε δήλωση της.

Η Ναβάλνια φαίνεται να ακολουθεί τα χνάρια της Λευκορωσίδας Σβιατλάνα Τσικχανούσκαγια, η οποία, μετά τη φυλάκιση του συζύγου της, ανέλαβε τον ρόλο του πολιτικού της αντιπολίτευσης παρά την έλλειψη προηγούμενης εμπειρίας, και έγινε σύμβολο διαμαρτυρίας κατά του ηγέτη της βαλτικής χώρας, Αλεξάντερ Λουκασένκο.

Ποια είναι η 47χρονη;

Οικονομολόγος στο παρελθόν, γνώρισε τον Αλεξέι σε διακοπές στην Τουρκία το 1998.

Το ζευγάρι απέκτησε το πρώτο του παιδί, την κόρη του Ντάσα, αρκετά χρόνια αργότερα, μετά την οποία η Ναβάλναγια έγινε μητέρα που μένει στο σπίτι.

Σε σπάνιες συνεντεύξεις της, έδειχνε πάνω απ’ όλα να προσπαθεί για την κανονικότητα, καθώς η δημοτικότητα του συζύγου της ανέβαινε και η καταστολή του Κρεμλίνου εναντίον του εντεινόταν.

«Το κύριο μέλημά μου είναι η οικογένειά μας να παραμείνει η ίδια, παρά τα πάντα» ανέφερε η ίδια στο Harper’s Bazaar.

Στο παρασκήνιο, ωστόσο, όσοι γνώριζαν καλά το ζευγάρι είπαν ότι η Ναβάλναγια όχι μόνο συμμεριζόταν τις απόψεις του συζύγου της, αλλά και βοήθησε στη διαμόρφωσή τους, σύμφωνα με το Politico.

Τηλεπαθητική σύνδεση

«Σε κάθε στάδιο της καριέρας του Αλεξέι, η Γιούλια ήταν πάντα στο πλευρό του» υποστήριξε η Άννα Βεντούτα, υπάλληλος του αμερικανικού παραρτήματος του Ιδρύματος κατά της Διαφθοράς του Ναβάλνι. «Υπήρχε ένα είδος τηλεπαθητικής σύνδεσης μεταξύ τους, μερικές φορές δεν χρειαζόταν καν να μιλήσουν, σκέφτονταν το ίδιο».

Στις συγκεντρώσεις και τις δικαστικές ακροάσεις, η Ναβάλνια ήταν πάντα στο πλευρό του συζύγου της, προσελκύοντας την προσοχή των μέσων ενημέρωσης.

«Αυτοί οι μπάσταρδοι δεν θα δουν ποτέ τα δάκρυά μας», ήταν η απάντησή της όταν ο Ναβάλνι έλαβε την πρώτη του ποινή φυλάκισης το 2013 σε μια υπόθεση υπεξαίρεσης που οι υποστηρικτές του κατήγγειλαν ως πολιτικά υποκινούμενη.

Ο Ναβάλνι δημοσίευε συχνά φωτογραφίες και βίντεο από την οικογενειακή ζωή και απέδιδε επαίνους στη σύζυγό του, φτάνοντας στο σημείο να της πιστώσει ότι τον επανέφερε στη ζωή μετά τη δηλητηρίασή του. «Γιούλια, με έσωσες» είχε αναφέρει σε ανάρτηση του στο Instagram.

Η τελευταία του ανάρτηση πριν από τον θάνατό του ήταν ένα μήνυμα για την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, μία από τις πολλές τρυφερές εκφράσεις αγάπης.

«Το δημόσιο ειδύλλιο του ζευγαριού υπογράμμισε ακόμη περισσότερο τις διαφορές μεταξύ του Ναβάλνι και του Πούτιν, ο οποίος είναι διαζευγμένος και φέρεται να είχε αρκετές ερωμένες και εξώγαμα παιδιά, αλλά είναι εξαιρετικά μυστικοπαθής όσον αφορά την προσωπική του ζωή» σημειώνει το δημοσίευμα.

Κάθε ευκαιρία που είχε η Ναβάλναγια να μείνει μακριά από τη δημοσιότητα καταστράφηκε μετά τη δηλητηρίαση του Αλεξέι με τον νευροπαραλυτικό παράγοντα Novichok το καλοκαίρι του 2020.

Η ίδια ηγήθηκε μιας εκστρατείας για να απελευθερωθεί ο Ναβάλνι από ένα νοσοκομείο του Ομσκ και να μεταφερθεί στο εξωτερικό για θεραπεία, αντιμετωπίζοντας τα μέσα ενημέρωσης και ταλαιπωρώντας τους τοπικούς γιατρούς και μυστηριώδεις άνδρες με πολιτικά ρούχα που πιθανώς είχαν σταλεί από το Κρεμλίνο για να συγκαλύψουν τη δηλητηρίαση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ποτέ μην χαλαρώνετε»

«Το κύριο συναίσθημα που είχα ήταν ότι δεν πρέπει να χαλαρώσω, να δείξω αδυναμία», δήλωσε αργότερα η Ναβάλναγια στον Ρώσο δημοσιογράφο Γιούρι Ντουντ σε μια συνέντευξη στο YouTube από τη Γερμανία.

«Αν καταρρεύσω εγώ, θα καταρρεύσουν όλοι». Συνέχισε περιγράφοντας τις επιπτώσεις της πολιτικής καριέρας του συζύγου της στην οικογένειά τους, συμπεριλαμβανομένων των παρακολουθήσεων, των επιδρομών στο σπίτι τους και του παγώματος των τραπεζικών τους λογαριασμών.

Σύμφωνα με μια έρευνα για τη δηλητηρίαση του Ναβάλνι από το Bellingcat, η ίδια η Γιούλια υπέστη ακόμη και αποτελέσματα δηλητηρίασης δύο μήνες πριν αρρωστήσει ο Ναβάλνι, σε αυτό που οι ερευνητές δημοσιογράφοι υποπτεύονται ότι ήταν μια προηγούμενη, αποτυχημένη προσπάθεια να φτάσουν στον ηγέτη της αντιπολίτευσης.

Όμως, η Ναβάλναγια είπε πως συνέχισε να στηρίζει τον σύζυγό της και σκέφτηκε ότι «δεν θα ήταν ωραίο να παραιτηθεί στη μέση της διαδρομής».

Καθώς όμως εκείνος ανάρρωνε, η Ναβάλναγια επέστρεψε στην προσωπικότητα της νοικοκυράς.

Στο βραβευμένο με Όσκαρ ντοκιμαντέρ «Navalny», απεικονίζεται να πηγαίνει βόλτα και να ταΐζει γαϊδούρια με τον σύζυγό της, ενώ η κόρη τους Dasha ήταν αυτή που βοηθούσε τον Αλεξέι να καταγράφει βίντεο Tik-Tok για τους οπαδούς του.

Αλλά η αναζήτηση της κανονικότητας από τη Γιούλια διακόπηκε και πάλι όταν ο Αλεξέι συνελήφθη στο αεροδρόμιο Σερεμέτιεβο κατά την επιστροφή του στη Ρωσία στις αρχές του 2021.

Οι υποστηρικτές του επαίνεσαν τον αυτοέλεγχο της Ναβάλνια, καθώς αποχαιρέτησε τον σύζυγό της με ένα φιλί στον έλεγχο διαβατηρίων πριν τον οδηγήσουν.

Με τον Ναβάλνι να υποβάλλεται σε όλο και πιο σκληρές συνθήκες στη φυλακή, η Γιούλια έγινε τον τελευταίο χρόνο όλο και πιο ορατή στη διεθνή σκηνή.

Τον περασμένο Μάρτιο εκφώνησε ομιλία στα Όσκαρ και πιο πρόσφατα στο Μόναχο, λίγες ώρες αφότου έμαθε για τον θάνατο του συζύγου της.

Πιθανώς διαβλέποντας τις δυνατότητες της Ναβάλναγια, τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προσπαθούν εδώ και καιρό να την υπονομεύσουν.

Μεταξύ των ιστοριών που έχουν κυκλοφορήσει για την Γιούλια είναι αναφορές για ρομαντικές σχέσεις, ότι ο πατέρας της ήταν πράκτορας της KGB και ότι δήθεν έχει γερμανική υπηκοότητα, αναφορές που έχουν διαψευδεί από το περιβάλλον της.

Ο επόμενος στόχος του Πούτιν

Κάθε δημόσια εμφάνισή της γίνεται αντικείμενο έντονου ελέγχου από τα ρωσικά ελεγχόμενα από το κράτος μέσα ενημέρωσης, με τους σχολιαστές να την κατηγορούν ότι είναι πολύ χαρούμενη ή ότι ενεργεί κατ’ εντολή της CIA.

«Έχει επιδείξει μεγάλο θάρρος επειδή είναι σαφές ότι θα είναι ο επόμενος στόχος των εκστρατειών λάσπης του Κρεμλίνου», δήλωσε στο POLITICO η Λιούποβ Σόμπολ, δικηγόρος και επί μακρόν υπάλληλος του Ναβάλνι, από την εξορία της στο Βερολίνο. «Θα προσπαθήσουν να τη λυγίσουν».

Οι στενότεροι σύμμαχοι του Ναβάλνι εξέφρασαν τη Δευτέρα την υποστήριξή τους στην Γιούλια, με τον Ιβάν Ζντάνοφ να γράφει ότι «μπήκε στη θέση του του Αλεξέι».

«Ήταν πάντα σημαντικό για εκείνη τα παιδιά να παραμένουν παιδιά, το σπίτι να παραμένει σπίτι και η οικογένεια να παραμένει οικογένεια» ανέφερε ένας, σύμμαχος του Αλεξέι. «Τώρα δεν έχει άλλη επιλογή. Οι δύο τους είναι ένα, ποτέ δεν θα υποχωρήσει ή θα προδώσει τα ιδανικά του»

Από την πλευρά της, η Τατιάνα Στανόβαγια, ανώτερη συνεργάτης στο Carnegie Russia Eurasia Center, προβλέπει ότι οι απλοί Ρώσοι μπορεί να είναι πιο επιφυλακτικοί.

«Θα της είναι δύσκολο να καταφέρει να διεισδύσει στο ρωσικό κοινό λόγω της εικόνας της ως κάποια που δεν είναι απλώς υποστηρίκτρια των φιλελεύθερων δυτικών αξιών, αλλά μια φιγούρα που χρησιμοποιείται από τη Δύση για να ανατρέψει τον Πούτιν. Στην πατρίδα της στη Ρωσία, αυτή είναι η κατάρα της».

Προειδοποίησε επίσης ότι η σύγκριση με την Τσικχανούσκαγια μπορεί να μην λειτουργήσει υπέρ της Ναβάλναγια, με την εξόριστη Λευκορωσίδα πολιτικό να θεωρείται ουσιαστικά ανίσχυρη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: