Μπελάδες για τη μεγαλύτερη startup της Κίνας

Μπελάδες για τη μεγαλύτερη startup της Κίνας
Photo:

Επίσημα στοιχεία φανερώνουν ότι οι πωλήσεις του κινεζικού κολοσσού για το 2015 δεν ήταν ικανοποιητικές.

H κινεζική εταιρεία Xiaomi πουλάει τα πάντα, από smartphones μέχρι τηλεοράσεις και συστήματα καθαρισμού του αέρα, σε σχετικά οικονομικές τιμές. Μπορείτε μάλιστα να αγοράσετε μια ζώνη εκγύμνασης με 15 δολάρια ή ένα smartphone πέντε ινστών στην τιμή των 200 δολαρίων.

Στην αρχή, η στρατηγική της Xiaomi ήταν να κατακλύσει την αγορά με συσκευές. Στη συνέχεια συγκέντρωσε όλα της τα προϊόντα σε ένα «οικοσύστημα» παρόμοιο με αυτό που έχουν η Apple και η Google στα iOS και τα Android.

Ωστόσο, τα επίσημα στοιχεία των πωλήσεων του κινεζικού κολοσσού τεχνολογίας για το 2015 δεν ήταν αρκετά ικανοποιητικά, σύμφωνα με την επενδυτική εταιρεία Edison Investment Research.

Ο αναλυτής Richard Windsor θεωρεί ότι η Xiaomi πιθανόν να έχει πουλήσει λιγότερες από 72 εκατ. συσκευές την περσινή χρονιά, πολύ λιγότερα σε σχέση με τον προβλέψιμο αριθμό πωλήσεων (80-100 εκατ.).

Εάν υποθέσουμε ότι η εκτίμηση αυτή είναι αληθής, ο Windsor εκτιμά ότι οι πωλήσεις της Xiaomi σημείωσαν αύξηση 10% το 2015 ενώ το 2014, σε μια περίοδο τριών μηνών, η κινεζική εταιρεία είχε σημειώσει άυξηση πωλήσεων κατά 211%.

Η Xiaomi χρειάζεται κεφάλαιο προκειμένου να αναπτύξει νέες υπηρεσίες για να περνούν οι άνθρωποι περισσότερο χρόνο με τις συσκευές τους. Εάν οι χρήστες αφιερώνουν περισσότερο χρόνο με τις συσκευές τους, τότε είναι πιο έυκολο να αγοράσουν προϊόντα.

«Παράλληλα, οι μεγαλύτεροι ανταγωνιστές της Xiaomi έχουν βάλει βαθιά το χέρι στις τσέπες τους και έχουν την ικανότητα να επενδύσουν σημαντικά κεφάλαια στις πλατφόρμες τους», σημείωσε ο Windsor.

Η Xiaomi είναι μια από τις πιο πολύτιμες startups στον κόσμο με αξία 46 δισ. δολάρια, σύμφωνα με την CB Insights, ωστόσο οι αναλυτές της Edison Investment Research διαφωνούν κάθετα με αυτήν την αποτίμηση, καθώς εκτιμούν ότι αξίζει μόνο 5,9 δισ. δολάρια.

«Αυτή η τεράστια διαφορά προκύπτει από το γεγονός ότι η Xiaomi συχνά αναφέρεται ως η “Αpple της Κίνας”, ωστόσο αυτή η σύγκριση είναι τελείως λανθασμένη», προσέθεσε ο Windsor.

Η Xiaomi ιδρύθηκε σχεδόν πριν πέντε χρόνια. Μέχρι σήμερα η κινεζική startup έχει καταφέρει να κατακτήσει τον τίτλο του καλύτερου κατασκευαστή smartphones της χώρας. Ωστόσο, δεν έχει την ανάλογη επιτυχία εκτός Κίνας.

Το 2013, η Xiaomi ξεκίνησε να επεκτείνεται σε διάφορα σημεία του κόσμου, καθώς κατάφερε να «κλέψει» τον πρώην επικεφαλής προϊόντων Android, Hurro Barra, από τη Google, ο οποίος έχει αναλάβει τώρα τη θέση του Αντιπροέδρου των παγκοσμίων δραστηριοτήτων.

Σημειώνεται ότι ο κινεζική startup έγινε πρωτοσέλιδο το 2015 όταν δημιούργησε παγκόσμιο ρεκόρ στο βιβλίο Γκίνες για τα περισσότερα κινητά τηλέφωνα που πωλήθηκαν σε μια ημέρα.