Ποιες είναι οι εταιρείες smartphone με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στην Ευρώπη

Ποιες είναι οι εταιρείες smartphone με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στην Ευρώπη
An Austrian police officer checks a driver's digital vaccination certificate on a smartphone during a traffic control in Voesendorf, district Moedling, Austria, on November 16, 2021, during the ongoing coronavirus (Covid-19) pandemic. - Austrian Chancellor Schallenberg told AFP that the "difficult" lockdown imposed on November 15 on unvaccinated people had led to increased coronavirus vaccination rates. On November 15, Austria became the first EU country to lockdown the unvaccinated in a bid to halt spiralling virus infection rates of around 12,000 per day in the country of 8.9 million. (Photo by HANS PUNZ / APA / AFP) / Austria OUT Photo: AFP
Οι καταναλωτές κρατούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα τις συσκευές τους, σύμφωνα με έρευνα για την αγορά των smartphone.

H Samsung συνεχίζει να διατηρεί την πρώτη θέση σχετικά με τις αποστολές smartphone στην Ευρώπη, με την Apple να «μετρά» σχεδόν το 1/4 της εν λόγω αγοράς στην ήπειρο μας, παρά τις απώλειες που κατέγραψαν οι συνολικές αποστολές των τηλεφώνων για το τρίτο τρίμηνο του 2023, φτάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2021.

Σύμφωνα με το Market Monitor Service της Counterpoint Research, οι αποστολές smartphone στο σύνολο της Ευρώπης κατέγραψαν ετήσια πτώση 11%.

Στη Δυτική Ευρώπη σημειώθηκε πτώση 8% μετά από την πτώση 14% στο δεύτερο τρίμηνο του 2023, ενώ στην Ανατολική Ευρώπη οι αποστολές υποχώρησαν κατά 15% εν μέσω των οικονομικών και γεωπολιτικών προκλήσεων.

Ανά εταιρεία

Η Samsung σημείωσε πτώση 15% σε ετήσια βάση και έφτασε τις χαμηλότερες αποστολές του γ’ τριμήνου από το 2011. Η πτώση μετριάστηκε από το λανσάρισμα των νέων πτυσσόμενων συσκευών της, οι οποίες έτυχαν θερμής υποδοχής στην περιοχή, αναφέρει η σχετική έκθεση

Η Apple πέτυχε το υψηλότερο μερίδιο του 3ου τριμήνου στο 24%, παρά την πτώση κατά 3% σε ετήσια βάση και ενώ «ακούμπησε» τις χαμηλότερες αποστολές του 3ου τριμήνου από το 2014. Η εταιρεία πιθανότατα θα ηγηθεί το επόμενο τρίμηνο λόγω της ανεβασμένης ζήτησης αναβάθμισης για τη σειρά iPhone 15.

Η Xiaomi υποχώρησε κατά 13% το 3ο τρίμηνο του 2023, αλλά παρέμεινε ο κορυφαίος παίκτης στην Ανατολική Ευρώπη, καταλαμβάνοντας το 35% της αγοράς. Η κινεζική εταιρεία αντιμετωπίζει επίσης αντιδράσεις σε ορισμένες δυτικοευρωπαϊκές αγορές (όπως η Φινλανδία) λόγω της συνεχιζόμενης παρουσίας της στη ρωσική αγορά.

Η HONOR ήταν η μόνη μάρκα μεταξύ των πέντε κορυφαίων που σημείωσε αύξηση σε ετήσια βάση, πλησιάζοντας τα επίπεδα πριν από τη διάσπασή της από τη Huawei και εισερχόμενη στην πρώτη πεντάδα. Η εταιρεία είναι πιθανό να αποσπάσει μερίδιο αγοράς από άλλους κατασκευαστές από την Κίνα (όπως η OPPO).

Τα brands Transsion TECNO και Infinix σημείωσαν αλματώδη άνοδο στην περιοχή, σημειώνοντας αύξηση 192% και 518% αντίστοιχα, με τη Ρωσία να είναι η κύρια αγορά και για τις δύο.

Οι αποστολές της OPPO μειώθηκαν κατά 23% YoY. Ωστόσο, η Ανατολική Ευρώπη περιόρισε την περιφερειακή πτώση της μάρκας με αύξηση 27%. Τα επόμενα τρίμηνα, η μάρκα πιθανότατα θα αντιμετωπίσει περισσότερα προβλήματα στη Δυτική Ευρώπη.

Οι καταναλωτές κρατούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα τις συσκευές τους

Σχολιάζοντας τη συνολική αγορά, ο αναλυτής έρευνας της Counterpoint Research, Χαρσίτ Ραστόγκι δήλωσε: « Το τρίτο τρίμηνο του 2023 σημειώθηκαν οι χαμηλότερες αποστολές smartphones από το 2011.

Ωστόσο, ορισμένοι κατασκευαστές κατάφεραν να αποκτήσουν ερείσματα στην αγορά, όπως τα εμπορικά σήματα της Transsion TECNO και Infinix (ιδιαίτερα στη Ρωσία), ενώ η HONOR τα πάει καλά στη Δυτική Ευρώπη. Ακόμη και καθώς τα μερίδια αγοράς των κορυφαίων παικτών παραμένουν τα ίδια, οι κινεζικές εταιρείες αλλάζουν θέσεις μεταξύ τους».

Σχολιάζοντας τις προοπτικές του κλάδου στην Ευρώπη, ο αναπληρωτής διευθυντής έρευνας της Counterpoint Research, Γιαν Στράγιακ, δήλωσε: «Ενώ η αγορά συνέχισε να μειώνεται, σημαντικές εκδόσεις όπως η σειρά iPhone 15 και τα αναδιπλούμενα κινητά πέμπτης γενιάς της Samsung μετρίασαν την πτώση.

Ο ρυθμός της πτώσης επιβραδύνεται και ενώ δεν προεξοφλούμε ακόμη την επιστροφή στην ανάπτυξη, είμαστε αισιόδοξοι για ένα ισχυρό τέλος του έτους στο τέταρτο τρίμηνο. Οι οικονομικές συνθήκες εξακολουθούν να είναι δύσκολες, ωστόσο, και οι άνθρωποι κρατούν τις συσκευές τους για περισσότερο χρόνο από ποτέ. Ως εκ τούτου, αναμένουμε ότι η αγορά θα παραμείνει υποτονική για το προσεχές μέλλον».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: