Πολιτικές κόντρες για το μέγεθος της ύφεσης

Πολιτικές κόντρες για το μέγεθος της ύφεσης
Δυσαρέσκεια στην κυβέρνηση με τις εκτιμήσεις της Κομισιόν για 9,7% το 2020, που κατηγορεί την αξιωματική αντιπολίτευση ότι επιχαίρει με την ύφεση. Για κυβερνητικές παλινωδίες, σχετικά με το ποσοστό υποχώρησης της οικονομίας, κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ, απαιτώντας άμεσες ενισχύσεις.

Γεράσιμος Λιβιτσάνος

Στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης βρέθηκε η αναμενόμενη ύφεση για την ελληνική οικονομία μετά την εκτίμηση της Κομισιόν για πτώση 9,7% το 2020 και ανάπτυξη 7.9% το 2021.

Η δημοσιοποίηση της εαρινών προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προκάλεσε άμεσα την αντίδραση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα που κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «δεν είναι σε θέση ούτε καν μια σοβαρή πρόβλεψη να κάνει για την ύφεση το τρέχον έτος», στην οποία άμεσα απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, αναφέροντας πως «να μιλάει για «σοβαρές προβλέψεις» αυτός που με την ανερμάτιστη πολιτική του κόστισε πάνω από 100 δισ. ευρώ στους Έλληνες, μοιάζει με ανέκδοτο». Μάλιστα κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «χαίρεται επειδή η Ελλάδα θα έχει φέτος ύφεση».

Πίσω όμως από την αντιπαράθεση σε επίπεδο δηλώσεων, η κυβέρνηση κάθε άλλο παρά ικανοποιημένη είναι από την εκτίμηση ης Κομισιόν, θεωρώντας ότι αυτή «πατάει» στην πλέον δυσμενή εξέλιξη των πραγμάτων. Η αξιωματική αντιπολίτευση από την άλλη πιστεύει ότι η άρνηση της κυβέρνησης για ένα εμπροσθοβαρές πρόγραμμα στήριξης συμβάλλει αποφασιστικά στο να πραγματοποιηθούν τα αρνητικά σενάρια.

Η κυβέρνηση

Η κυβέρνηση θεωρεί την τελική αποτίμηση της ύφεσης που θα επιφέρει η πανδημία δεν είναι μόνον ζήτημα που θα επηρεαστεί από πολλούς παράγοντες, αλλά και απολύτως «μαχητό». Το συσχετίζει κυρίως με την ταχύτητα της αντίδρασης της προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας στα δεδομένα που θα υπάρξουν το επόμενο διάστημα, με «θολό» το τοπίο του χρονικού εύρους που θα κρατήσει η κρίση της πανδημίας.

Για τον λόγο αυτό άλλωστε πραγματοποιήθηκε την Τρίτη τηλεδιάσκεψη υπό τον πρωθυπουργό όπου συμμετείχε το οικονομικό επιτελείο, ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας και τα επιτελικά στελέχη των συστημικών τραπεζών.

Μάλιστα το Μέγαρο Μαξίμου ανέφερε ότι «συζητήθηκε το πώς θα διοχετευθεί με γρήγορες και αποτελεσματικές διαδικασίες ρευστότητα στην ελληνική οικονομία και με πιο τρόπο μπορούν να αξιοποιηθούν καλύτερα τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουν δημιουργηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο». Στην σύσκεψη ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε πως «πρέπει να απορροφήσουμε τους κραδασμούς όσο το δυνατόν καλύτερα και να θέσουμε τις βάσεις για μια δυναμική επανεκκίνηση» τόνισε ο Πρωθυπουργός, ενώ υπήρξε αποτίμηση της δυνατότητας για παροχή ρευστότητας στην οικονομία μέσω των τραπεζικών ιδρυμάτων της τάξης των 16 δις ευρώ.

Για το θέμα της ύφεσης ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στην τελευταία κοινοβουλευτική αναμέτρηση που είχε με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο το βράδυ της Δευτέρας αναφέρθηκε στην δημοσιονομική παρέμβαση που έχει γίνει από την κυβέρνηση. Όπως είπε «εμείς παίρνουμε 24 δισεκατομμύρια ευρώ μέτρα για να περιορίσουμε μια ύφεση η οποία εκτιμούμε ότι αρχικά θα κινηθεί από 10% ως 13% και με τα μέτρα αυτά θα φτάσουμε τελικά να είμαστε από 4,7% μέχρι 8%.Η αρχική ύφεση 10% με 13,2% και με την παροχή των 24 δισεκατομμυρίων ευρώ από 4,7% μέχρι 9,8%».

Ο ΣΥΡΙΖΑ

Πάντως η αξιωματική αντιπολίτευση, θεωρεί πως οι εκτιμήσεις της ύφεσης από την πλευρά της κυβέρνησης δεν γίνονται με οικονομικά κριτήρια αλλά με κριτήρια πολιτικής σκοπιμότητας. Επίσης ασκεί κριτική για διαχειριστική ανικανότητα.

Μάλιστα σύμφωνα με την Κουμουνδούρου «έχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι οι κύκλοι του ΥΠΟΙΚ διαψεύδουν αμήχανα την Κομισιόν για την πρόβλεψη ύφεσης 9,7% για το 2020, μετά και την κυβερνητική επιλογή να μη στηρίξουν ουσιαστικά εργαζόμενους και επιχειρήσεις»

Σε κοινή τους δήλωσε ο τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αρμόδιος για ζητήματα ανάπτυξης Νίκος Παππάς αναφέρονται στις έως τώρα εκτιμήσεις της κυβέρνησης για την προβλεπόμενη ύφεση.

Όπως σημειώνουν υπήρχε αρχικής πρόβλεψη της κυβέρνησης για ύφεση «κοντά στο 0», στην συνέχεια για ύφεση «2%-3%». Ακολούθησε η επίσημη εκτίμηση της κυβέρνησης που έκανε λόγο για 4.7% αλλά στην συνέχει ανακοινώθηκε το δυσμενές σενάριο για ύφεση 7,9%.

Πηγή: news247.gr