Πομπέο: Επιτυχής η συνάντηση με τον Κιμ Γιονγκ Ουν- Ετοιμάζεται δεύτερη Σύνοδος

Πομπέο: Επιτυχής η συνάντηση με τον Κιμ Γιονγκ Ουν- Ετοιμάζεται δεύτερη Σύνοδος
epa07066618 US Secretary of State Mike Pompeo speaks during a news conference at the State Department in Washington, DC, USA, 03 October 2018. Pompeo announced that the US is canceling a 1955 treaty with Iran on economic relations and consular rights. EPA/MICHAEL REYNOLDS Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ σημείωσε ότι το πρόσφατο ταξίδι του στη Βόρεια Κορέα ήταν «ακόμη ένα βήμα» προς την αποπυρηνικοποίηση της χώρας.

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο συμφώνησαν να κανονίσουν μία δεύτερη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών των δύο χωρών «όσο το δυνατόν συντομότερα» ενώ συζήτησαν και τη δυνητική παρακολούθηση των βημάτων της Πιονγκγιάνγκ προς την αποπυρηνικοποίηση από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με το προεδρικό γραφείο της Νότιας Κορέας.

Ο Πομπέο σημείωσε ότι το πρόσφατο, τέταρτο ταξίδι του στη Βόρεια Κορέα ήταν «ακόμη ένα βήμα» προς την αποπυρηνικοποίηση καθώς και πως είχε μία «καλή, παραγωγική συζήτηση» με τον Κιμ. Ωστόσο, όπως μεταδίδει το Reuters, σημείωσε ότι πρέπει να γίνουν και άλλα.

Ο Πομπέο σημείωσε ότι αυτός και ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας συζήτησαν τα βήματα αποπυρηνικοποίησης που πρέπει να γίνουν από τη Βόρεια Κορέα και το ζήτημα της παρακολούθησης αυτών των κινήσεων από την αμερικανική κυβέρνηση, καθώς η Ουάσιγκτον το θεωρεί ιδιαίτερης σημασίας. Συνομίλησαν και για τα μέτρα που θα πάρουν οι ΗΠΑ ως ανταπόδοση, όπως ανέφερε το γραφείο του Προέδρου της Νότιας Κορέας.

Ο Μουν Τζάε-ιν είχε συνομιλίες με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ μετά τη συνάντηση του τελευταίου με τον Κιμ Γιονγκ Ουν. «Οι δύο πλευρές συμφώνησαν επίσης να συνεχίσουν τις συζητήσεις για το λεπτομερές χρονοδιάγραμμα και την τοποθεσία της δεύτερης Συνόδου».