«Πονοκέφαλος» για το Facebook η μείωση των νεαρών χρηστών που χρησιμοποιούν την εφαρμογή

«Πονοκέφαλος» για το Facebook η μείωση των νεαρών χρηστών που χρησιμοποιούν την εφαρμογή
(FILES) This file photo taken on October 1, 2019, shows the logos of mobile apps Facebook and Google displayed on a tablet in Lille, France. - Google and Facebook worked together to help fend off an antitrust investigation into the two tech giants which dominate digital advertising, according to a media report citing a draft of a state lawsuit. The Wall Street Journal, which cited a draft version of the complaint filed by 10 US states without redactions in the public version, said on December 22, 2020 the two firms agreed to "cooperate and assist each other" in responding to an antitrust probe. (Photo by DENIS CHARLET / AFP) Photo: AFP
Πλέον, μία από τις λύσεις του Facebook στις προκλήσεις ανάπτυξής του - η ενθάρρυνση των χρηστών να ανοίξουν πολλαπλούς λογαριασμούς - προκαλεί τεχνικούς, οικονομικούς και νομικούς πονοκεφάλους.

Για μία σχεδόν δεκαετία, το Facebook έχει ανησυχίες για το αν θα προσελκύει νέους χρήστες στις ΗΠΑ.

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, εσωτερικά έγγραφα δείχνουν ότι ο αριθμός των χρηστών κάτω των 30 ετών μειώνεται και ότι το Instagram, που είναι εξαιρετικά δημοφιλές από τότε που αγοράστηκε από το Facebook το 2012 έναντι 1 δισ. δολαρίων, φαίνεται να αγγίζει τα όρια ανάπτυξής του μεταξύ των νεότερων χρηστών σε βασικές αγορές, εγείροντας σοβαρά ερωτήματα για το μέλλον της εταιρείας.

Πλέον, μία από τις λύσεις του Facebook στις προκλήσεις ανάπτυξής του – η ενθάρρυνση των χρηστών να ανοίξουν πολλαπλούς λογαριασμούς – προκαλεί τεχνικούς, οικονομικούς και νομικούς πονοκεφάλους. Συγκεκριμένα, το Facebook φαίνεται να δυσκολεύεται να μετρήσει με ακρίβεια πόσους πραγματικούς χρήστες έχουν οι υπηρεσίες του.

Αυτό προκαλεί προβλήματα στη διαφημιστική του δραστηριότητα, τον κύριο παράγοντα εσόδων του, τα οποία αυξήθηκαν 56% το προηγούμενο τρίμηνο, στα 29,1 δισ. δολάρια.

Το πόσο περαιτέρω μπορεί να αναπτυχθεί το Facebook, ιδιαίτερα στη Δύση, είναι ασαφές ενώ η καταγγελία που κατατέθηκε στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ από την Haugen αναφέρει ότι η εταιρεία έχει κρύψει το μέγεθος της πρόκλησης από τους επενδυτές της.

Σύμφωνα με έγγραφο του φετινού Μαρτίου, που αναφέρεται στην καταγγελία της Haugen, οι καθημερινοί αριθμοί χρηστών του Facebook στις ΗΠΑ έχουν μειωθεί κατά 2% και 13% τα τελευταία δύο χρόνια στους νεαρούς ενήλικες – ηλικίας 18 με 29 ετών – και στους εφήβους αντίστοιχα. Έως το 2023, η εταιρεία αναμένει περαιτέρω πτώση 4% και 45% αντίστοιχα.

Εν τω μεταξύ, στο Instagram, οι νεότεροι χρήστες ξοδεύουν λιγότερο χρόνο στην εφαρμογή και παράγουν λιγότερο περιεχόμενο. Η μεγαλύτερη τρέχουσα απειλή φαίνεται να είναι το TikTok, η εφαρμογή δημιουργίας σύντομων βίντεο. Οι χρήστες ξοδεύουν δύο με τρεις φορές περισσότερο χρόνο στο TikTok από ό,τι στο Instagram, όπως υπολόγισαν οι ερευνητές σε έγγραφο του 2021, που μετέδωσε πρώτη η WSJ.

Μια εσωτερική μελέτη του 2021 σε 5.000 νέους χρήστες διαπίστωσε ότι περίπου το 40 με 60% των νέων λογαριασμών στις ΗΠΑ δημιουργούνται από χρήστες που έχουν ήδη λογαριασμό στο Facebook – ένα τεράστιο μερίδιο για μια πλατφόρμα που αρχικά είχε ως στόχο να αναπαραστήσει την πραγματική ταυτότητα ενός ατόμου στο διαδίκτυο. Πρόσθεσε ότι το Facebook μπορεί ακόμη και να υποτιμά την κλίμακα των διπλών λογαριασμών.

Για παράδειγμα, πολλοί χρήστες του Instagram έχουν ιδιωτικό και δημόσιο λογαριασμό. Ωστόσο, η διείσδυση στην αγορά μεταξύ των εφήβων στην πλατφόρμα στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο ανέρχεται σε 108 και 132% αντίστοιχα λόγω των διπλών λογαριασμών, σύμφωνα με όσα δημοσίευσε για πρώτη φορά από η Wall Street Journal. Η μετοχή του έχει χάσει 9% από τότε που άρχισε να δημοσιεύει η WSJ αποκαλύψεις από τα εσωτερικά έγγραφα που είχε η Haugen.