«Πονοκέφαλος» για τον ΕΦΚΑ τα μπλοκάκια

«Πονοκέφαλος» για τον ΕΦΚΑ τα μπλοκάκια

Παράταση της προθεσμίας  για την πληρωμή των εισφορών θα υποχρεωθεί να δώσει ο ΕΦΚΑ στους παράλληλα ασφαλισμένους. Αλαλούμ λόγω απουσίας στοιχείων.

Προς νέα παράταση για την καταβολή των εισφορών οδεύει η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας σε συνεργασία με τη διοίκηση του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται να χαθούν εισφορές αλλά ούτε και να επιβληθούν πρόστιμα.

Η προθεσμία για την πληρωμή των εισφορών λήγει αύριο, Παρασκευή 17 Μαρτίου, και σύμφωνα με πληροφορίες ο ΕΦΚΑ θα ανακοινώσει ολιγοήμερη παράταση ώστε να αντιμετωπιστεί η καθυστέρηση στην έκδοση χιλιάδων ειδοποιητηρίων.

Η παράταση δεν θα είναι οριζόντια, αλλά θα αφορά αποκλειστικά τους ασφαλισμένους που δεν έχουν ενημερωθεί για το ύψος των εισφορών που θα πρέπει να καταβάλουν.

«Αν δεν προλάβουν οι υπηρεσίες να λύσουν το πρόβλημα, θα δώσουμε παράταση μίας εβδομάδας ή δέκα ημερών» προανήγγειλε στην Ημερησία ο αρμόδιος για τις εισφορές υποδιοικητής του ΕΦΚΑ Δημ. Τσακίρης συμπληρώνοντας ότι «ούτε θα αποφύγουν, στο τέλος, τις πληρωμές ούτε, όμως, και θα τους επιβληθεί πρόστιμο για τη μη εμπρόθεσμη καταβολή των εισφορών, αν αυτές δεν έχουν βεβαιωθεί».

Ο υποδιοικητής του ΕΦΚΑ παραδέχεται, πάντως, ότι πολλά από τα ζητήματα τα οποία προκύπτουν λόγω του νέου τρόπου υπολογισμού των εισφορών, θα αντιμετωπιστούν σταδιακά μέσα στους επόμενους μήνες μέσω συμψηφισμών.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την Καθημερινή, εγκύκλιος του ΕΦΚΑ αποκαλύπτει ότι όσοι είδαν το ΕΚΑΣ να μειώνεται ή να καταργείται εντός του 2016, ενδέχεται να μην έχουν λάβει ακόμη τα αντισταθμιστικά μέτρα που προβλέφθηκαν.

Πρόκειται για τις περιπτώσεις που αποδεικνύεται ότι ο συνταξιούχος, προκειμένου να εισπράττει το ΕΚΑΣ είτε χωρίς να έχει τις νόμιμες προϋποθέσεις είτε πολλαπλά, λειτουργεί με δόλο, ενεργητικά (υποβολή ανακριβούς αίτησης/δήλωσης) ή παθητικά (αποσιώπηση της χορήγησης του επιδόματος και είσπραξή του από περισσότερους του ενός ασφαλιστικούς φορείς).

Ταυτόχρονα, ο τρόπος υπολογισμού των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών για το 2017 που βασίζεται στο εισόδημα του 2015 για τα πρώτα ειδοποιητήρια, αλλά για τα τελικά ποσά των εισφορών θα χρησιμοποιούνται τα στοιχεία από το δεύτερο εξάμηνο του 2016, περιπλέκει ακόμα περισσότερο την κατάσταση. Έτσι, όσοι είχαν απώλεια εισοδήματος το ‘16 θα πληρώνουν περισσότερα το πρώτο εξάμηνο και λιγότερα στο δεύτερο εξάμηνο.

Τέλος, η απουσία στοιχείων στη βάση δεδομένων για την τρέχουσα κατάσταση απασχόλησης όσων εμφανίζονταν το 2015 ως μισθωτοί και ταυτόχρονα ως ελεύθεροι επαγγελματίες και η μη βεβαίωση όλων των εισφορών που προβλέπονται για επιπλέον «καλύψεις» αλλά μόνο του βασικού πακέτου, δηλαδή για σύνταξη και ασθένεια, κάνουν τους υπολογισμούς του ΕΦΚΑ να μοιάζουν με γρίφους για δυνατούς λύτες.