Ποντάρει σε άμεση ανάκαμψη της Ελλάδας ο πρόεδρος της Fairfax

Ποντάρει σε άμεση ανάκαμψη της Ελλάδας ο πρόεδρος της Fairfax
(Ξένη Δημοσίευση) Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας (Α) υποδέχεται τον Prem Watsa (Δ), Chairman και CEO της FAIRFAX Financial Holdings, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, τη Δευτέρα 25 Μαΐου 2015, στο Μέγαρο Μαξίμου. Η Fairfax είναι ένας από τους σημαντικούς επενδυτές της Ελληνικής Οικονομίας και αποτελεί το βασικό μέτοχο της Eurobank και της Grivalia, καθώς και άλλων ελληνικών εταιρειών. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/Andrea Bonetti

«Σε ένα χρόνο από τώρα, το περιβάλλον θα είναι διαφορετικό», δήλωσε μετά τη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα ο Πρεμ Γουάτσα.

Συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, παρουσία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, και με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα, είχε σήμερα ο πρόεδρος και CEO της Fairfax Financial Holdings, Πρεμ Γουάτσα στη διάρκεια επίσκεψης του στην Αθήνα.

Ο κ. Γουάτσα συναντήθηκε με τις διοικήσεις της Eurobank και της Grivalia, και σε ομιλία του σε ανώτερα και ανώτατα στελέχη, εξέφρασε την αισιοδοξία για τις προοπτικές της χώρας μας. «Είμαι αισιόδοξος για την Ελλάδα. Σε ένα χρόνο από τώρα, το περιβάλλον θα είναι διαφορετικό. Στο νέο περιβάλλον η ελληνική οικονομία θα ανακάμψει σημαντικά. Η Ελλάδα έχει πλήθος πλεονεκτήματα», τόνισε χαρακτηριστικά ο μεγαλομέτοχος της Eurobank,

Επισήμανε επίσης ότι μια συμφωνία στη διαπραγμάτευση με τους διεθνείς πιστωτές, είναι δυνατή διότι αυτή είναι η μόνη λογική εξέλιξη και τη χρειάζονται και οι δύο πλευρές. Οι συμφωνίες συχνά ολοκληρώνονται την τελευταία στιγμή, ανέφερε ο κ. Γουάτσα.

Αναφερόμενος στις συναντήσεις που είχε στην χώρα μας, ο μεγαλομέτοχος της Eurobank ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό για το χρόνο που του διέθεσε και τόνισε το ιδιαίτερα θετικό κλίμα που υπήρχε κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον κ.Τσίπρα και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, καθώς και με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.

Για τη Eurobank και τις προοπτικές της, ανέφερε ότι με την άρση της αβεβαιότητας στην ελληνική οικονομία, η πορεία της τράπεζας θα είναι εξαιρετική.

«Πριν ένα χρόνο επενδύσαμε στην Eurobank. Παρά το γεγονός ότι η τιμή της μετοχής αρχικά αυξήθηκε και κατόπιν μειώθηκε από την εποχή της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, τα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη της τράπεζας δεν έχουν αλλάξει. Κατά συνέπεια αυξήσαμε τη συμμετοχή μας. Η Eurobank διαθέτει ικανό management, το οποίο υποστηρίζεται από το Διοικητικό Συμβούλιο και οι τοποθετήσεις των μετόχων έχουν μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Οι βραχυπρόθεσμες διακυμάνσεις, είτε στις τιμές των μετοχών είτε στην οικονομία, δεν αποτελούν λόγο ανησυχίας. Τα πράγματα θα γυρίσουν», τόνισε ο κ. Γουάτσα.

Ο πρόεδρος της Fairfax Financial Holdings, επισήμανε επίσης ότι η Eurobank είναι η πιο ιδιωτική τράπεζα στην Ελλάδα όσον αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς, τη φιλοσοφία της και τον τρόπο διοίκησης, ενώ ΚΑΙ η κυβέρνηση είναι ικανοποιημένη με τον ιδιωτικό χαρακτήρα της Τράπεζας.

Σε δύσκολες περιόδους, οι τράπεζες μπορούν να επιλέξουν, είτε να μειώσουν δραστικά τις χορηγήσεις τους, είτε να χορηγήσουν δάνεια και να στηρίξουν τους καλούς πελάτες τους. Αυτό οι πελάτες δεν θα το ξεχάσουν ποτέ. Αυτό κάνει η Eurobank. Πρέπει να βοηθήσει τους πελάτες, να δώσει κίνητρα στους ανθρώπους της, να δημιουργήσει αξία για τους μετόχους της και στη συνέχεια να επιστρέψει μέρος των κερδών της στην κοινότητα. Είναι μια win-win κατάσταση – ανέφερε χαρακτηριστικά – εκφράζοντας την αισιοδοξία του πως “οι συνθήκες θα βελτιωθούν πιο γρήγορα απ’ όσο νομίζουμε”.

Ο Πρεμ Γουάτσα είναι ένας από τους κορυφαίους επενδυτές σε παγκόσμια κλίμακα, ιδρυτής της καναδικής επενδυτικής εταιρείας Fairfax, η οποία συμμετείχε δυναμικά στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank. Ο κ. Γουάτσα που βρίσκεται στην χώρα μας, αποκαλείται από τον διεθνή τύπο ως “ο Καναδός Γουόρεν Μπάφετ», καθώς η απόδοση των μετοχών στις οποίες τοποθετήθηκε από το 2007 έως σήμερα, ξεπέρασε το 100%.

Στην Ελλάδα, εκτός απ’ τη Eurobank, η Fairfax το 2014 εξαγόρασε την Praktiker Hellas. Είναι επίσης κύριος μέτοχος της εταιρείας ακινήτων Grivalia (πρώην Eurobank Properties) με ποσοστό άνω του 40% ενώ κατέχει και ποσοστό άνω του 5%, στον Όμιλο Μυτιληναίου.

* H Fairfax είναι καναδική χρηματοπιστωτική εταιρία, η οποία δραστηριοποιείται μέσω των θυγατρικών της εταιριών στους τομείς των ασφαλειών ιδιοκτησίας και ατυχημάτων, των αντασφαλίσεων και της διαχείρισης επενδύσεων. Έχει έδρα το Τορόντο του Καναδά, τα περιουσιακά στοιχεία του ομίλου Fairfax φτάνουν τα 36 δισεκατομμύρια δολάρια, τα ακαθάριστα έσοδα περί τα 6 δισ. δολάρια, και τα καθαρά κέρδη τα 573 εκ. δολάρια (2013).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ