Πόρτα στο Fortnite από την Apple μέχρι να επιλυθεί η δικαστική διαμάχη

Πόρτα στο Fortnite από την Apple μέχρι να επιλυθεί η δικαστική διαμάχη
epa08621917 The Fortnite app icon displayed on an iPhone in Miami, Florida, USA, 24 August 2020. US tech giant Apple and game developer Epic Games are in a dispute over the distribution of income from in-app purchases of the game Fortnite. EPA/CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Νέο μπλόκο στο δημοφιλές βιντεοπαιχνίδι της Εpic Games.

Η Apple απαγόρευσε τη διάθεση του δημοφιλούς βιντεοπαιχνιδιού Fortnite στο App Store μέχρι να επιλυθεί η δικαστική διαμάχη με την Εpic Games, δημιουργό του παιχνιδιού.

Την εξέλιξη ανακοίνωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Epic, διαμαρτυρόμενος ότι η δικαστική διαδικασία μπορεί να διαρκέσει ακόμα και πέντε χρόνια.

Όσοι έχουν ήδη κατεβάσει το παιχνίδι σε συσκευές της Apple μπορούν να συνεχίσουν να το χρησιμοποιούν, χωρίς όμως ενημερώσεις.

Η πικρή δικαστική διένεξη ξεκίνησε όταν η Apple απομάκρυνε το Fortnite από το App Store επειδή το παιχνίδι λάνσαρε το δικό του σύστημα πληρωμών, σε μια προσπάθεια να παρακάμψει το σύστημα της Apple, το οποίο χρεώνει προμήθεια 30%.

Η Epic κατέθεσε αγωγή κατηγορώντας την Apple για μονοπωλιακή συμπεριφορά. Δικαιώθηκε εν μέρει τον Σεπτέμβριο από αμερικανικό δικαστήριο, το οποίο έκρινε ότι η Apple δεν μπορεί να εμποδίζει τις εταιρείες λογισμικού από το να κατευθύνουν τους χρήστες σε εναλλακτικές λύσεις πληρωμών. Ωστόσο οι κατηγορίες της Epic περί μονοπωλιακής συμπεριφοράς απορρίφθηκαν ως ατεκμηρίωτες.

Και οι δύο πλευρές κατέθεσαν έφεση για επιμέρους τμήματα της δικαστικής απόφασης.

Ο  διευθύνων σύμβουλος της Epic Τιμ Σουίνι εξοργίστηκε με το νέο μπλόκο στο Fortnite: «Για ένα χρόνο η Apple έλεγε σε όλο τον κόσμο, έλεγε στο δικαστήριο και τον Τύπο, ότι θα καλωσόριζαν την επιστροφή της Epic στο App Store αν [η Epic] συμφωνούσε να ακολουθήσει τους ίδιους κανόνες με τους υπόλοιπους» έγραψε στο Twitter.

«Η Epic συμφώνησε αλλά τώρα η Apple υπαναχωρεί, σε μια ακόμα κατάχρηση της μονοπωλιακής θέσης της εις βάρος ενός δισεκατομμυρίου χρηστών» υποστήριξε.

Ο Σουίνι δημοσιοποίησε επίσης μήνυμα που έλαβε από την Apple, σύμφωνα με το οποίο η Epic παραβίασε τη μεταξύ τους σύμβαση «αποκρύπτοντας κώδικα από την Apple».

Το Fortnite δεν θα επιστρέψει στο App Store «έως ότου η απόφαση του περιφερειακού δικαστηρίου γίνει τελεσίδικη».

Μέχρι στιγμής η Apple δεν έχει σχολιάσει δημοσίως την υπόθεση.