Πώς αντιδρά η ΕΕ στην παραίτηση του Βρετανού υπουργού Brexit

Πώς αντιδρά η ΕΕ στην παραίτηση του Βρετανού υπουργού Brexit
epa06376221 British and European flags in front the European Commission headquarters during a meeting of British Prime Minister Theresa May and President Jean-Claude Juncker on Brexit Negotiations in Brussels, Belgium, 08 December 2017. Reports state that Theresa May is in Brussels after talks on the issue of the Irish border where she will meet with European Commission President Jean-Claude Juncker and EU negotiator Michel Barnier. EPA/OLIVIER HOSLET

Η πολιτική κρίση στη Βρετανία έφερε την πρώτη επίσημη αντίδραση της Κομισιόν.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει να διαπραγματεύεται με τη βρετανική κυβέρνηση μετά την παραίτηση του Βρετανού υπουργού αρμόδιου για το Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις.

Όταν ρωτήθηκε αν η παραίτηση του Ντέιβις αποτελεί πρόβλημα, ο Μαργαρίτης Σχοινάς, εκπρόσωπος της Κομισιόν, απάντησε: «Όχι για εμάς. Θα συνεχίσουμε να διαπραγματευτόμαστε καλή τη πίστη με την (Βρετανίδα) πρωθυπουργό (Τερέζα) Μέι και τους Βρετανούς διαπραγματευτές».

Ο Σχοινάς προειδοποίησε ότι «το χρονοδιάγραμμα, όπως όλοι γνωρίζουν, είναι στενό. Είμαστε διαθέσιμοι 24 ώρες το 24ωρο, επτά ημέρες την εβδομάδα», απέφυγε όμως να σχολιάσει την ίδια την παραίτηση του Ντέιβις.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν επεσήμανε τέλος ότι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ συνομίλησε τηλεφωνικά χθες το απόγευμα με τη Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι.

Βρετανία: Οι Βρυξέλλες να σοβαρευτούν

Ο εκπρόσωπος της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι δήλωσε σήμερα ότι το υπουργικό συμβούλιο συμφώνησε στη διαπραγματευτική του στάση για το Brexit και θα προχωρήσει στις συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση, καλώντας τις Βρυξέλλες να «σοβαρευθούν».

«Η πρωθυπουργός ανέφερε στην επιστολή της προς τον υπουργό ότι δεν συμφωνεί με τον χαρακτηρισμό του για αυτή τη θέση. Μια συμφωνία επιτεύχθηκε από το υπουργικό συμβούλιο την Παρασκευή και τώρα προχωράμε να διαπραγματευτούμε αυτό το σχέδιο», δήλωσε ο εκπρόσωπος στους δημοσιογράφους.

«Όπως δήλωσε η πρωθυπουργός … έχουμε καθορίσει τη θέση μας και τώρα είναι η σειρά της ΕΕ να κάνει κάποια κίνηση. Η ίδια (η Μέι) επιθυμεί η ΕΕ να αντιμετωπίσει με σοβαρότητα αυτές τις διαπραγματεύσεις».

Απαισιόδοξος ο Ντόναλντ Τουσκ για την πορεία των διαπραγματεύσεων

Η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένα θέμα που κάθε άλλο παρά οδεύει προς επίλυση και η κατάσταση δεν άλλαξε με την παραίτηση του υπουργού αρμόδιου για το Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

«Το χάος που προκάλεσε το Brexit είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα στην ιστορία των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης- Βρετανίας και απέχουμε παρά πολύ από την επίλυσή του, με ή χωρίς τον κύριο Ντέιβις» είπε ο Τουσκ κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου στις Βρυξέλλες.

«Δυστυχώς, η ιδέα του Brexit δεν “έφυγε” μαζί με τον Ντέιβιντ Ντέιβις» συμπλήρωσε ο ίδιος.

Διαβάστε ακόμη: Αυτός είναι ο νέος υπουργός για το Brexit