Πώς απαντά η βιομηχανία κρέατος στον καρκίνο;

Πώς απαντά η βιομηχανία κρέατος στον καρκίνο;
Bacon is fried up in a pan in a kitchen in this photo illustration in Golden, Colorado, October 26, 2015. Eating processed meat can lead to bowel cancer in humans while red meat is a likely cause of the disease, World Health Organization (WHO) experts said on Monday in findings that could sharpen debate over the merits of a meat-based diet. The France-based International Agency for Research on Cancer (IARC), part of the WHO, put processed meat such as hot dogs and ham in its group 1 list, which already includes tobacco, asbestos and diesel fumes, for which there is "sufficient evidence" of cancer links. REUTERS/Rick Wilking - RTX1TC6U

Αν οι παραγωγοί κρέατος δεν αντιδράσουν σωστά, κινδυνεύουν να μετατραπούν σε κοινωνικό παρία και σε έναν κλάδο σε πτώση.

του Τζεφ Κόλβιν

Όπως ίσως ακούσατε ήδη, μια επιτροπή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας του ΟΗΕ ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι το επεξεργασμένο κρέας προκαλεί καρκίνο.

Δεν πρόκειται για μια τυπική ανακοίνωση μιας νέας ερευνητικής μελέτης που λέει ότι κάτι «μπορεί να συμβάλλει» σε ένα πρόβλημα υγείας ή «συνδέεται» με κάποιο σύμπτωμα και «απαιτείται περαιτέρω μελέτη». Ο ΠΟΥ λέει ότι τα επεξεργασμένα κρέατα – χοτ-ντογκ, μπέικον, λουκάνικο, ζαμπόν κλπ. – είναι καρκινογόνα. Προκαλούν καρκίνο, τελεία και παύλα. Όπως τα τσιγάρα. «Κάθε μερίδα 50 γραμμαρίων επεξεργασμένου κρέατος που λαμβάνεται ημερησίως αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης ορθοκολικού καρκίνου» αναφέρει η ομάδα των ειδικών.

Απομένει να δούμε πώς οι παραγωγοί κρέατος θα αντιδράσουν σε αυτή την εν δυνάμει κρίση του κλάδου. Ιδιαίτερα αποκαλυπτικές θα είναι οι αντιδράσεις των τεσσάρων τεράστιων εταιρειών που κυριαρχούν στον κλάδο του κρέατος στις ΗΠΑ: η Tycon Foods, η βραζιλιάνικη JBS, η Cargill και η WH Group.

Τα τρία βασικά ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν είναι τα εξής:

Οι εταιρείες θα αντιδράσουν τακτικά ή στρατηγικά;

Είναι άγνωστο κατά πόσο η έκθεση του ΠΟΥ θα επηρεάσει την κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος στις ΗΠΑ και αλλού. Η ίδια η ιδέα του να πάψουν οι Αμερικανοί να τρώνε μπέικον και χοτ-ντογκ φαντάζει εξωφρενική, ό,τι και να λέει ένας οργανισμός του ΟΗΕ. Ακόμα κι αν η κατανάλωση μειωθεί, οι παραγωγοί μπορεί απλά να μειώσουν τις τιμές και να περιμένουν να καταλαγιάσει ο κουρνιαχτός. Και, ποιος ξέρει, μπορεί να εξελιχθούν έτσι τα πράγματα βραχυπρόθεσμα. Μακροπρόθεσμα, όμως, θα απαιτηθεί κάτι παραπάνω από απλές κινήσεις τακτικής εκ μέρους των εταιρειών.

Θα παραδεχθούν οι εταιρείες τον κίνδυνο;

Οι παραγωγοί κρέατος γνώριζαν ότι επρόκειτο να εκδοθεί η ανακοίνωση του ΠΟΥ και εξέδωσαν άμεσα ανακοίνωση μέσω του συνδέσμου τους, στην οποία καταφέρονται εναντίον της έρευνας ισχυριζόμενοι ότι πολλές άλλες έρευνες δεν δείχνουν την ύπαρξη κινδύνων από την κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος. Όμως, η ομάδα του ΠΟΥ περιελάμβανε εκατοντάδες ερευνητές από όλο τον κόσμο που συμφώνησαν επί του τελικού συμπεράσματος. Αν οι ηγέτες του κλάδου του επεξεργασμένου κρέατος συνεχίσουν να αρνούνται την ύπαρξη κινδύνου, τότε ίσως χάσουν εντελώς την αξιοπιστία τους.

Θα αποστασιοποιηθεί κάποια εταιρεία από τον κλάδο;

Αν οι καταναλωτές πάρουν στα σοβαρά την έκθεση και μειώσουν έντονα την κατανάλωση, τότε θα αυξηθεί η πίεση στους μεμονωμένους παραγωγούς να αποστασιοποιηθούν από τον κλάδο, να αναγνωρίσουν τον κίνδυνο, και να προωθήσουν «πιο υγιεινές», λιγότερο επεξεργασμένες εκδοχές των σημερινών προϊόντων (αν μπορούν). Κανένας παραγωγός δεν θα θέλει να είναι ο τελευταίος που θα το πράξει αυτό.

Ο κίνδυνος είναι ξεκάθαρος: αν δεν κινηθεί έξυπνα, ο κλάδος του επεξεργασμένου κρέατος θα μπορούσε κάποια στιγμή να γνωρίσει μεγάλη πτώση και να μετατραπεί σε κοινωνικό παρία.