Πώς μπορώ να δώσω ζωή στο παλιό μου smartphone

Πώς μπορώ να δώσω ζωή στο παλιό μου smartphone
Pandas και ELTRUN χαρτογραφούν την ελληνική αγορά των smartphones.

Τα ευρήματα έρευνας με τίτλο «κυκλική οικονομία και smartphones» παρουσίασαν από κοινού η Pandas με το ELTRUN του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, η οποία χαρτογραφεί την ελληνική αγορά και αποτυπώνει την εικόνα αναφορικά με την τύχη των έξυπνων κινητών, όταν ο χρήστης τους παύει να τα χρησιμοποιεί και προβαίνει στην αγορά ενός νέου μοντέλου.

Η Pandas – πρώην Green Panda – ολοκλήρωσε το rebranding της πριν από ένα μήνα, αυτή τη στιγμή η ομάδα της απαριθμεί 35 μέλη και προσεχώς αναμένεται να ξεκινήσουν  οι πρώτες συνεργασίες στο εξωτερικό που θα αφορούν κυρίως την περιοχή της Ευρώπης.

«Ήταν ένα dark market για το οποίο δεν υπήρχαν δεδομένα, στοιχεία, τάσεις και συνήθειες των Ελλήνων καταναλωτών και προσπαθήσαμε μέσα από την έρευνα να καταλάβουμε την πραγματική διάσταση της αγοράς» τόνισε ο Φάνης Κουτουβέλης, Ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Pandas, προσθέτοντας πως ο Έλληνας αλλάζει κινητό σχεδόν κάθε ενάμιση χρόνο.

Αφορμή για το εν λόγω επιχειρηματικό εγχείρημα στάθηκε, όπως είπε ο κ. Κουτουβέλης, το γεγονός ότι 1 δισεκατομμύριο smartphones σταματάμε να τα χρησιμοποιούμε κάθε χρόνο, όταν σε ετήσια βάση παράγονται 1,3 δισεκατομμύρια. Τα smartphones είναι υπεύθυνα για το 10% του ηλεκτρονικού απόβλητου παγκοσμίως και εάν επαναχρησιμοποιούνταν θα μπορούσαμε να σώσουμε έως και 70 εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα κάθε χρόνο.

Χρειάζονται μόλις 3 λεπτά

Μέσω της Pandas προσφέρεται ένας απλός, ασφαλής και γρήγορος τρόπος συναλλαγής. Χρειάζονται μόλις 3 λεπτά για μία διαδικασία που είναι πλήρως αυτοματοποιημένη και έχει λάβει τρία διεθνή βραβεία ευρεσιτεχνίας. Ένα microrobot αναγνωρίζει τα χαρακτηριστικά του κινητού που έχει τοποθετηθεί στο ATM, γίνεται αυτόματη ταυτοποίηση και αξιολόγηση, χωρίς πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα του χρήστη, και στη συνέχεια καταβάλλεται η δεσμευτική προσφορά προς αποδοχή ή απόρριψη. Μάλιστα όπως αποκάλυψε ο κ. Κουτουβέλης, η διοίκηση της εταιρείας εργάζεται ώστε  τέλος του χρόνου η εφαρμογή να είναι διαθέσιμη και στο σπίτι.

«Δίνουμε έξτρα ζωή στην τεχνολογία. Η ανακύκλωση για εμάς ξεκινά από την επαναχρησιμοποίηση της συσκευής και το κέρδος είναι τριπλό: αφορά τους χρήστες, τις επιχειρήσεις αλλά και τον ίδιο τον πλανήτη. Μέχρι στιγμής έχουμε ανακυκλώσει πάνω από 15.000 συσκευές και έχουμε δώσει πίσω στους καταναλωτές περί το 1 εκατομμύριο €. Με αυτή την κίνηση γλιτώσαμε 900.000 kg διοξειδίου του άνθρακα».

Στις πρώτες εφτά θέσεις φιγουράρουν μοντέλα iPhone με το iPhone 11 και το iPhone 12 να αποτελούν το μεγαλύτερο όγκο του αριθμού των κινητών που ανακυκλώνονται. Από τα 70 σημεία που διαθέτει αυτή τη στιγμή η Pandas στόχος είναι μέχρι το τέλος του χρόνου ο αριθμός τους να αυξηθεί σε 400. Ο μέσος όρος συναλλαγής από 43 € που ήταν στο παρελθόν, έχει αυξηθεί στα 120 € και, αναλόγως της παλαιότητας της συσκευής αλλά και την κατάσταση την οποία βρίσκεται, ο χρήστης μπορεί να κερδίσει από 5 έως και 1000 €.

«Σε pre-seed επίπεδο σηκώσαμε 2, 2 εκατομμύρια δολάρια. Θα έλεγα ότι από τους πρώτους κιόλας μήνες λειτουργίας μας έχουμε ένα υγιές επιχειρηματικό μοντέλο το οποίο είναι κερδοφόρο».

Οι καταναλωτές δεν γνωρίζουν τι σημαίνει κυκλική οικονομία

Παρούσα στην εκδήλωση ήταν και η Κατερίνα Φραϊδάκη, Πρόεδρος του GRECA, e-commerce coordinator ELTRUN/ΟΠΑ, η οποία τόνισε ότι παρότι ήταν άφθονο το υλικό για το τι ήθελαν να κάνουν σε επίπεδο έρευνας, δεν υπήρχαν διαθέσιμα στοιχεία  για το αν  γνωρίζουν οι καταναλωτές τι σημαίνει στην πράξη κυκλική οικονομία. «Στη συγκεκριμένη έρευνα συμμετείχαν 1.400 άτομα και δώσαμε έμφαση σε δημογραφικά χαρακτηριστικά όπως: ηλικία, εισόδημα, περιοχή, μορφωτικό επίπεδο και νοικοκυριό. Την πρωτοκαθεδρία έχουν τα smartphones, τα tablet και ακολουθεί το smart watch».

Σύμφωνα με την έρευνα, από την Generation Z οι περισσότεροι χρήστες απέκτησαν κινητό σε ηλικία μικρότερη των 14 ετών, ενώ οι παλαιότερες γενιές απέκτησαν κινητό από 18 έτη και πάνω.

Στις ηλικίες 18 έως 25 ετών το 49% δήλωσε πως έχει αγοράσει από τρεις έως τέσσερις έξυπνες συσκευές. Ένα στα δύο άτομα διαθέτει στο σπίτι τρεις έως τέσσερις ηλεκτρονικές συσκευές – λειτουργικά smartphones και οι περισσότεροι αποφασίζουν να αλλάξουν κινητό, είτε επειδή είναι υψηλό το κόστος επισκευής, είτε επειδή θέλουν ένα τελευταίας τεχνολογίας μοντέλο με καινούργια χαρακτηριστικά.

«Τέσσερις στους δέκα  δεν ξέρουν τι σημαίνει κυκλική οικονομία. Χρειάζεται διαδικασία εκπαίδευσης ώστε η έννοια να μπει στην κουλτούρα του Έλληνα καταναλωτή και τον τρόπο ζωής του. Ένας στους έξι δηλώνει πως αγόρασε μεταχειρισμένο smartphone, ενώ ένας στους τρεις κρατάει το παλιό κινητό στο σπίτι και το δίνει σε συγγενείς φίλους, 15% δε γνωρίζουν τι να κάνουν τις συσκευές, 83% τις κρατούν στο ντουλάπι, μόλις το 3% προχώρα σε πώληση, ενώ το ποσοστό που ανακυκλώνει την παλιά συσκευή είναι μηδενικό» ανέφερε χαρακτηριστικά η κα Φραϊδάκη.