Πως μπορούν να αξιοποιηθούν οι σήραγγες του μετρό που δεν είναι σε χρήση;

Πως μπορούν να αξιοποιηθούν οι σήραγγες του μετρό που δεν είναι σε χρήση;

Μια έξυπνη ιδέα από το αρχιτεκτονικό γραφείο του Σαν Φρανσίσκο.

Ο αριθμός των ποδηλάτων αυξάνεται διαρκώς, με το νούμερο σήμερα να έχει ξεπεράσει το ένα δισεκατομμύριο.

Τόσο η οικονομικότερη μετακίνηση αλλά και η λιγότερη επιβάρυνση του περιβάλλοντος, έκαναν τους ανθρώπους να πάρουν τα ποδήλατα τους και να ξεχυθούν στους δρόμους.

Για να είμαστε ειλικρινείς, όμως, όσο καλός ποδηλάτης κι αν είναι κάποιος – πάντα υπάρχει ένας φόβος.

Συ συνδυασμό, δε, με αναξιοποίητους χώρους δίνει «τροφή» για νέες ιδέες.

Κάπως έτσι, η εταιρεία Gensler παρουσίασε την πρόταση της με τίτλο «London Underline» που στόχο έχει να αποσυμφορήσει τη κίνηση στους δρόμους του Λονδίνου, αξιοποιώντας τις σήραγγες του μετρό που δεν χρησιμοποιούνται.

Αναλυτικότερα, το σχέδιο προς το παρών περιορίζεται στις γραμμές της Piccadilly και Jubilee (μπλε και γκρι αντίστοιχα) και σε συγκεκριμένα κομμάτια που δεν χρησιμοποιούνται. Μελλοντικά, όμως, μπορούν να αξιοποιηθούν και άλλα τούνελ και εν τέλει ολόκληρο το δίκτυο της πόλης θα συνδεθεί υπογείως.

Χρησιμοποιώντας, μάλιστα, το κινούμενο αυτό πλακόστρωτο θα παράγεται ηλεκτρική ενέργεια από την τριβή των ελαστικών ποδηλάτων αλλά και από τα βήματα.

Οι υπεύθυνοι του «London Underline» ελπίζουν ότι το έργο θα υλοποιηθεί συγκεντρώνοντας χρήματα μέσα από διαφημίσεις.

Όσο ιδεατό κι αν ακούγεται αυτό το σχέδιο, δε λείπουν και εκείνοι που το αμφισβητούν θεωρώντας πως μια τέτοια κίνηση μπορεί να μειώσει την κυκλοφοριακή συμφόρησης, αλλά οι σήραγγες δε θα μπορέσουν να «ενωθούν» ποτέ, έτσι, οι ποδηλάτες θα πρέπει να κάνουν ποδήλατο μέχρι τον προορισμό τους και μετά να το μεταφέρουν προς το έδαφος.

Μένει να δούμε ποια πλευρά θα νικήσει.