Πώς μπορούν να πετύχουν οι γυναίκες στο χώρο της τεχνολογίας;

Πώς μπορούν να πετύχουν οι γυναίκες στο χώρο της τεχνολογίας;

Το πρώτο βήμα θέλει να είναι έτοιμες να παλέψουν για τις ιδέες τους.

της Αν Φίσερ

Την περασμένη εβδομάδα το Γραφείο Στατιστικής του Υπουργείου Εργασίας ανέφερε ότι οι τεχνολογικές εταιρείες προσλαμβάνουν περισσότερες γυναίκες από άνδρες. Τους τελευταίους 12 μήνες έγιναν 60.000 προσλήψεις εκ των οποίων οι 36.000, ποσοστό  περίπου 60%, ήταν γυναίκες. «Οι εταιρείες προσπαθούσαν να αυξήσουν τα ποσοστά των γυναικών εδώ και καιρό και τελευταία η προσπάθεια φαίνεται να αποδίδει», είπε ο Σάβραν Γκόλι, πρόεδρος της Dice.com. «Οι εργοδότες δεν επιλέγουν πλέον μόνο άνδρες».

Ακόμα κι έτσι όμως, θα χρειαστεί καιρός μέχρι να πλησιάσουν τους άνδρες. Λιγότερο από το ένα τρίτο των εργαζομένων του χώρου είναι γυναίκες. Επιπλέον οι γυναίκες δεν απασχολούνται αναγκαστικά με το ίδιο επαγγελματικό αντικείμενο των ανδρών. Ο λόγος είναι η έλλειψη γυναικών μηχανικών. Παρότι οι γυναίκες απόφοιτοι από όλους τους κλάδους αποτελούν πλέον το 57% του συνόλου, μόνο το 19% αποφοίτησε από σχολές μηχανικών και 26% από σχολές μαθηματικών και επιστήμης των υπολογιστών, σύμφωνα με μια έρευνα του Εθνικού Ερευνητικού Κέντρου Αποφοίτων.

Διαβάστε ακόμη: Η γυναικεία απουσία των διοικητικών συμβουλίων

Η Γκαμπριέλ Μπόκο, στέλεχος και αντιπρόεδρος στην εταιρεία λογισμικού Sage North America επισημαίνει ότι, σαν γυναίκα μη μηχανικός, έχεις να αντιμετωπίσεις τους «μηχανικούς οι οποίοι βλέπουν όσους ασχολούνται με άλλες εργασίες, όπως οικονομικά, σαν αναγκαίο κακό. Συχνά είναι δύσκολο για οποιονδήποτε δεν είναι μηχανικός να εκφέρει άποψη».

Η Μπόκο ξεκίνησε την καριέρα της πριν από μερικές δεκαετίες «όταν ο χώρος ήταν τόσο νέος που κανείς σχεδόν δεν ήξερε περισσότερα πράγματα από τον άλλον,» και ασχολήθηκε με διαχείριση περιεχομένου και ανάλυση δεδομένων πριν μεταπηδήσει στο μάρκετινγκ. Έχει τις παρακάτω προτάσεις να κάνει:

Να είστε έτοιμες να παλέψετε για τις ιδέες σας. «Οι εταιρείες τεχνολογίας αναζητούν μια συνεχή ροή νέων ιδεών. Αν έχετε κάτι στο μυαλό σας που μπορείτε να το υποστηρίξετε με στοιχεία και αισθάνεστε ενθουσιασμένες, να είστε έτοιμες να παλέψετε για αυτό», λέει η Μπόκο.

Διαβάστε ακόμη: Η γυναίκα που θέλει να αλλάξει την General Motors

Το να ξεπεράσει κάποιος τον σκεπτικισμό των συναδέλφων είναι μέρος της δουλειάς, προσθέτει: «Έχω παρατηρήσει ότι οι γυναίκες και οι νεοπροσληφθέντες φοβούνται να υποστηρίξουν τις ιδέες στις οποίες πιστεύουν. Πρέπει όμως κανείς να είναι αφοσιωμένος για να δημιουργήσει κάτι καινούργιο. Η τεχνολογία αλλάζει τόσο γρήγορα που δεν μπορείς απλά να ακολουθείς».

Να χτίσετε ένα ισχυρό επαγγελματικό δίκτυο. Οι γυναίκες ενώνονται εξαιτίας των αντιξοοτήτων του χώρου για να υποστηρίξουν η μια την άλλη, λέει η Μπόκο, και –ιδίως στην αρχή της καριέρας τους – πρέπει να το κάνουν. «Τα δίκτυα των γυναικών του τεχνολογικού χώρου είναι καλοί χώροι για να εκφράσει κανείς τις ιδέες που έχει,» λέει. «Μπορεί να μάθεις πολλά από άλλους που έχουν περάσει τα ίδια με σένα».

Μη δεχτείτε οποιαδήποτε δουλειά. «Οι εταιρείες τεχνολογίας έχουν κουλτούρες που διαφέρουν πολύ μεταξύ τους και για να ανέλθεις πρέπει να βρεις το περιβάλλον που σου ταιριάζει», λέει η Μπόκο. Πώς μπορεί κανείς να κρίνει αν το περιβάλλον είναι κατάλληλο; Η Μπόκο προτείνει δύο δοκιμασίες: «Πρώτα απ’ όλα η ανταμοιβή πρέπει να είναι αμφίδρομη. Δεν είναι μόνο η προσφορά σου προς την εταιρεία. Πρέπει και η εταιρεία να φροντίσει να εκπαιδευτείς και να αναπτυχθείς. Αν δε θεωρείτε ότι ανταμείβεστε για τη δουλειά σας, είναι καιρός να αναζητήσετε κάτι νέο.»

Το δεύτερο, λέει, είναι «να κοιτάξετε γύρω σας στις ανώτερες βαθμίδες της διοίκησης. Υπάρχει κάποιος που να εκτιμάτε και να θέλετε να του μοιάσετε; Αν όχι, ίσως είστε στο λάθος περιβάλλον. Στις αρχές της καριέρας μου άλλαζα δουλειές επειδή δεν έβρισκα επαγγελματικά πρότυπα στους χώρους που ήμουν».

«Αν εργάζεστε σκληρά και υπερασπίζεστε τις ιδέες σας κάπου θα υπάρχει μια εταιρεία που θα σας ταιριάζει και θα μπορείτε να επιτύχετε», λέει η Μπόκο. «Βρείτε την».