Πώς επέστρεψε η μανία με τον Χάρι Πότερ

Πώς επέστρεψε η μανία με τον Χάρι Πότερ
LONDON, ENGLAND - JUNE 08: A general view of The Palace Theatre, following the first preview of the Harry Potter and The Cursed Child play last night, on June 8, 2016 in London, England. The new Harry Potter play follows on from the British author J.K. Rowling's acclaimed series of books about a boy wizard. (Photo by Jack Taylor/Getty Images)

Με νέο θεατρικό έργο, βιβλίο, και ταινία.

Πάνε πέντε χρόνια από τότε που οι θαυμαστές του Χάρι Πότερ είπαν αντίο με δάκρυα στα μάτια στον νεαρό μάγο με τον οποίον είχαν μεγαλώσει παρέα. Όμως, ένα νέο θεατρικό έργο, ένα νέο βιβλίο και μια νέα ταινία φέρνουν πλέον την Ποτερ-μανία και πάλι κοντά μας.

Αφότου η προβολή της τελευταίας ταινίας «Ο Χάρι Πότερ και οι Κλήροι του Θανάτου: Μέρος 2ο» το 2011 σηματοδότησε το τέλος της σειράς των επτά βιβλίων της J.K. Ρόουλινγκ, οι θαυμαστές τα …είχαν βάψει μαύρα.

Όμως, η ανακοίνωση το 2013 τριών ταινιών της σειράς «Φανταστικά Ζώα», το θεατρικό ανέβασμα του «Ο Χάρι Πότερ και το Καταραμένο Παιδί» που έκανε πρεμιέρα στα τέλη Ιουλίου, και μια έκδοση του αντίστοιχου βιβλίου επέκτειναν το σύμπαν του Πότερ και ξύπνησαν εκ νέου τους fans.

«Φαίνεται ότι η Ρόουλινγκ είχε το διάλλειμα που χρειαζόταν και είναι πλέον έτοιμη να επιστρέψει στον κόσμο του Πότερ» λέει ο Άντριου Σιμς, συνιδρυτής της ιστοσελίδας νέων θαυμαστών Hypable.com. «Αυτοί που διάβασαν το βιβλίο σαν παιδιά ή έφηβοι είναι πλέον στα είκοσι ή στα τριάντα τους. Όλοι μεγαλώσαμε με τον Χάρι και εκδηλώσεις όπως τα πάρτι για μια έκδοση βιβλίου θα μας επιστρέφουν στην παιδική μας ηλικία».

Τα επτά βιβλία Χάρι Πότερ σχετικά με έναν ορφανό νέο μάγο σ’ ένα μαγικό σύμπαν έχουν πουλήσει πάνω από 450 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως.

Η ταινία «Φανταστικά Ζώα και Πού Βρίσκονται» που κάνει πρεμιέρα τον Νοέμβριο και έχει γραφτεί από τη Ρόουλινγκ έχει προκύψει από τις ιστορίες του Πότερ, με νέους χαρακτήρες και σενάριο, και με την ιστορία να εξελίσσεται στην Πόλη της Νέας Υόρκης το 1926.

Και το κείμενο του «Καταραμένου Παιδιού», που πλέον αποκαλείται η όγδοη ιστορία του Χάρι Πότερ, είναι ήδη ευπώλητο στις ΗΠΑ, σημειώνοντας τις μεγαλύτερες προ-παραγγελίες από το 2007.

Η εταιρεία πώλησης βιβλίων Barnes & Noble στις ΗΠΑ δήλωσε ότι τα βιβλία με τον Χάρι Πότερ βρίσκονται ακόμα στην κορυφή των καταλόγων με τα ευπώλητα βιβλία. Η Μέρι Αμικούτσι, επικεφαλής προώθησης της εταιρείας, είπε ότι η αγάπη για τον Πότερ «αφορά όλες τις γενιές».

Το θεατρικό έργο «Το Καταραμένο Παιδί» έχει λάβει διθυραμβικές κριτικές. Η ιστορία εξελίσσεται 19 χρόνια μετά το τελευταίο βιβλίο του Χάρι Πότερ και παρουσιάζεται σε δύο μέρη και συνολική διάρκεια πέντε ωρών.

«Πριν από είκοσι χρόνια, ο Χάρι Πότερ έστρεψε μια ολόκληρη γενιά στο διάβασμα. Το ‘Καταραμένο Παιδί’ θα μπορούσε να κάνει ακριβώς το ίδιο για το θέατρο» έγραψε ο Ματ Τρούμαν, κριτικός του Variety.