Πώς η Apple μπορεί να «χτυπήσει» κέρδη ύψους 53 δισ. δολαρίων

Πώς η Apple μπορεί να «χτυπήσει» κέρδη ύψους 53 δισ. δολαρίων
Attendees sit in front of an Apple logo at the Apple Worldwide Developers Conference (WWDC) 2013 in San Francisco, California June 10, 2013. REUTERS/Stephen Lam (UNITED STATES - Tags: BUSINESS SCIENCE TECHNOLOGY) - RTX10IP7 Photo:

Η Apple φαίνεται ότι φέτος προετοιμάζεται για ένα νέο ιστορικό ρεκόρ.

Το τελευταίο τρίμηνο του 2014, η Apple δημοσίευσε τα υψηλότερα τριμηνιαία κέρδη – 18 δισεκατομμύρια δολάρια – στην ιστορία της. Για την εταιρική χρήση που λήγει το Σεπτέμβριο, η εταιρεία προβλέπει κέρδη ύψους 52,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με αναλυτές που ρωτήθηκαν από την Thomson Reuters.

Αν η Apple πετύχει τέτοια κέρδη, θα είναι τα υψηλότερα ετήσια κέρδη που έχουν σημειωθεί ποτέ από λειτουργικές δραστηριότητες εταιρείας. (Η Fannie Mae κατέγραψε ένα τεράστιο λογιστικό όφελος εφάπαξ για το 2013 που εμφάνισε για την εταιρεία καθαρά έσοδα 84 δισεκατομμυρίων δολαρίων). Η Apple είναι ήδη σε απόσταση βολής από τα κέρδη ρεκόρ ύψους 45 δισεκατομμυρίων δολαρίων της Exxon Mobil που καταγράφηκαν το 2008.

Η Apple πρόκειται να δημοσιεύσει τα κέρδη για το τελευταίο τρίμηνο την Τρίτη και οι αναλυτές αναμένουν καθαρά έσοδα 10,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ιδού πώς η Apple πετυχαίνει τέτοια κέρδη.

1. Οι πωλήσεις του iPhone δίνουν ώθηση και πάλι…

Το ρεκόρ των 74.500.000 iPhones που πωλήθηκαν κατά τη διάρκεια της περιόδου των διακοπών ενίσχυσε τα κέρδη της Apple κατά περισσότερο από 37% το τρίμηνο αυτό.

Το iPhone παραμένει δημοφιλές, παρά το γεγονός ότι η Apple είναι πιθανό να ανακοινώσει τη νέα έκδοση τους προσεχείς μήνες. Η Apple πούλησε 61 εκατομμύρια iPhones τους πρώτους τρεις μήνες του 2015 και οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της FactSet εκτιμούν ότι πούλησε επιπλέον 47 εκατομμύρια iPhones το τελευταίο τρίμηνο.

2. Τα MacBook είναι δημοφιλή!

Ο κλάδος των προσωπικών υπολογιστών υποχώρησε κατά 11,8% σε παγκόσμιο επίπεδο το δεύτερο τρίμηνο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με την IDC, εταιρεία ερευνών αγοράς – αλλά η Apple φαίνεται να αντιστέκεται στην τάση.

Ενώ όλες οι μεγάλες μάρκες όπως η HP, η Dell και η Lenovo ανέφεραν μείωση στις πωλήσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών, για τα MacBook της Apple οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 16,1%.

3. Σηματοδοτεί η πτώση της Κίνας την πτώση της Apple;

Παρά την επιτυχία των κινεζικών εμπορικών σημάτων, όπως των τηλεφώνων της Xiaomi, η Apple διατήρησε το έδαφός της στην Κίνα – τη μεγαλύτερη αγορά της εταιρείας.

Αλλά η επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την Apple. Φέτος, οι αναλυτές έχουν τα μάτια τους κολλημένα στις αλλαγές στις συνήθειες των καταναλωτών στην Κίνα ως αντίδραση στην πρόσφατη κατάρρευση του χρηματιστηρίου. Ωστόσο, η UBS εκτιμά ότι η αναταραχή στην αγορά της χώρας θα έχει περιορισμένο αντίκτυπο στην οικονομία.

«Η Apple έχει διεισδύσει στην Κίνα σε πολλαπλές εισοδηματικές βαθμίδες, οι καταναλωτές αναβαθμίζουν σε πιο ακριβά τηλέφωνα και η Apple έχει το υψηλότερο επίπεδο διατήρησης πελατών», ανέφερε σε μια πρόσφατη έκθεση ο Στιβ Μιλούνοβιτς της UBS.

4. Το Ρολόι της Apple παραμένει ένα μυστήριο

Το καθοριστικό για τα κέρδη της Apple θα μπορούσε να είναι το ρολόι της. Η εταιρεία τηρεί σιγή ιχθύος σχετικά με τις πωλήσεις του ρολογιού και κατά πάσα πιθανότητα αυτό δε θα αλλάξει μετά την ανακοίνωση των κερδών τριμήνου την Τρίτη.

Σε σημείωμα προς τους πελάτες ο Χάργκριβς της Pacific Crest ανέφερε: «Μη δημοσιευμένα στοιχεία δείχνουν ότι η ζήτηση για το ρολόι της Apple επιβραδύνεται γρήγορα» και προέβλεψε ότι οι πωλήσεις για το 2015 θα ανέλθουν στα 10,5 εκατομμύρια κομμάτια – 500.000 λιγότερα από τις αρχικές εκτιμήσεις του.

Από την άλλη, ο Τάουν Τσόντρι, διευθύνων σύμβουλος της Global Equities Research, πιστεύει ότι φέτος το ρολόι ενδέχεται να σημειώσει περισσότερες από 40 εκατομμύρια πωλήσεις.

Μέχρι να δημοσιοποιήσει τα επίσημα στοιχεία η Apple, δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζουμε. Αλλά μην περιμένετε να τα μάθετε σύντομα . Πριν την κυκλοφορία του ρολογιού, η Apple ανακοίνωσε ότι τα στοιχεία για τις πωλήσεις του θα ήταν ενοποιημένα μαζί με στοιχεία για το Apple TV, το Apple Music – και πρόσφατα, το iPod – στην κατηγορία «άλλο».

Με ή χωρίς το ρολόι, η Apple αναμένεται να εμφανίσει ισχυρά κέρδη φέτος.