Πώς η Disney και η Google προετοιμάζονται για τον επιχειρηματικό κόσμο του μέλλοντος

Πώς η Disney και η Google προετοιμάζονται για τον επιχειρηματικό κόσμο του μέλλοντος

Παρακολουθούμε επιχειρηματικό σκάκι υψηλότατου επιπέδου.

Για να είναι αποτελεσματικοί, οι ηγέτες πρέπει να είναι απόλυτα σίγουροι ως προς το πού θέλουν να κατευθύνουν τον οργανισμό που διοικούν – ή τουλάχιστον να φαίνονται ότι είναι. Και μια από τις πιο ενδιαφέρουσες πτυχές της μελέτης της ηγεσίας είναι να βλέπεις τους ηγέτες να αποφασίζουν πού θέλουν να πάνε – η διαδικασία σχηματισμού της στρατηγικής ευρείας κλίμακας.

Για τους ηγέτες σε δύο κλάδους, η στιγμή αυτής της απόφασης έχει φθάσει.

Όπως είναι γνωστό, η νέα ταινία Star Wars της Walt Disney έκανε ρεκόρ εισιτηρίων για το πρώτο σαββατοκύριακο προβολής στις κινηματογραφικές αίθουσες. Την ίδια στιγμή, όμως, η μετοχή της Disney έπεσε κατά περίπου 5%. Ενώ οι περισσότεροι έβλεπαν τα νούμερα του box office, οι επενδυτές εστίαζαν στην ευρύτερη εικόνα.

Την προηγούμενη Παρασκευή, ο Ρίτσαρντ Γκρίνφιλντ της BTIG Research υποβάθμισε τη μετοχή της Disney στην κατηγορία ‘sell’ («πούλα») επειδή ανησυχεί ότι το ESPN, η ατμομηχανή που κινεί τα κέρδη της Disney, πρόκειται να αντιμετωπίσει μπελάδες μακροπρόθεσμα. Το ESPN βγάζει δισεκατομμύρια δολάρια από συνδρομητές της καλωδιακής τηλεόρασης που αναγκάζονται να αγοράζουν δέσμες καναλιών στις οποίες περιλαμβάνεται το ESPN ανεξάρτητα απ’ το αν το θέλουν ή όχι. Η καλωδιακή τηλεόραση αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα καθώς εκατομμύρια τηλεθεατών ακυρώνουν τη συνδρομή τους (ή δεν εγγράφονται ποτέ) εφόσον μπορούν να αγοράσουν το πρόγραμμα που θέλουν διαδικτυακά. Και πλέον η Neflix του Ριντ Χέιστινγκς έχει περίπου την ίδια χρηματιστηριακή αξία με την Time Warner του Τζεφ Μπιουκς. Στον κλάδο που αποκαλούσαμε «τηλεόραση», ποιος απ’ τους δύο έχει την καθαρότερη οπτική για το μέλλον;

Εντωμεταξύ, πληθαίνουν οι αναφορές ότι η Google και η Ford συζητούν την ανάπτυξη αυτόνομων οχημάτων. Σύμφωνα με το Reuters, ο διευθύνων σύμβουλος της Ford Μαρκ Φιλντς συναντήθηκε με τον συνιδρυτή της Google Σεργκέι Μπριν στις αρχές Δεκεμβρίου στην Καλιφόρνια για να εξετάσουν αυτή τη δυνατότητα.

Μόλις πριν από δέκα χρόνια, η ιδέα των αυτοκινούμενων οχημάτων δίχως οδηγό απορριπτόταν ως αδύνατη. Ο Μπριν, ο Λάρι Πέιτζ και ο πρώην CEO Έρικ Σμιντ είδαν πού ήθελαν να πάνε πολύ καθαρότερα από το στέλεχος οποιασδήποτε αυτοκινητοβιομηχανίας. Κανένας CEO του κλάδου δεν μπόρεσε να προβλέψει ότι μια μέρα το λογισμικό ενός αυτοκινήτου θα είχε μεγαλύτερη αξία από το σώμα του οχήματος.

Όλα αυτά είναι επιχειρηματικό σκάκι υψηλότατου επιπέδου. Σπάνια έχουμε την ευκαιρία να βλέπουμε τι σκέφτονται πραγματικά οι ηγέτες των εταιρειών, και είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο.