Πώς η Google συμβάλλει στον αγώνα κατά των τζιχαντιστών

Πώς η Google συμβάλλει στον αγώνα κατά των τζιχαντιστών

Η τεχνολογία της Google παίζει μεγάλο ρόλο σε μια μεγάλη μάχη.

του Μίχαλ Αντάντι

Οι Κούρδοι μαχητές, σύμφωνα με μαρτυρίες, χρησιμοποιούν το Google Earth για να συντονίζουν μαζί με τα στρατεύματα των ΗΠΑ τις αεροπορικές επιδρομές εναντίον του ISIS.

Η κουρδική πολιτοφυλακή Y.P.G. έχει αναδειχθεί σε έναν από τους πιο αποτελεσματικούς συμμάχους των ΗΠΑ στη Συρία. Οι μαχητές της χρησιμοποιούν ένα tablet της Samsung για να ορίζουν συντεταγμένες στο Google Earth, σύμφωνα με τη συντάκτρια των New York Times Ρουκμίνι Καλιμάτσι, η οποία έγραψε σχετικά με την εμπειρία της στη ζώνη των συγκρούσεων μαζί με την Y.P.G.

Η ίδια γράφει ότι κίτρινες τελείες πάνω στο χάρτη δείχνουν πού βρίσκονται οι δυνάμεις Κούρδων μαχητών, ενώ με κόκκινες τελείες σημειώνονται οι συντεταγμένες κτιρίων που έχουν καταλάβει οι δυνάμεις του ISIS.

Η Y.P.G. στέλνει τις κόκκινες συντεταγμένες σε έναν χειριστή του αμερικανικού στρατού και αυτός στέλνει πίσω συντεταγμένες των σημείων όπου πρέπει να καταφύγουν οι μαχητές της Y.P.G. για να προστατευθούν από τους βομβαρδισμούς. Μόλις υπάρχει επιβεβαίωση ότι όλοι βρίσκονται με ασφάλεια εντός των κίτρινων συντεταγμένων, τότε ξεκινούν οι επιδρομές των αμερικανικών μαχητικών.

Αυτές οι ανταλλαγές πληροφοριών σε σχέση με το Google Earth ξεκίνησαν όταν οι δυνάμεις της Y.P.G. έστειλαν τις συντεταγμένες τους στην αμερικανική πλευρά για να λάβουν προμήθειες, σύμφωνα με την Καλιμάτσι. Στη συνέχεια, αυτή η συνεργασία εξελίχθηκε σε ανταλλαγή συντεταγμένων για αεροπορικές επιδρομές, μια ανταλλαγή η οποία έχει συμβάλλει ώστε οι Κούρδοι να εκδιώξουν τον ISIS από διάφορες περιοχές στη Συρία, συμπεριλαμβανομένων των Κομπάνι, Ταλ Αμπιάντ και Χασάκα.

Το Πεντάγωνο έχει επιβεβαιώσει ότι οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ συνεργάζονται με Κούρδους της Συρίας και άλλες ομάδες αλλά δεν έχει επιβεβαιώσει την ανταλλαγή συντεταγμένων για αεροπορικές επιδρομές, όπως αναφέρουν οι Times.