Πώς η Leena Nair της Chanel μετατράπηκε από αουτσάιντερ του χώρου της μόδας σε CEO

Πώς η Leena Nair της Chanel μετατράπηκε από αουτσάιντερ του χώρου της μόδας σε CEO
Η ινδικής καταγωγής επικεφαλής του μεγάλου οίκου έχει να επιδείξει -σε πολύ μικρό διάστημα- σημαντικά επιτεύγματα, αναβαθμίζοντας το brand

Υπάρχουν πολλά πράγματα για τα οποία η πολυτελής επωνυμία Chanel είναι γνωστή – τα αρώματά της, οι τσάντες, που παρουσιάζουν το εμβληματικό λογότυπο με το διπλό C της εταιρείας και πιο πρόσφατα, η πρώτη ινδικής καταγωγής διευθύνουσα σύμβουλος.

Ο γαλλικός οίκος μόδας διόρισε τη Leena Nair ως παγκόσμια επικεφαλής του το 2021 και η ίδια ανέλαβε το τιμόνι της εταιρείας πέρυσι.

Εκείνη την εποχή, δεν είχε προηγούμενη εμπειρία ούτε στο χώρο της μόδας, ούτε ως διευθύνουσα σύμβουλος, αλλά είχε αρκετές δεκαετίες ηγετικής εμπειρίας στον κολοσσό καταναλωτικών αγαθών Unilever.

«Αν κάποιος μου έλεγε ότι θα είχα την ευκαιρία να κάνω αυτό που κάνω σήμερα, δεν θα τον πίστευα», είπε η Nair σε συνέντευξή της στη Wall Street Journal που δημοσιεύθηκε την Κυριακή.

Η τελευταία δουλειά της Nair ήταν ως επικεφαλής ανθρώπινου δυναμικού στη Unilever, την εταιρεία που παρασκευάζει το σαπούνι Dove και το παγωτό Ben & Jerry’s, καθώς και πολλά άλλα.

Η εταιρεία δραστηριοποιείται σε 190 χώρες και έχει συνολικά 400 μάρκες στο όνομά της. Η στροφή από αυτό σε μια μάρκα πολυτελείας, η οποία χρεώνει premium τιμές και υπερηφανεύεται για την αποκλειστικότητά της, απαιτούσε αλλαγή νοοτροπίας για τη Nair.

Η Nair μεγάλωσε στη μικρή ινδική πόλη Kolhapur, που βρίσκεται λίγες ώρες νότια της Βομβάης.

Λέει ότι η μητέρα της ανησυχούσε συχνά για το αν η φιλοδοξία της θα περιόριζε τις προοπτικές γάμου της, καθώς η Nair πήρε πτυχίο στην ηλεκτρονική και αργότερα MBA. Ήταν από τις λίγες γυναίκες στο κολέγιό της εκείνη την εποχή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η καριέρα της Nair ξεκίνησε ως καλοκαιρινή πρακτική στη Unilever το 1992. Τελικά έγινε ασκούμενη σε θέματα διαχείρισης, σύμφωνα με το προφίλ της στο LinkedIn, και για την επόμενη δεκαετία περίπου κατείχε διάφορους διοικητικούς ρόλους στις επιχειρήσεις της Unilever στην Ινδία. Η πορεία της στην Ινδία έληξε το 2012, μετά την οποία μεταφέρθηκε στα κεντρικά γραφεία του βρετανικού ομίλου στο Λονδίνο.

Υπό την ηγεσία της, ο αριθμός των γυναικών διευθυντών στην εταιρεία αυξήθηκε από 38% σε 50%, ανέφερε η Journal. Πήρε επίσης μέρος στις προσπάθειες της Unilever για την προώθηση διαφόρων κοινωνικών δεσμεύσεων, συμπεριλαμβανομένης της πληρωμής μισθών επαρκούς διαβίωσης σε όλους τους εργαζόμενους σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού έως το 2030.

Η Nair ανέλαβε την κορυφαία θέση της Chanel από τον Alain Wertheimer, εγγονό του επιχειρηματικού συνεργάτη της ιδρύτριας Coco Chanel, Pierre Wertheimer. Με άλλα λόγια, μπήκε στην εταιρεία ως μια σπάνια αουτσάιντερ τόσο για την οικογένεια Chanel όσο και για τον κλάδο της μόδας.

Αλλά τώρα, σχεδόν δύο χρόνια μετά τον ρόλο της ως παγκόσμιας διευθύνουσας συμβούλου της δεύτερης μεγαλύτερης μάρκας πολυτελείας στον κόσμο, έκανε αισθητή την παρουσία της.

Παράλληλα αύξησε τη χρηματοδότηση στο Fondation Chanel, το οποίο υποστηρίζει γυναίκες και κορίτσια στην εκπλήρωση της σταδιοδρομίας τους, σε 100 εκατομμύρια δολάρια ετησίως. Η πολυτελής επωνυμία έχει επίσης θέσει τις προσπάθειες βιωσιμότητας και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο επίκεντρο για τον μελλοντικό πελάτη που έχει επίγνωση του περιβαλλοντικού ζητήματος. Και κυκλοφόρησε μια σειρά ομορφιάς με επίκεντρο τη βιωσιμότητα, N°1 de Chanel, το 2022.

Υπό την ηγεσία της, η Chanel έχει επίσης ανακοινώσει τα σχέδιά της να εκμεταλλευτεί την προνομιούχο θέση της μεταξύ των εξαιρετικά πλούσιων αγοραστών, λανσάροντας ιδιωτικές μπουτίκ μόνο με πρόσκληση.

Το 2025, η εταιρεία θα διπλασιάσει το μέγεθος των κεντρικών της γραφείων στο Λονδίνο, με τις ομάδες της να μετακινούνται σε γραφεία 8.000 τ.μ. στην εύπορη συνοικία Mayfair της πόλης, καθώς η δραστηριότητά της συνεχίζει να προσελκύει τους αγοραστές με βαθιά πορτοφόλια.

Αν και η Nair κατάφερε να κάνει πολλές αλλαγές κατά τη σύντομη θητεία της στη Chanel, είπε στη WSJ ότι αυτό που την προσέλκυσε στη δουλειά «δεν ήταν ποτέ η εξουσία ή οτιδήποτε σχετίζεται με το να είναι διευθύνουσα σύμβουλος». «Αυτό που με ελκύει είναι η επιρροή και η φωνή που μπορεί να έχει μια επιχείρηση»,

Πηγή εικόνας: Wikipedia

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: fortune.com