ActionAid Hellas: Προάγει τη γυναικεία επιχειρηματικότητα

ActionAid Hellas: Προάγει τη γυναικεία επιχειρηματικότητα
Photo: pixabay.com
Ποιους αφορούν τα προγράμματα – Ο ρόλος της κοινωνικής οικονομίας και το ευρωπαϊκό success story

Στο πλευρό άνεργων γυναικών, ηλικίας 18-35 ετών στέκεται η ActionAid, η οποία μέσα από την υλοποίηση του προγράμματος INTERNISA, εστιάζει στην ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων προκειμένου οι γυναίκες να τύχουν ευκολότερης πρόσβασης στην αγορά εργασίας. Πρόκειται για μια δράση η οποία πραγματοποιείται με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ENI CBC Med Programme.

Όπως αναφέρει στο Fortune η Αναστασία Σιδερά, Employability Service Manager στην ActionAid Hellas, το εν λόγω πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχουν 9 εταίροι από την Μεσόγειο και από την Ελλάδα η περιοχή της Αττικής και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 4 Νοεμβρίου. Ενδεικτικό είναι δε πως από τον Οκτώβριο του 2021 μέχρι και σήμερα έχουν εκπαιδευτεί περισσότερες από 100 γυναίκες ως προς την απόκτηση ψηφιακών δεξιοτήτων για να μπορέσουν να ενταχθούν επιτυχώς στον οικονομικό ιστό της χώρας.

«Εκτός από το συγκεκριμένο πρόγραμμα, την τελευταία διετία τρέχει παράλληλα project που αφορά νέες γυναίκες πολίτες τρίτων χωρών. Εδώ υπάρχει συνεργασία με το Υπουργείο Μετανάστευσης και με ένα μεγάλο σχήμα κοινοπραξίας που αποτελείται από διάφορους φορείς. Η ολοκλήρωσή του θα γίνει στο τέλος του χρόνου και εκεί θα έχουμε καλύτερη εικόνα. Στόχος μας είναι η ανάδειξη της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας» αναφέρει χαρακτηριστικά η κα Σιδερά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παραδέχεται πως ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν είναι η ελλιπής πρόσβαση που έχουν αυτές οι γυναίκες στην πληροφορία ώστε να ενημερωθούν εγκαίρως και να δηλώσουν συμμετοχή σε προγράμματα που θα τους δώσουν τις δεξιότητες να βγουν από την οικονομική ανέχεια και να αποκτήσουν οικονομική ανεξαρτησία.

«Για να εντοπίσουμε αυτές τις γυναίκες ερχόμαστε σε επαφή με δομές, άτυπους φορείς και συλλόγους, καθώς επίσης και με φορείς που προσφέρουν κοινωνικές υπηρεσίες και άσυλο. Με τα χρόνια έχει δημιουργηθεί ένα δίκτυο, αλλά οι δυσκολίες είναι πολλές. Μην ξεχνάτε ότι πολλές από αυτές τις γυναίκες ήρθαν στη χώρα μας μόνες τους και φροντίζουν πολύ μικρά παιδιά, γεγονός που τις αποτρέπει από την παρακολούθηση των μαθημάτων και εδώ είναι που επιστρατεύουμε αρκετούς εθελοντές».

Όπως επισημαίνει η κα Σιδερά, η ελληνική αγορά εργασίας ακολουθεί τα πρότυπα του δυτικού κόσμου και έχει συγκεκριμένες απαιτήσεις. Μέσα λοιπόν από αυτά τα προγράμματα εξετάζεται στην πράξη το σενάριο του κατά πόσο οι ευκαιρίες μπορούν να προκύψουν μέσα από την κοινωνική οικονομία. Δηλαδή οι γυναίκες αυτές, είτε να δημιουργήσουν τη δική τους κοινωνική επιχείρηση, είτε να εργαστούν σε μια τέτοια.

«Με την ολοκλήρωση του προγράμματος, οι συμμετέχουσες θα επισκεφτούν κοινωνικές επιχειρήσεις για να δουν από κοντά τον τρόπο λειτουργίας τους. Μέσα στον Σεπτέμβριο θα ανακοινώσουμε τη στρατηγική μας για τα επόμενα χρόνια και αυτό που μπορώ να σας πω με σιγουριά, είναι ότι μέσα στο 2024 θα τρέξουν νέα προγράμματα που θα αφορούν το γυναικείο επιχειρείν» καταλήγει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ευρωπαϊκό case study

Επικεφαλής του προγράμματος “Momentum” είναι η Λίλα Μάστορα, Institutional Fundraising Coordinator ActionAid Hellas. Όπως διευκρινίζει, το έργο ύψους 1 εκατ. ευρώ αφορά πέντε χώρες, εκ των οποίων Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία και Ουγγαρία και συμμετέχουν 11 εταίροι.

«Στην Ελλάδα η βασική ομάδα επωφελούμενων γυναικών αποτελείται από 20 άτομα ενώ στο σύνολο της Ευρώπης είναι 80. Θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι βρισκόμαστε σε πιλοτικό στάδιο και έχουμε ήδη προταθεί ως success story από την ευρωπαϊκή ένωση για το σύνολο του προγράμματος. Η αλήθεια είναι πως η κοινωνική επιχειρηματικότητα είναι αρκετά αναπτυγμένη σε Ιταλία και Ισπανία ενώ η Ελλάδα βρίσκεται λίγο πίσω. Μιλάμε για έναν συμπεριληπτικό τομέα όπου η ισότητα βρίσκεται στην κορυφή, καθώς όλοι έχουν τον ίδιο ρόλο και λόγο στις επιχειρήσεις. Εμείς τους δίνουμε τα πρώτα εφόδια και τα στοιχεία δείχνουν ότι αρκετές γυναίκες στο εξωτερικό απασχολούνται ήδη σε κοινωνικές εταιρείες».

Αναφορικά με το μείγμα των συμμετεχουσών, όπως λέει η κα Μάστορα, ποικίλει με γυναίκες από το Ιράν, το Πακιστάν, την Ρωσία, την Ουκρανία και την Νιγηρία οι οποίες έχουν διαφορετική κουλτούρα και υπόβαθρο.

«Πολλές προέρχονται από χώρες όπου διεξάγεται πόλεμος, ή υπάρχει μεγάλη φτώχεια και συνήθως έχουν χαμηλά κίνητρα, όμως χαιρόμαστε πολύ που όσες συμμετέχουν στο πρόγραμμα μας είναι ήδη αρκετά ενεργοποιημένες. Το καλό είναι ότι όσες δεν γνωρίζουν ελληνικά κάνουν καλή χρήση των αγγλικών και αυτό διευκολύνει τους καθηγητές κατά την διδασκαλία ελληνικών, διότι η γλώσσα, όπως και να το κάνουμε, είναι ένα θέμα. Έχουμε υποβάλει πρόταση για συνέχιση του «Momentum» και περιμένουμε σχετική έγκριση. Στην ActionAid Hellas Προσπαθούμε καθημερινά για μία θετική αλλαγή στην κοινωνία».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Που σκοράρει η Ελλάδα

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, η Ελλάδα έχει το χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης για τις γυναίκες που γεννήθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το οποίο διαμορφώνεται σε 49%, όταν η Μάλτα βρίσκεται στην κορυφή με 84%.

Αυτό από μόνο του υπογραμμίζει τη μεγάλη απόκλιση που υπάρχει σε θέματα εργασιακής ισότητας στη χώρα μας, αλλά και την ταχύτητα που πρέπει να αναπτύξει η ελληνική κοινωνία προκειμένου να συμβαδίσει με το επίπεδο προόδου που καταγράφεται στο σύνολο της Ευρώπης. Η ΕΕ προωθεί μεγαλύτερη ισότητα μεταξύ των φύλων στην αγορά εργασίας με ένα μείγμα νομοθεσίας, κατευθύνσεων πολιτικής και χρηματοδοτικής στήριξης για να κλείσει η ψαλίδα, ωστόσο, η εικόνα της ανάπτυξης των δύο ταχυτήτων είναι εμφανής.

Στην προσπάθεια προώθησης της ισότιμης ένταξης των γυναικών στην αγορά εργασίας, η ομάδα της Συμβουλευτικής Εύρεσης Εργασίας του Κέντρου της ActionAid στην Αθήνα, έχει δημιουργήσει στην περιοχή του Κολωνού επί της οδού Πέτρας 93, κατάλληλους χώρους για να υποστηρίξουν νέες γυναίκες 18-35 ετών με εξειδικευμένο προσωπικό και υλικοτεχνικό εξοπλισμό, για να εκπαιδευτούν σε νέα εργαλεία και να διεκδικήσουν μία καλύτερη επαγγελματική θέση. Μέσω του προγράμματος, η ActionAid τις καλεί να πάρουν μέρος σε εκπαιδεύσεις, να αποκτήσουν γνώσεις σε απαραίτητα ψηφιακά εργαλεία, να μάθουν για νέες θέσεις εργασίας και να δικτυωθούν με εταιρείες. Επιπλέον, δίνει τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν συζητήσεις από φορείς που ασχολούνται με τα δικαιώματα των γυναικών και έμφυλα ζητήματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: